Main Content

ANALÝZA: Finálový zápas Švédsko - Kanada (23.2.)

nedeľa, 23. február 2014 10:04 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Finálový zápas Švédsko - Kanada (23.2.)
ANALÝZA: Finálový zápas Švédsko - Kanada (23.2.) | zdroj: © TASR

V nedeľu o trinástej hodine vyvrcholí finálovým zápasom hokejový turnaj na Zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Kanadský hokej pod piatimi kruhmi už zožal prvý úspech – reprezentantky Kanady vo finále zdolali USA a radovali sa zo zisku zlatej medaily. Na rade sú ich mužskí kolegovia. Alebo sa zo zisku najcennejšieho kovu budú radovať úradujúci majstri sveta zo Švédska? Odpoveď na túto otázku rozlúšti nedeľňajší finálový súboj.

Zápas sa začína o 13.00 hod!

Do finálového súboja sa po ôsmich rokoch prebojovali švédski hokejisti. Tí v semifinále zdolali svojho odvekého rivala z Fínska 2:1 a do súboja o zlato sa dostali vďaka piatim víťazstvám. Na Olympiáde ešte neokúsili trpkosť prehry a „tri korunky“ veria, že vo svojom víťaznom ťažení budú pokračovať aj vo finále.

Spoliehať sa s určitosťou budú na svoje vynikajúce presilovky. Na Olympiáde nie je tím, ktorý by lepšie trestal súperove vylúčenia. Švédi na šampionáte majú neuveriteľnú 36,84% úspešnosť početných výhod, čo je skutočne obdivuhodné číslo. „Tre Kronors“ si budú musieť dávať pozor na svoju disciplínu. S 22 dvojminútovými trestmi sú najvylučovanejším mančaftom pod piatimi kruhmi. Kanada, ktorá je s 22,22% úspešnosťou využívania presiloviek by ich fauly mohla veľmi ľahko potrestať.

Švédsky celok sa bude v bránkovisku už tradične spoliehať na Henrika Lundqvista, ktorý vďaka svojim parádnym výkonom svojich konkurentov Jhonasa EnrothaJonasa Gustavssona do brány na Olympiáde ešte nepustil. V piatich zápasoch inkasoval len šesťkrát a jeho percentuálna úspešnosť zásahov sa vyšplhala na výborných 95,12%.

Defenzíva Švédov sa môže popýšiť druhým najproduktívnejším hráčom šampionátu. Je ním Erik Karlsson, ktorý má na svojom konte osem kanadských bodov za štyri góly a rovnaký počet asistencií. Skvelú prácu v obrane odvádza kapitán Niklas Kronwall. Vysoko vyťaženým zadákom je taktiež Niklas Hjalmarsson.

Nielen defenzíva Švédov pracuje vynikajúco, ale bekom v obrannej tretine perfektne pomáhajú aj útočníci. Loui Eriksson či Nicklas Bäckström sa radia medzi najlepšie brániacich útočníkov. Popri bránení stíhajú zbierať aj body. Útočná sila Švédov je rozložená do všetkých útokov a neraz sme na olympijskom turnaji mali možnosť vidieť ako štvrtá formácia „troch koruniek“, ktorej úlohou je predovšetkým brániť narobila v súperovej obrane obrovský vietor.

Tréner Par Marts je mimoriadne skúseným trénerom, svojich zverencov vie psychicky a taktiež takticky pripraviť na akéhokoľvek súpera a tak možno očakávať že Švédi budú Kanade minimálne vyrovnaným súperom.

Tak ako sa Švédi môžu popýšiť najlepším využívaním presilových hier, Kanaďania majú najlepšie oslabenia na ZOH. Pod piatimi kruhmi ubránili 92,86% svojich početných nevýhod. Ich brankári sa taktiež môžu popýšiť najlepšou percentuálnou úspešnosťou.

Na „svedomí“ to má brankárska dvojica Roberto LuongoCarey Price. Prvý menovaný je pamätníkom kanadského olympijského zlata z Vancouveru 2010. V Soči sa však do brány postavil len raz, keď proti Nórom vychytal shutout. Post tímovej jednotky patrí Careymu Priceovi, ktorý na Olympiáde odvádza „javorovým listom“ perfektné služby a jeho 96,34% úspešnosť zásahov je viac než obdivuhodná.

Price chytá za najlepšou obranou na olympijských hrách. Kanada v piatich zápasoch, ktoré odohrala inkasovala len štyri góly. Leví podiel má na tom predovšetkým zadák Shea Weber, ktorý je najvyťaženejším hráčom kanadského výberu. Vynikajúco ho dopĺňajú Duncan Keith Drewom Doughtym. Weber s Doughtym sa taktiež radia medzi najproduktívnejších hráčov Kanady. Doughty sa môže popýšiť bilanciou 4+2, Weber má na svojom konte o jeden presný zásah menej.

Produktivita útočníkov až tak ružová nie je, no zatiaľ gólový deficit najväčších hviezd kanadského výberu dokážu vykryť spomínaní obrancovia. Viac sa rozhodne očakáva od kapitána Sidneyho Crosbyho, ktorý má na svojom konte zatiaľ bilanciou 0+2. Kanada nestrieľa tak veľa gólov, ako by sa to od nej očakávalo, no na víťazstvá im to zatiaľ stačí. Na Olympiáde stratili zatiaľ iba jeden bod, keď v základnej skupine zdolali fínsku reprezentáciu 2:1 po predĺžení.

Všetci hokejoví fanúšikovia sa tak nevedia dočkať nedeľňajšieho súboja medzi dvoma hokejovými gigantmi zo Švédska a Kanady. Vo finále sa stretli dvaja poslední víťazi ZOH. Švédi triumfovali v Turíne v roku 2006, Kanaďania sa radovali zo zisku najcennejšieho kovu na domácej pôde vo Vancouveri o štyri roky neskôr. Kanadská reprezentácia je pre divákov obrovským ťahákom, na zápasy zverencov Mikea Babcocka sa priemerne chodí pozerať 10 298 divákov, čo je po domácich Rusoch (11 501) druhý najvyšší počet. Možno tak očakávať, že sa zápas bude hrať v dobrej atmosfére a Zimné olympijské hry 2014 v Soči sa stanú dejiskom jedného z najpamätnejších finálových hokejových stretnutí.

Tento zápas je aj v ponuke našej tipovacej ligy. Kurzy hovoria jasnou rečou – vyhrať by mala Kanada. Naša redakcia si víťaza finálového stretnutia netrúfa tipovať, no vzhľadom ku kvalite oboch defenzív je takmer isté, že v súboji týchto dvoch celkov nepadne viac ako päť gólov. Preto odporúčame tipovať „5,5 mínus“ t.j. v zápase padne 5 a menej gólov. Kurz na tento tip sa pohybuje na hodnote 1,30.