Main Content

MS 2018 sa uskutočnia v Rusku, Angličania sklamaní + Ohlasy + VIDEO

štvrtok, 2. december 2010 18:21 | Autor: TASR

MS 2018 sa uskutočnia v Rusku, Angličania sklamaní + Ohlasy +  VIDEO
MS 2018 sa uskutočnia v Rusku, Angličania sklamaní + Ohlasy + VIDEO | zdroj: uefa.com

Dvadsiate prvé majstrovstvá sveta vo futbale sa v roku 2018 uskutočnia v Rusku. Vo štvrtok 2. decembra o tom rozhodol v tajnom hlasovaní 22-členný výkonný výbor Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo svojom sídle vo švajčiarskom Zürichu. Kandidatúra Ruska uspela v náročnom boji v konkurencii Anglicka, Portugalska so Španielskom a Belgicka s Holandskom.

Rusko doteraz nikdy nemalo to privilégium privítať najlepšie futbalové reprezentačné kolektívy planéty. Doteraz najvýznamnejším podujatím na územia vtedajšieho Sovietskeho zväzu boli olympijské hry v roku 1980 v Moskve. V Rusku sa v roku 2014 uskutočnia aj zimné olympijské hry, a to v roku 2014 v Soči. "Futbal je najpopulárnejší šport na svete, pre organizátora majstrovstiev sveta musí zanechať obrovské dedičstvo. Myslím si, že z tohto pohľadu má Rusko náskok pred svojimi rivalmi," povedal ešte pred určením víťaza ruský minister športu Vitalij Mutko.

VIDEO: Takto vyhlásili Rusko za organizátora MS 2018

Motto ruskej kandidatúry znelo "Pripravení inšpirovať". Rusi už pred voľbou uviedli, že pre najrozľahlejšiu krajinu sveta by organizácia takéhoto podujatia znamenala veľmi veľa. Izolovaná krajina sa bude musieť prvýkrát otvoriť svetu. Vláda prisľúbila hráčom, funkcionárom, médiám a fanúšikom s platnými lístkami vstup bez víz.
 
Pre krajinu s futbalovými legendami ako Lev Jašin, Rinat Dasajev či v súčasnosti Andrej Aršavin by najväčším problémom mohla byť najmä doprava medzi jednotlivými strediskami pre ich pomerne veľkú vzdialenosť. "Vieme, čo nás čaká, ale sme na všetko pripravení. Potrebujeme dobudovať infraštruktúru, no rátame s tým v našich finančných plánoch," povedal šéf ruskej kandidatúry Alexej Sorokin, ktorého slová doplnil ruský vicepremiér Igor Šuvalov: "Zverili ste nám usporiadanie svetového šampionátu a ja vám všetkým môžem sľúbiť, že to neoľutujete. Sme radi, že Rusko sa stane súčasťou futbalovej histórie."
Rusi uvažujú o šestnástich štadiónoch v trinástich mestách. Najväčším stánkom by mali byť moskovské Lužniki s kapacitou približne 80-tisíc fanúšikov, ďalším kľúčovým stánkom bude Kirovov štadión v Petrohrade. Ten je momentálne v rekonštrukcii a jeho kapacita bude 62-tisíc miest.
 
Rusko bolo podľa stávkových kancelárií najväčším favoritom na víťazstvo vo štvrtkových voľbách. Za ním nasledovalo Anglicko a až potom bola dvojica spoločných kandidatúr - Portugalsko so Španielskom a Belgicko s Holandskom.

Víťaznú kandidatúru podporovali okrem iných aj predseda vlády Ruskej federácie Vladimir Putin, ruský multimiliardár a majiteľ FC Chelsea Roman Abramovič, kapitán národného tímu "zbornej" Andrej Aršavin či žrdkárka Jelena Isinbajevová. Putin síce nebol priamo prítomný v Zürichu, no sľúbil, že v prípade úspechu priletí do Švajčiarska. "Toto rozhodnutie ukazuje, že Rusko sa stalo dôveryhodným partnerom nielen v oblasti ekonomiky a sociálnej sféry, ale najmä politickej. Tá je totiž mimoriadne dôležitá na úspešné zorganizovanie podujatí tohto druhu. Bez politickej stability je náročné formulovať dlhodobý plán," povedal Putin tesne predtým, ako nastúpil v Moskve do lietadla smer Zürich.

Ohlasy osobností na pridelenie organizácie MS 2018 Rusku

Michel Platini (prezident UEFA): "Chcel by som Rusku adresovať moje najvrúcnejšie gratulácie. Výber bol veľmi náročný, pretože všetky ponuky bez výnimky boli mimoriadne kvalitné. Všetci by si zaslúžili zvíťaziť a za UEFA môžem povedať, že sme hrdí na šesť našich národných asociácii. Budeme sa snažiť Rusku pomôcť zo všetkých síl k tomu, aby sme v roku 2018 zažili najlepšie majstrovstvá sveta v histórii európskeho kontinentu."

Dmitrij Medvedev (prezident Ruskej federácie):
"Získali sme právo usporiadať majstrovstvá sveta 2018. Teraz je potrebné zodpovedne sa pripraviť na šampionát."

Vladimir Putin (premiér Ruskej federácie): "Toto rozhodnutie ukazuje, že Rusko sa stalo dôveryhodným partnerom nielen v oblasti ekonomiky a sociálnej sféry, ale najmä politickej. Tá je totiž mimoriadne dôležitá na úspešné zorganizovanie podujatí tohto druhu. Bez politickej stability je náročné formulovať dlhodobý plán."

Igor Šuvalov (vicepremiér Ruskej federácie): "Zverili ste nám usporiadanie svetového šampionátu a ja vám všetkým môžem sľúbiť, že to neoľutujete. Sme radi, že Rusko sa stane súčasťou futbalovej histórie."

Alexej Sorokin (šéf ruskej kandidatúry): "Vieme, čo nás čaká, ale sme na všetko pripravení. Potrebujeme dobudovať infraštruktúru, no rátame s tým v našich finančných plánoch."

Aleksandr Boroďuk (bývalý tréner ruskej reprezentácie, súčasný asistent a člen zlatého ruského výberu z OH 1988 v Soule)
: "Je to historické rozhodnutie FIFA. Chcel by som sa poďakovať každému, kto sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžil o túto skvelú poctu. Pre Rusko to bude obrovský impulz pre rozvoj futbalu i infraštruktúry."

Alexej Kudrin (minister financií Ruskej federácie): "Rusko na usporiadanie futbalových MS 2018 minie oveľa menej ako na organizáciu zimných olympijských hier v Soči v roku 2014."

Sergej Kapkov (viceprezident Ruského futbalového zväzu): "Pre úspech sme spravili maximum a globálna futbalová komunita to ocenila. Máme tri štadióny na skvelej úrovni - jeden v Kazani a dva v Moskve."

Ruslan Nigmatullin (bývalý ruský reprezentačný brankár): "V roku 2014 sa v Soči uskutočnia zimné olympijské hry, v roku 2013 univerziáda v Kazani, myslel som si teda, že nemáme veľké šance na získanie práva usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2018. Verím, že sa nám podarí usporiadať turnaj na vysokej úrovni. Máme dostatok času na vybudovanie potrebnej infraštruktúry a renováciu hotelov a štadiónov."

Dmitrij Černišenko (prezident organizačného výboru OH 2014 v Soči): "Je to príležitosť, ako inšpirovať milióny ruských fanúšikov k zdravšiemu životnému štýlu. Skutočnosť, že Rusko získalo právo usporiadať futbalové majstrovstvá sveta v roku 2018 je zároveň odrazom dobrého dojmu kandidatúru Soči 2014. Blahoželám svojim kolegom, je to ďalšia možnosť prezentovať Rusko v priaznivom svetle."

David Beckham (zástupca anglickej kandidatúry): "Myslím si, že sme urobili všetko možné i nemožné pre to, aby sme uspeli. Nedalo sa dať do toho viac. Sme sklamaní, ale Rusku aj Kataru želáme to najlepšie. Sú to skvelé krajiny a som si istý, že obe sa postarajú o perfektný šampionát a FIFA bude na ne hrdá."

Alan Shearer (bývalý kapitán anglickej reprezentácie): "Naša prezentácia bola famózna, chlapci odviedli skutočne skvelú robotu. Nemyslím si, že sme niečo zanedbali, alebo že sme mohli urobiť niečo inak a lepšie. Dúfal som, že mi bude dopriate vidieť majstrovstvá sveta v Anglicku, no nevyšlo. Teraz už môžem len pogratulovať víťazom."

David Cameron (britský premiér): "Je to pre nás všetkých trpké sklamanie. Podľa FIFA sme boli po technickej stránke najlepšie pripravení. Nikto nemohol našu kandidatúru spochybniť. Myslím si, že sme mali najsilnejšiu komerčnú ponuku a naša krajina je nadšená pre futbal. Ukázalo sa však, že to všetko nestačí. Je veľmi ťažké nájsť ešte niečo, čo sme mohli spraviť navyše."

Princ William (druhý v hierarchii nasledovníkov britského trónu): "
Mali sme silnú kandidatúru, bohužiaľ to ale nevyšlo. Celý náš tím odviedol fantastickú prácu, viedol skutočne profesionálnu kampaň a som naň nesmierne hrdý. Som presvedčený, že by sme zorganizovali veľmi dobré majstrovstvá sveta. V tomto momente sme síce padli, ale môžeme byť hrdí."