Main Content

ZOH14-Lyžovanie: Perko márne čakal na zdravotníkov, Slovinci podali protest

sobota, 8. február 2014 16:05 | Autor: TASR

Červená Poľana 8. februára (TASR) - Slovinská olympijská výprava podala protest proti konaniu organizátorov v lyžiarskom stredisku Roza Chutor. Stalo sa tak po tom, ako zjazdárovi Rokovi Perkovi po nebezpečne vyzerajúcom páde nikto zo zdravotného personálu neposkytol prvú pomoc.

Perko bol prvým pretekárom, ktorý sa postavil na trať sobotňajšieho tréningu na olympijský zjazd. Asi v polovici trate nezvládol nevysoký skok, po dopade mu vypli lyže a na zemi sa niekoľkrát pretočil. Keď sa otrasený zdvíhal na nohy, z tváre mu tiekla krv. V súťažiach Svetového pohára pretekárovi po páde automaticky asistujú zdravotníci či členovia organizačného tímu stojaci pri trati, Perko však čakal na pomoc márne. Napokon sa pozviechal a do cieľa prišiel po svojich.

Televízne kamery zachytili jeho nahnevanú reakciu i rozbitý nos, tržnú ranu mal aj na čele. Šéftrénerovi slovinskej výpravy Dušanovi Blažičovi sa okamžite sťažoval na bolesti kolena a ramien. Po niekoľkých minútach Perka napokon odviezli autom do olympijskej dediny na ďalšie vyšetrenia.

"Má zlomený nos. Je veľmi nepravdepodobné, že na nedeľňajší zjazd nastúpi," citovala Blažiča agentúra AP.

Počas sobotňajšieho tréningu sa zranil aj Francúz Brice Roger. Ten po páde utrpel zlomeninu nohy a pretrhal si kolenné väzivá. "Nemôžeme sa vyhovárať na obtiažnosť trate. Urobil chybu, to sa niekedy stáva," povedal Rogerov tréner Patrice Morisod.