Main Content

ZOH14-Lyžovanie: Zlato v zjazde pre Mayera, Miller i Svindal bez medaily (2)

nedeľa, 9. február 2014 10:05 | Autor: TASR

Červená Poľana 9. februára (TASR) - Prvú zlatú medailu v alpských lyžiarskych disciplínach si na XXII. ZOH v Soči vyjazdil Matthias Mayer. Dvadsaťštyriročný Rakúšan triumfoval v nedeľňajšom zjazde a slávil tak svoj najväčší úspech v zatiaľ krátkej kariére. Striebro v alpskom centre Roza Chutor vybojoval Talian Christof Innerhofer, ktorý na Mayera stratil šesť stotín sekundy, bronz získal Nór Kjetil Jansrud (+0,10).

Mayer slávil v nedeľu životný úspech. Rakúšan trochu nečakane vyhral pri svojej olympijskej premiére, jeho dosiaľ najlepšími výsledkami boli dve druhé miesta v super-G v pretekoch Svetového pohára. Mayer patril v zjazde medzi širší okruh medailových adeptov, medzi hlavných kandidátov na titul však patrili najmä Nór Aksel Lund Svindal a Američan Bode Miller. Obaja skončili bez medaily, Svindal obsadil nepopulárnu štvrtú priečku, Miller až ôsmu.

Na technicky náročnej, zľadovatelej trati s viacerými dlhými skokmi zajazdil prvý kritériový čas (2:06,33) Nór Jansrud s číslom osem. Jeho výkon potom tesne prekonal Mayer, ktorý vydržal na čele aj po jazde Millera. Favorizovaný Američan odštartoval perfektne, na prvých medzičasoch viedol, no v spodnej časti trate šiel nečakane pasívne a v cieli stratil na Rakúšana až vyše pol sekundy. Mayerov čas nepokoril ani ďalší horúci kandidát na zlato, Aksel Lund Svindal predviedol na 3495 m dlhej zjazdovke agresívnu jazdu, no stredná pasáž mu nevyšla podľa predstáv a napokon sa zaradil až za Jansruda. Potom začiatok napálil Innerhofer, na prvom medzičase viedol o takmer šesť desatín, po drobných chybičkách však postupne naberal čas a v cieli stratil na Mayera šesť stotiniek. A keď obhajca titulu z Vancouveru 2010 Didier Defago prišiel do cieľa až na štrnástej pozícii, mohol rakúsky zjazdár oslavovať.

Začiatok zjazdu posunuli o 15 minút pre problémy s kabínkovou lanovkou, ktorá privážala pretekárov na štart. Na ceste nahor sa v nej zasekol americký reprezentant Travis Ganong štartujúci s číslom 7. Kráľovská alpská disciplína divákov príliš nelákala, tribúny v cieli boli zaplnené iba z polovice.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 3. a 4. odsek.