Main Content

Elitná zostava zápasu o bronz na ZOH v Soči podľa Sport7.sk

sobota, 22. február 2014 18:50 | Autor: Dávid Lech

Elitná zostava zápasu o bronz na ZOH v Soči podľa Sport7.sk
Elitná zostava zápasu o bronz na ZOH v Soči podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Hokejový turnaj na ZOH 2014 v Soči pomaly finišuje. V sobotu sme sa stali svedkami predposledného zápasu pod piatimi kruhmi. Fínsko zdolalo USA vysoko 5:0. Ktorým hráčom sa v zápase najviac darilo? Prinášame vám tradičnú Elitnú zostavu dňa.

Brankár

Tuukka Rask (Fínsko) Bilancia: 27 úspešných zákrokov, shutout, 100% úspešnosť zásahov

Tuukka Rask sa vrátil do fínskej brány po jednozápasovej absencii, keď semifinálový súboj proti Švédsku vynechal pre vysoké horúčky. Choroba, ktorá ho sužovala na ňom nebola badateľná, Rask chytil všetkých 27 striel, v súboji o bronz vychytal čisté konto a bol tak základným stavebným kameňom víťazstva „Suomi“.

Obrancovia

Olli Määttä (Fínsko) Bilancia: 1+0

Do našej Elitnej zostavy sa prebojoval aj devätnásťročný zadák Olli Määttä, ktorý je jedným z príjemných prekvapení olympijských hier v Soči. Zadák z Pittsburghu Penguins, pre ktorého je sezóna 2013/2014 v zámorí jeho prvou, si na ľade počínal ako skúsený matador. V zápase bol najvyťaženejším bekom Fínov, americkú bránu ohrozil štyrikrát a raz sa mu podarilo poslať puk za Quickov chrbát. V zápase o tretie miesto tak dokonale odčinil svoju individuálnu chybu zo semifinále proti Švédom. Olympijský turnaj tak zakončil s bilanciou 3+2 v šiestich zápasoch.

Kevin Shattenkirk (USA) Bilancia: 0+0

Česť americkej reprezentácie v našej Elitnej zostave zachraňuje zadák Kevin Shattenkirk, ktorý na ľade opäť podal svoj veľmi vysoký štandard. Ani jeho výkon nebol najideálnejší, no obrovská snaha sa mu nemôže uprieť a rozhodne patril medzi najlepších obrancov na ľade. Mrzieť ho môže len jeho strelecká (ne)efektivita. Ani jedna z jeho piatich striel, ktoré vyslal na fínskeho gólmana neskončila v sieti.

Útočníci

Lauri Korpikoski (Fínsko) Bilancia: 0+2

Lauri Korpikoski sa po boku Granlunda a Selänneho v elitnej formácii Fínov objavil prvýkrát. Zdá sa, že takúto zmenu v zostave mal kouč Erkka Westerlund uskutočniť oveľa skôr. Táto trojica si na ľade vynikajúco rozumela a preto sme do našej Elitnej zostavy zaradili všetkých jej členov. Korpikoski si v súboji o bronz pripísal na svoje konto dve gólové asistencie a turnaj tak zakončil s bilanciou 2+2.

Mikael Granlund (Fínsko) Bilancia: 0+2

Center prvej formácie „Suomi“ bol pod olympijskými kruhmi jedným z najdôležitejších osobností fínskeho celku. S konečnou bilanciou 3+4 bol najproduktívnejším Fínom na Olympiáde a svoje kvality potvrdil aj v súboji o bronz, keď dvakrát „nabíjal“ na gól nestarnúcemu Selännemu.

Teemu Selänne (Fínsko) Bilancia: 2+0

Najlepšie na koniec. Posledným hráčom v našej Elitnej zostave je „fínsky blesk“ Teemu Selänne, ktorý Američanov zlomil v sobotňajšom súboji o bronz dvoma gólmi a výraznou mierou sa tak podpísal pod zisk cenného kovu. Na krk mu zavesili ako šiestemu hráčovi v histórii jeho štvrtú olympijskú medailu a kapitán Fínov dokonale umlčal kritikov a potvrdil, že ani zďaleka nepatrí do starého železa.