Main Content

ZOH14-Lyžovanie: Otec Žampa: "Kvôli Adamovi hľadali nežijúcich a našli Tea"

nedeľa, 23. február 2014 07:05 | Autor: TASR

Soči/ Červená Poľana 23. februára (TASR) - Otec a tréner sa nezaprie. Tomáš Žampa najprv pre TASR svojho syna pochválil, ale hneď už myslel na drezúru do ďalšej zimnej olympiády: "Čo dodať, je to skvelé, piate miesto v superkombinácii, šieste v slalome. Máme víťaza druhých kôl a máme čo robiť štyri roky, aby sme to ešte zlepšili."

Adam Žampa nebol v sobotu večer v horách nad Soči spokojný so svojím prvým slalomovým kolom. Jeho otec vysvetlil, aké iné okolnosti boli na svahu okrem rozbitého povrchu trate: "Prvé kolo bolo postavené pre Teda Ligetyho, ktorý tam mal zopár obrákových oblúkov. Aj tie zmeny rytmu má Ligety rád."

Američania v 1. kole z vlastnej "architektúry" naozaj vyťažili. Majster sveta a štvrtkový olympijský víťaz v obrovskom slalome útočil v druhom kole z nečakane vysokej šiestej pozície. Ale v druhom vypadol, kým slovenský lyžiar pristál celkovo práve na 6. priečke. Senzačne. "Je to tak. Už síce myslím na ďalšie výzvy a na to, kto nám pomôže, ale som aj hrdý. Je to fantastický úspech."

Dvadsaťtriročný Adam Žampa sa počas zimnej olympiády dostal do pozornosti už piatym miestom v superkombinácii. Jeho o tri roky mladší brať Andreas na olympijské súťaže ešte nedozrel a TASR zaujímalo, ako sa vodí najmladšiemu, roztomilému 11-ročnému Teovi, ktorý sa tiež venuje zjazdovému lyžovaniu. "Fantázia. Videl som nejaké videá a interview doma. Asi bude pokračovať v stopách bratov." A o aký rozhovor išlo? Odpoveď v štýle suchého ale povzneseného humoru: "Prišla k nám domov kvôli Adamovi nejaká televízia, že chce natočiť rozhovor s mojimi rodičmi, ktorí už nežijú... Našli Tea a ten im porozprával..."

/vyslaní redaktori TASR ph ny/