Main Content

ZOH14-Beh: Nórka Björgenová obhájila zlato v skiatlone, striebro pre Kallovú

sobota, 8. február 2014 12:05 | Autor: TASR

Červená Poľana 8. februára (TASR) - Nórka Marit Björgenová získala na XXII. ZOH v Soči zlatú medailu v skiatlone na 2x7,5 km a obhájila tak titul spred štyroch rokov. Už štvornásobná olympijská víťazka odsunula v dramatickom finiši na striebornú pozíciu Švédku Charlotte Kallovú o 1,8 sekundy, bronz si vybojovala ďalšia Nórka Heidi Wengová (+13,2). Slovenky v skiatlone neštartovali.

Komplex Laura ponúkol v sobotu bežkyňám ideálne podmienky a najvýraznejšie favoritky to "rozbalili" hneď na úvodnom tzv. červenom okruhu klasickej 7,5 km dlhej trate. Po piatich kilometroch sa začala hlavná skupina trhať a vpredu sa vytvorila silná sedemčlenná skupina s hlavnými adeptkami na cenné kovy. Nórsko v nej malo trojnásobné zastúpenie, pridali sa dve Fínky, Švédka Kallová a Poľka Justyna Kowalczyková.

Po prezúvaní v polovici súťaže viedla Kallová s tesným náskokom pred nórskym tandemom Wengová a Björgenová. Kowalczyková mala na štadióne menší pád a v korčuliarskej časti už za najlepšími jasne zaostávala. Na náročnejšom tzv. modrom okruhu sa vpredu sformovala vedúca pätica, z pôvodnej skupiny okrem Kowalczykovej odpadla aj Fínka Kerttu Niskanenová. Kvinteto bežalo bok po boku až do záverečnej fázy, pred štadiónom sa ale "utrhli" Björgenová s Kallovou a rozdali si to o zlato v dramatickom finiši. Šprintérske kvality v ňom potvrdila 33-ročná Björgenová, nórsky úspech podčiarkla bronzom Wengová a štvrtým miestom Therese Johaugová.