Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Dinamo Minsk (26.2.)

streda, 26. február 2014 09:39 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Dinamo Minsk (26.2.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Dinamo Minsk (26.2.) | zdroj: © TASR

Po dlhej olympijskej pauze sa Kontinentálna hokejová liga opäť rozbieha. Na hráčov HC Slovan Bratislava čaká domáca štvorzápasová séria. Pre zverencov Rostislava Čadu to budú posledné štyri zápasy v základnej časti.

Zápas sa začína o 19:00 hod!

Ako prvý sa po Olympiáde na ľade bratislavského Slovana predstaví tretí najhorší celok najprestížnejšej európskej hokejovej súťaže. Dinamu Minsk patrí v Západnej konferencii posledná štrnásta priečka so ziskom 49 bodov, ktoré hráči bieloruského celku pozbierali v 50 dueloch.

O forme zverencov slovenského kouča Ľubomíra Pokoviča je veľmi ťažké písať, keďže všetky tímy majú za sebou dlhú olympijskú prestávku.

Hokejisti z metropoly Bieloruska sa v bráne budú opierať pravdepodobne o nórskeho gólmana Larsa Haugena, ktorý svoju krajinu reprezentoval aj na olympijských hrách. V súčasnej sezóne KHL odchytal 26-ročný Nór doposiaľ 23 stretnutí, v ktorých si dokázal udržať 91% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,67 gólov na zápas. V bránkovisku Dinama sa počas sezóny Haugen o bránkovisko delí s Kevinom Lalandem, ktorý v aktuálnom ročníku odchytal 25 súbojov. Vzhľadom na to, že bol Haugen vyťažovaný aj počas olympijskej prestávky, možno očakávať, že sa postaví do brány svojho celku aj v stredajšom súboji.

Okrem trénera Pokoviča v bieloruskom tíme pôsobí aj ďalší Slovák, a to skúsený zadák Richard Lintner, ktorý do Minsku zavítal počas sezóny a okamžite sa zaradil medzi najdôležitejších obrancov tímu. Najproduktívnejším bekom tímu je Čech Lukáš Krajíček, ktorý v 49 dueloch pozbieral jedenásť kanadských bodov za bilanciu 2+9.

Útok bieloruského celku ani zďaleka svojim súperom nenaháňa veľký strach. S 93 strelenými gólmi sú v tejto štatistike najhorším klubom v Kontinentálnej hokejovej lige. Najlepším strelcom tímu je Ukrajinec Alexander Materuchin, ktorý má na svojom konte dvanásť presných zásahov. Najproduktívnejším hráčom bol 29-bodový Geoff Platt. Rodák z Toronta však bieloruský celok opustil a prestúpil do Lokomotivu Jaroslavľ. V tesnom závese za ním je kapitán Alexej Kaľužnyj (11+14) a Andrei Stas (7+17). Zverencom Ľubomíra Pokoviča je aj 32-ročný slovenský forward, ktorý má na svojom konte 20 kanadských bodov, vďaka čomu mu v klubovej produktivite patrí štvrtá priečka.

Zostava Dinama Minsk:
Brankári: Kevin Lalande, Dmitrij Milčakov, Lars Haugen, Jan Šelepňov
Obrancovia: Oleg Goroško, Ilja Kazdanej, Lukáš Krajíček, Richard Lintner, Jevgenij Nogačov, Ivan Usenko, Andrej Filičkin, Pavel Chernook, Ilja Šinkevič
Útočníci: Artur Gavrus, Sergej Drozd, Alexej Jefimenko, Konstantin Zacharov, Zbyněk Irgl, Alexej Kaľužnyj, Alexander Kitarov, Alexander Materuchin, Dmitrij Meleško, Alexander Pavlovič, Anatolij Protaseňa, Andrei Stas, Tomáš Surový

Hokejisti Slovana v sezóne 2013/2014 odohrali s Minskom jeden duel. Z Bieloruska si odviezli prehru 2:0. „Belasí“ svojho súpera nedokázali zdolať ani vo vlaňajšej sezóne, keď Dinamu podľahli 4:3 a 2:1.
Hráči Slovana Bratislava strácajú na ôsmu postupovú priečku do play-off sedem bodov. Ak chcú pomýšľať na účasť vo vyraďovacej fáze, musia svojmu súperovi bezpodmienečne vrátiť predchádzajúce prehry.

Počas olympijskej pauzy stihli hráči Slovana odohrať dva prípravné zápasy s českým Brnom. V prvom prípravnom zápase o víťazovi duelu rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých bola úspešnejšia Kometa, ktorá zvíťazila 3:2 po shootoutoch. Góly za Slovan strelili Tomáš MikúšBruno Mráz. V odvete na českom ľade sa z víťazstva radovali „belasí“, ktorí svojmu súperovi vrátili prehru 3:2 po samostatných nájazdoch. Medzi strelcov sa zapísali Juraj MikúšJánom Brejčákom. Rozhodujúci nájazd premenil Michal Vondrka.

Duely s českým súperom odchytal slovenský brankár Jaroslav Janus, ktorý by sa mal v bránkovisku Slovana objaviť aj v dnešnom súboji. Chrbát by mu mal kryť český gólman Miroslav Kopřiva, ktorý je na tom štatisticky lepšie. Má 90,8% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,62 gólov na zápas. Prešovský rodák Janus má v tejto sezóne 89,8% úspešnosť zákrokov a v priemere inkasuje 2,88 gólov na zápas.

V defenzíve sa Slovan bude s určitosťou opierať o českého legionára Martina Škoulu či jeho krajana Tomáša Mojžíša, ktorý je so 69 trestnými minútami najvylučovanejším hráčom bratislavského Slovana. V zostave Slovana bude pre zranenie pravdepodobne naďalej chýbať najproduktívnejší bek Michal Sersen.               

V útoku sa budú Slovanisti s určitosťou spoliehať predovšetkým na slovenských reprezentantov PetraÖlveckého, Milana Bartoviča, Michela MiklíkaBranka Radivojeviča. Pod piatimi kruhmi sa bodovo presadiť dokázal iba kapitán Bratislavčanov Bartovič, ktorý olympijský turnaj zakončil so ziskom jedného kanadského bodu za prihrávku. Hráči Slovana si tradične budú veľa sľubovať taktiež od Miroslava Šatana, ktorý od jeho návratu do metropoly Slovenska podáva v drese „belasých“ veľmi dobré výkony.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o devätnástej hodine. Po tomto súboji čaká na Slovanistov v piatok nepríjemný súper z Ukrajiny – na ľade Slovnaft Areny sa predstaví tretí celok Západnej konferencie Donbass Doneck.

Náš tip

Ak chce Slovan aspoň teoreticky pomýšľať na účasť v play-off, v zápase s Minskom si nemôže dovoliť zaváhať. Naša redakcia zverencom českého kouča Rostislava Čadu verí a v našej tipovacej lige tak odporúčame tipovať jednotku resp. víťazstvo Slovana s kurzom 1,80.