Main Content

ZOH14-Beh: Sklamaná Procházková: "V našich podmienkach sa nedá konkurovať"

utorok, 11. február 2014 14:05 | Autor: TASR

Soči 11. februára (TASR) - Vo Vancouveri jej choroba nedovolila ísť za brány štvrťfinále, po štyroch rokoch driny v príprave doplatila na náhlu zmenu podmienok a vo svojej obľúbenej disciplíne dokonca ani nepostúpila z kvalifikácie. Pre slovenskú bežkyňu na lyžiach Alenu Procházkovú tak prišlo ďalšie veľké olympijské sklamanie.

"Som veľmi sklamaná," povedala roztraseným hlasom a so slzami v očiach. Krátko po svojej kvalifikačnej jazde v šprinte, ktorá stačila len na nepostupovú 39. priečku, len ťažko hľadala slová. "Dnešné počasie nám vôbec nehralo do karát. Snehové podmienky sa zmenili a náš malý tím na to jednoducho nemôže tak rýchlo reagovať," odmlčala sa. Na postup do štvrťfinále chýbalo 29-ročnej reprezentantke 1,78 s.

Procházková i ďalší bežci doplatili na nočné oteplenie. V utorok krátko poobede sa tak z pôvodne pevného snehu stala kaša, navyše organizátori sa rozhodli na poslednú chvíľu upraviť trať. "Bolo to ťažké, na trať nás pustili až hodinu pred štartom, pretože neskoro doniesli soľ. Ja som si napríklad skúšala lyže niekde úplne inde. Potom síce aj na trati, ale je to ťažké. Taký malý tím nestíha reagovať na takéto veľké zmeny," pokračovala. Mäkký sneh robil najväčšie problémy v zjazdoch, kde prišlo k množstvu pádov.

Procházková si pritom na obľúbený šprint verila. "Prišla som sem v dostatočnom predstihu a myslím si, že som sa tu dobre aklimatizovala. Aj fyzicky som na tom bola dobre, tréner mi hovoril, že vyzerám lepšie ako Nórky. Ale bohužiaľ, nedalo sa to ukázať na trati... Môžem už zabudnúť na celý šport," povedala rezignovane. Vzápätí svoje slová spresnila: "Nechcem skončiť, lenže na Slovensku a za takýchto podmienok nemám šancu dosahovať výsledky. Keď sa pozriete na iné tímy, nedá sa im konkurovať. Potrebovala by som kvalitných servisákov, ktorí majú možnosť doniesť vosky, ktoré sú vo vývoji, štruktúry na lyže a aj rôzne skúsenosti," uzavrela.

Z trojice slovenských reprezentantov na utorňajšom štarte nepostúpili z kvalifikácie ani ďalší dvaja. Daniela Kotschová pri svojej olympijskej premiére skončila v kvalifikácii časom 2:49,81 min na 55. mieste, Peter Mlynár obsadil časom 3:51,76 min až 66. miesto so stratou vyše 23 sekúnd na najrýchlejšieho Nóra Ola Vigena Hattestada. Na prienik do elitnej tridsiatky mu chýbalo 13,88 s. "Snažil som sa, ale vôbec to nestačilo. Bolo to z mojej strany slabšie. Výrazne sa oteplilo, takže sneh bol mäkký. Mne takéto podmienky nesedia, sú skôr pre ľahších pretekárov. Na zjazdoch bolo veľa pádov, ja som sa im síce vyhol, ale nemal som k tomu ďaleko."