Main Content

ZOH14-Boby: Zubkov v Soči s víťazným double, krach Nemcov (2)

nedeľa, 23. február 2014 14:05 | Autor: TASR

Soči 23. februára (TASR) - Ruskí reprezentanti Alexander Zubkov, Alexej Negodajlo, Dmitrij Trunenkov a Alexej Vojevoda získali na ZOH v Soči zlaté medaily v súťaži štvorsedadlových bobov. Domáci bobisti triumfovali v súčte štyroch jázd s náskokom 9 stotín sekundy pred lotyšskou posádkou Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste a Janis Strenga, bronz vybojovali v areáli Sanki Američania vedení držiteľom zlata z Vancouveru Stevenom Holcombom (+ 0,39). Slovenskí reprezentanti Milan Jagnešák, Petr Nárovec, Lukáš Kožienka a Juraj Mokráš nepostúpili do finálovej jazdy a na ZOH obsadili 25. miesto.

Tridsaťdeväťročný Zubkov tak slávil v Soči víťazný double, keďže v pondelok triumfoval spolu s kolegom Vojevodom aj v dvojboboch. Skúsený veterán napodobnil dvojitý úspech Nemca Andreho Lange zo ZOH 2006 v Turíne. V histórii ZOH iba šiesti piloti dokázali na jednej olympiáde ovládnuť súťaž dvojbobov i štvorbobov.

Zubkov tak má v zbierke už štyri olympijské kovy, keďže v Turíne získal striebro v štvorboboch a z Vancouveru 2010 má bronz v "dvojkách". Víťaznej posádke gratuloval v cieli aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. A to mohli domáci oslavovať aj bronz, druhej posádke s pilotom Alexandrom Kasjanovom ušla medaila iba o 3 stotiny sekundy.

Melbardis a spol. potvrdili, že im dráha v Sanki sedí, vlani na predolympijskom teste na nej zvíťazili. Pre Lotyšsko získali premiérovú olympijskú medailu v bobovom športe. Sklamaním je vystúpenie Nemcov, prvá posádka vedená celkovým víťazom Svetového pohára 2013/2014 a úradujúcim majstrom sveta Maximilianom Arndtom skončila šiesta, druhá posádka s pilotom Thomasom Florschützom obsadila siedme miesto. Už v pondelok boli Nemci v dvojboboch iba ôsmi. Bez medaily na ZOH tak zostali prvýkrát za posledných 50 rokov.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2. odseku, o 3. a 4. odsek.