Main Content

ZOH14-Lyžovanie: Vlhovej slalom sedel, no:

piatok, 21. február 2014 20:05 | Autor: TASR

ZOH14-Lyžovanie: Vlhovej slalom sedel, no:
ZOH14-Lyžovanie: Vlhovej slalom sedel, no: | zdroj: © TASR

Soči/ Červená Poľana 21. februára (TASR) - Má 18 rokov a je nespokojná s 19. miestom v olympijskom slalome. Nie preto, že v piatok nad Červenou Poľanou jej rovesníčka zlatom skompletizovala zbierku medzi hustými bránkami (plus zlato z MS a malý glóbus v SP). Petra Vlhová o úspechu Američanky Mikaely Shiffrinovej nepochybovala, ale súperkami sa nezaoberala. Chcela viac bez akéhokoľvek porovnávania. Lenže to, čo jej navzdory veľkej chybe vyšlo v 1. kole, to v druhom bez viditeľnejších zaváhaní nedokázala.

Trať slalomu bola síce pomerne rytmická, ale zatvorená takmer v celom kurze. "Ja som rada, že to takto postavili, mne to vyhovovalo. Ja takéto slalomy zbožňujem," zdôraznila pre TASR. V 1. kole nemohla byť Vlhovej jazda optimálna už len pre podmienky. Sama sa však nesťažovala a referovala: "Dalo sa tam niečo zlepšiť, ale nie som nespokojná. Ráno na obhliadke mi to vôbec nešlo. V takomto slalome je to niekedy ťažké, odhodí to a nestihne sa to dať bližšie k bránke. Hore vznikalo viac odskokov od bránky." Tým pádom nemohla dravá slovenská mladica atakovať počas celej jazdy podľa predstáv: "Chytá tam vnútornú lyžu a treba tam ísť inakšie, ale zase musím povedať, že na tieto podmienky je to dobrá trať."

Iba 18-ročná slovenská nádej mala vlastne smolu na okolnosti, že jej nedopriali pri jej strate lepšiu štartovú pozíciu do 2. kola. Je to trinástka, keďže v 1. kole mala 18. najrýchlejší čas. Keď s 31-kou došla do cieľa, vyzeralo to, že ju ešte pár pretekárok predstihne a do druhej polovice odštartuje okolo piatej-šiestej pozície. Lenže podmienky už boli také zlé, že Vlhovú žiadna iná pretekárka nepredstihla a tak jej strata 3,80 s okamžite nabrala lepšie kontexty. "Je to tak, možno keby som mala menšiu stratu a horšie umiestnenie, bolo by to do druhého kola výhodnejšie. Ale je to tak, ako to je a ja druhé kolo idem do toho. Pôjdem naplno. Čo to dá. Ak sa mi vydarí jazda, určite by som bola s celým slalomom spokojná," konštatovala Vlhová.

Nešla nadoraz a nebola spokojná. V lyžiarskom slovníku "nadoraz" neznamená, že by to odflákla. Tam sú parametre jazdy stavané na mieru rizika a odvahy ísť čo najbližšie k žŕdkam. Rozhoduje tiež uhol nasadenia oblúka predovšetkým v prechodoch z plochých úsekov do zatvorených strmín, v opačnom garde zase rytmika práce nôh v minimálnych "vlásočnicových" intervaloch. A Petra Vlhová si sypala popol na hlavu: "Nie som veľmi spokojná, nešla som moju jazdu. Mrzí ma to. Išla som opatrne a kto ma videl na tréningu, musel si dnes povedať, že som to nebola ja. Kebyže to pustím odvážnejšie..., ja proste neviem ísť to, čo v tréningu. Od začiatku idem zle a potom sa to vezie celý čas dole."

Mladučká lyžiarka si uvedomuje, že s jednou dravou jazdou sa dopredu neprederie. Na druhej strane je tu pozícia v prvej 20-ke pri prvej olympijskej skúsenosti, v takomto mladom veku a v takom "nadupanom"športovom odvetví. "No, na jednej strane je to super, že prvá olympiáda a dobré miesto, ale viem, na čo mám a preto ma mrzí, že som nevyužila šancu na lepší výsledok."

Na budúci týždeň má však Vlhová novú výzvu. V Jasnej sú juniorské MS. "Už sa budem koncentrovať na ne a budem chcieť zabudnúť. Dúfam, že sa mi tam podarí zrealizovať to, čo mám natrénované."