Main Content

ANALÝZA: Semifinálové zápasy ZOH v Soči

piatok, 21. február 2014 09:17 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Semifinálové zápasy ZOH v Soči
ANALÝZA: Semifinálové zápasy ZOH v Soči | zdroj: © TASR

Hokejový turnaj na Zimných olympijských hrách 2014 v Soči je pomaly, ale isto u konca. Fanúšikovia už poznajú štvorčlenný zoznam reprezentačných celkov, ktoré majú šancu na zisk najcennejšieho olympijského kovu. V piatok poobede na nás čakajú neľútostné semifinálové súboje medzi Švédskom a Fínskom a USA a Kanadou.

ŠVÉDSKO – FÍNSKO

Zápas začína o 13.00 hod!

V prvom semifinálovom súboji si hokejky skrížia odvekí rivali zo severu. Sily si na ľade zmerajú Švédi s Fínmi. Proti sebe nastúpia mimoriadne vyspelé celky s perfektnými korčuliarmi na oboch stranách. Diváci sa tak môžu tešiť na veľmi atraktívny hokej plný zaujímavých momentov.

Švédi na olympijskom turnaji v Soči ešte nenašli svojho premožiteľa. V skupinovej fáze postupne zdolali Česko 4:2, Švajčiarsko 1:0 a Lotyšsko 5:2. Vďaka trom výhram v troch zápasoch si zabezpečili priamy postup do štvrťfinále, kde Slovincov vyprevadili preč z turnaja „päťkou“ a o účasť vo finále budú bojovať so svojimi susedmi z Fínska.

V bránkovisku sa kouč Par Marts bude už tradične spoliehať na Henrika Lundqvista. Ten sa v pondelok nebezpečne zrazil na tréningu so svojím spoluhráčom Erikom Karlssonom, no tvrdý stret napokon rozdýchal a v štvrťfinálovom súboji so Slovinskom mohol po svojich 19 úspešných zákrokoch oslavovať nielen postup medzi najlepšiu štvoricu reprezentačných tímov pod piatimi kruhmi, ale taktiež zisk shutoutu. Na Olympiáde sa dočkal už svojho druhého čistého štítu, v prvom prípade „vygumoval“ útočníkov Švajčiarska. Chrbát by mu mal podľa všetkého kryť brankár Buffala Sabres Jhonas Enroth, ktorý sa domácich MS 2013 výraznou mierou podpísal pod zisk zlatej medaily. „Kráľ Henrik“ sa radí medzi najužšiu špičku svetových brankárov a niet pochýb o tom, že sa do brány „troch koruniek“ postaví aj v semifinálovom súboji. Gólman, ktorý v zámorí oblieka dres New Yorku Rangers, si na ZOH drží skvelú 94,85% úspešnosť zásahov, za svoj chrbát pustil v štyroch zápasoch len päť pukov a môže sa popýšiť skutočne perfektnou formou.

Pred Lundqvistom sa v obrannej tretine pohybuje momentálne druhý najproduktívnejší hráč olympijských hier, zadák Erik Karlsson, ktorý svojimi ofenzívnymi výpadmi divákom v Soči často vyráža dych. Je najvyťaženejším hráčom švédskeho výberu, pravidelne zbiera body a hoci jeho defenzívna hra nie je nijak oslňujúca, na svojom konte má taktiež päť plusových bodov. Podobným typom obrancu je aj „OEL“ – Oliver Ekman Larsson. Bek pôsobiaci vo Phoenixe Coyotes je v zámorí považovaný za jedného z najtalentovanejších obrancov a svoje kvality potvrdzuje aj pod piatimi kruhmi, no trénerský štáb Švédov mu až tak obrovský priestor na ľade nenecháva. Rešpektovaný Marts spolieha predovšetkým na spoľahlivého Niklasa Kronwalla či dvojicu bekov zo Chicaga NiklasHjalmarssonJohnny Oduya. Švédska defenzíva má obrovskú kvalitu čoho výsledkom je parádna bilancia – v štyroch dueloch na olympijskom turnaji Švédi inkasovali len päťkrát.

Útok Švédov je taktiež veľmi kvalitný a vyrovnaný. Skórovať dokáže akákoľvek formácia. DanielAlfredsson, Daniel Sedin, Loui Eriksson, Alex Steen. To všetko sú hráči, ktorí znamenajú pre súperovho gólmana tú najväčšiu hrozbu. Trénerský štáb „Tre Kronors“ má k dispozícii taktiež tvrdých pracantov v podobe Marcusa Krugera či Jimmieho Ericssona. Zabúdať netreba ani na jedného z najlepších „playmakerov“ sveta Nicklasa Bäckströma, ktorý v zámorí pravidelne zásobuje prihrávkami kanoniera Ovečkina.

Ak sa na švédsky celok pozrieme ako na komplex, majstrom sveta z roku 2013 nechýba nič. K dispozícii majú brankára svetových kvalít, v obrane dostatok skúsených bekov a taktiež viacero ofenzívnych obrancov, ktorí geniálne podporujú útok. V ofenzíve majú zasa štyri vyrovnané útoky, v ktorých pôsobia hráči so svetovým renomé.

Ich súperi z Fínska sú na tom podobne. Do olympijského turnaja vstúpili výhrou nad Rakúskom v pomere 8:4, vzápätí zdolali Nórsko 6:1 a v poslednom dueli základnej skupiny podľahli kanadským reprezentantom 2:1 po predĺžení. Získaný bod im stačil na to, aby sa priamo kvalifikovali do štvrťfinálových súbojov, kde sa stretli s domácimi Rusmi. Aj tých dokázali zdolať vďaka perfektnej celoplošnej hre a do semifinále postúpili po víťazstve 3:1.

Fíni do dejiska Zimných olympijských hier zavítali s azda najlepšie obsadeným brankárskym postom. Akýkoľvek z trojice Rask – Niemi – Lehtonen by v inom reprezentačnom tíme plnil rolu brankárskej jednotky.  Gólmanom č. 1 sa vo fínskej reprezentácii stal prvý menovaný. Tuukka Rask, hoci sa stále radí medzi brankársku špičku, v aktuálnej sezóne neprežíva práve najlepšie obdobie a nedokáže nadviazať na svoje predchádzajúce výkony. Jeho 91,76 percentnou úspešnosťou zásahov nikoho neohuruje. Aj v Soči mal ale niekoľko svetlých momentov, v ktorých potvrdil, že ešte dlhé roky ho budeme môcť považovať za jedného z najlepších. Do jedného duelu sa dostal aj Kari Lehtonen, ktorý sa 20 úspešnými zákrokmi podieľal na výhre 6:1 s Nórskom.

V defenzíve Fínska budeme ťažko hľadať skutočnú vodcovskú osobnosť. Medzi tých najskúsenejších sa radí Kimmo Timonen, ktorý je druhým najvyťaženejším bekom krajiny tisícich jazier. Tým najvyťaženejším je Sami Vatanen. Najproduktívnejším obrancom je 19-ročný Olli Määttä, ktorý má na svojom konte štyri kanadské body za dva góly a rovnaký počet asistencií. Fíni v kádri nemajú žiadneho „Karlssona“, ktorý by výrazne vyčnieval. Sila fínskej defenzívy je však úplne inde. Obrana pracuje kompaktne a každý si svedomito plní svoje úlohy na ľade.

Podobne ako fínska obrana pôsobí aj útok „Suomi“. V ňom nájdeme viacero zvučných mien. Najproduktívnejším je Mikael Granlund s bilanciou 3+2. Parádne mu sekunduje najstarší hráč olympijských hier Teemu Selänne. Fíni ani zďaleka nemajú tak hviezdami nabitý káder ako ostatné semifinálové celky, no pri sledovaní ich hry divák nadobúda dojem, že sú najväčšími pracantmi spomedzi všetkých celkov. Takmer každý z fínskych útočníkov sa už dokázal bodovo presadiť a každá jedná zo štyroch formácií krajiny tisícich jazier dokáže narobiť v súperovej tretine obrovský prievan.

Fíni sa na papieri nemôžu rovnať ostatným semifinálovým mančaftom, no ich sila spočíva niekde úplne inde. Dokázali to predovšetkým v štvrťfinále, kde perfektným kolektívnym výkonom zastavili „ruskú zbornú“ a znemožnili jej postup medzi najlepšiu štvorku.

Podľa papierových predpokladov je favoritom zápasu švédska reprezentácia. Fínom však fakt, že budú hokejovou verejnosťou podceňovaní, bude len vyhovovať a tak sa diváci možno dočkajú zápasu, ktorý svojou kvalitou prevýši už takmer legendárny skupinový duel medzi Ruskom a USA, v ktorom americkí hokejisti zdolali domáci výber 3:2 po samostatných nájazdoch, keď o zápasoch rozhodla až ôsma séria shootoutov.

Tento zápas si môžete tipnúť aj v našej tipovacej lige. Víťaza duelu si nedovolíme tipovať, no vzhľadom ku kvalite oboch defenzív predpokladáme, že v zápase nepadne viac ako 5 gólov. Odporúčame tak na váš tiket staviť tip „5,5 -„. Kurz sa pohybuje okolo hodnoty 1,41.

USA – KANADA

Zápas začína o 18.00 hod!

A ďalším obrovským lákadlom bude zámorské derby medzi americkou reprezentáciou a kolískou hokeja z Kanady. Na ľade si tak hokejky skrížia dve hokejové veľmoci.

Americký výber na Olympiáde v Soči ešte nepocítil trpkosť prehry. V základnej skupine zdolal postupne Slovensko 7:1, Rusko 3:2 po shootoutoch, Slovinsko 5:1 a v štvrťfinále nedal najmenšiu šancu Čechom a do semifinále postúpil po výsledku 5:2.

Brankárskou jednotkou amerického celku je Jonathan Quick, ďalší z gólmanov, ktorých môžeme radiť medzi svetovú brankársku špičku. Popýšiť sa môže výbornou 93,51% úspešnosťou zásahov. Na striedačke je vždy pripravený Ryan Miller, ktorý bol na ZOH 2010 vo Vancouveri vyhlásený za najlepšieho gólmana olympijského turnaja. V Soči sa v bránkovisku USA objavil raz a Američanov doviedol k víťazstvu 5:1 so Slovinskom. Svätyňu výberu trénera Dana Bylsmu bude s veľkou pravdepodobnosťou hájiť prvý menovaný.

V obrane sa vyníma predovšetkým Ryan Suter, jeden z najkompletnejších bekov sveta, ktorý v každom zápase na ľade odohrá neuveriteľnú porciu minút. Výborné výkony odvádza aj Ryan McDonagh či Kevin Shattenkirk s jedným z najskúsenejších hráčov USA Paulom Martinom. Defenzíva Američanov pracuje na výbornú, čoho výsledkom je len šesť inkasovaných gólov v štyroch stretnutiach.

Darí sa nielen obrane, ale aj útoku. S priemerom 5 gólov na zápas im patrí prvenstvo v tejto štatistike medzi semifinalistami ZOH. Američania hrajú mimoriadne atraktívny útočný hokej a dovolíme si tvrdiť, že na ZOH v Soči predvádzajú najkrajšiu hru spomedzi všetkých tímov. Ich oku lahodiace akcie najčastejšie zakončuje Phil Kessel, ktorý je s piatimi gólmi spoločne s Rakúšanom Michaelom Grabnerom najlepším strelcom Olympiády. Ku svojim presným zásahom pridal aj tri asistencie a s ôsmimi kanadskými bodmi kraľuje produktivite ZOH. V americkom tíme to však ani zďaleka nie je o individuálnych výkonoch. Partia okolo kapitána Zacha Pariseho ťahá od začiatku turnaja za jeden povraz, hráči sa na ľade parádne dopĺňajú a na ľade medzi americkými hráčmi funguje taktiež dokonalá chémia. Na turnaji ešte nebolo súpera, ktorého by nedokázali zavrieť v útočnom pásme a nechali ho doslova topiť sa vo vlastnej šťave.

Americkí hokejisti sú predovšetkým vďaka krásnej pohľadnej hre považovaní za favoritov súboja s Kanadou, no „javorové listy“ im budú s určitosťou mimoriadne vyrovnaným súperom.

Ani kanadská reprezentácia na Olympiáde ešte neprehrala. V základných skupinách zdolala Nórsko 3:1, Rakúsko 6:0, Fínsko 2:1 po predĺžení a v štvrťfinálovom súboji dokázala zdolať nepríjemného súpera z Lotyšska a po výsledku 2:1 si zariadila účasť v semifinále.

Podobne ako USA, aj Kanaďania majú v kádri pamätníka ich olympijského finálového súboja z Vancouveru 2010. Roberto Luongo však v Soči plní rolu tímovej dvojky. Dôveru trénera Mike Babcocka dostal iba raz, v súboji s Rakúskom, na svoje konto si pripísal 23 bezchybných zákrokov, vychytal shutout a víťazstvo 6:0. V ostatných dueloch sa ale Kanaďania spoliehali na Careyho Pricea, gólmana Montrealu Canadiens, ktorý po viacerých nepresvedčivých sezónach konečne začal napĺňať svoj potenciál. Jeho percentuálna úspešnosť (94,12%) hovorí jasnou rečou – do Soči si pribalil aj svoju výbornú formu zo zámoria.

Pomerne kontroverzné je nezaradzovanie Priceovho spoluhráča P.K. Subbana do zostavy „javorových listov“. P.K. Subban je posledným držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL, no rešpektovaný kouč Mike Babcock ho do hry pustil zatiaľ len raz. Zadák Montrealu Canadiens odohral 11 minút a 41 sekúnd. Trénerský štáb Kanady v hviezdnom zložení Babcock, Julien, Hitchcock, Ruff sa ale rozhodol správne. Kanadská defenzíva má aj bez Subbana na ľade ohromnú kvalitu, čoho výsledkom sú len 3 (!) inkasované góly v štyroch olympijských vystúpeniach. Medzi najdôležitejších bekov Kanady sa radí Shea Weber Duncan Keith, ktorí majú porovnateľné ice-timey a na ľade v niektorých momentoch doslova dominujú.

Defenzíva Kanady na Olympiáde dominuje, to sa však nedá povedať o útoku obhajcov olympijského zlata. Veď ich najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom je zadák Drew Doughty, ktorý má na svojom konte štyri presné zásahy a dve asistencie. A kto mu v produktivite dýcha na chrbát? Predsa Shea Weber (3+2) – ďalší obranca. Až potom nasledujú štvorbodoví Jeff Carter Patrick Marleau. Rozhodne viac sa očakáva od kapitána Sidneyho Crosbyho, ktorý je označovaný za najlepšieho hokejistu sveta. V štyroch dueloch pozbieral len dva kanadské body za gólové prihrávky. Do stretnutia s USA s určitosťou nenastúpi John Tavares, ktorý si v štvrťfinálovom súboji s Lotyšskom po náraze na mantinel, ktorý zinkasoval od beka Artursa Kuldu zranil panvu a do hry na Olympiáde už nezasiahne.

Kanadskí reprezentanti sa už pred turnajom radili medzi najväčších favoritov na zisk najcennejšieho olympijského kovu. Na rozdiel od Rusov papierové predpoklady zatiaľ napĺňajú. Cestu za obhajobou sa im bude snažiť prekaziť americká reprezentácia. Na ľade sa stretnú mimoriadne vyspelé celky a nebude to boj len na ľade. Na trénerských lavičkách budú proti sebe stáť jedni z najlepších koučov súčasnosti. Na tej americkej Dan Bylsma, na kanadskej strane Mike Babcock. Obaja títo tréneri sa navzájom rešpektujú, no zároveň sú obrovskými súpermi. V rokoch 2008 a 2009 so svojimi klubmi (Pittsburgh Penguins – Bylsma, Detroit Red Wings – Babcock) medzi sebou zápolili o zisk najcennejšej hokejovej trofeje sveta. Zo zisku Stanley Cupu sa tešili obaja. Teraz prichádza ďalší súboj na život a na smrť. Ich bilancia po dvoch finálových sériách Stanley Cupu je 1:1. Kto z týchto dvoch trénerov sa dostane do pomyselného vedenia 2:1? Túto otázku rozlúšti až záverečná siréna semifinálového zápasu USA – Kanada, ktorý sa začína o osemnástej hodine.

Tento zápas nemá favorita. Aj kurzy v našej tipovacej lige sú na vlas rovnaké. Naša redakcia prognózuje, že sa zopakuje situáciu zo ZOH 2010 vo Vancouveri a o osude zápasu rozhodne predĺženie resp. samostatné nájazdy. V našej tipovacej lige tak odporúčame tipovať „x-ku“ resp. remízu s výsledným kurzom 4,05