Main Content

NHL: Kopecký, Gáborík, Meszároš a Višňovský po bode - súhrn

štvrtok, 16. december 2010 12:09 | Autor: TASR

V jedenástich stredajších zápasoch kanadsko-americkej hokejovej NHL si štatistiky kanadského bodovania zveľadili štyria Slováci. Zhodou okolností si všetci na svoje konto pripísali po jednej asistencii.

Dvaja z nich - Marián Gáborík z tímu New York Rangers a Ľubomír Višňovský z Anaheimu - asistovali pri prvom góle svojho mužstva. Ich prihrávky spôsobili zvrat v zápase, respektíve zariadili vyrovnanie. Marián Gáborík sa svojou desiatou asistenciou v tejto sezóne pričinil o totálny obrat duelu na ľade Pittsburghu, keď v 51. min pomohol vyrovnať na 1:1. Jeho mužstvo napokon vyhralo 4:1. Ľubomír Višňovský sa svojou 22. asistenciou v tohtoročnej edícii NHL postaral o to, aby duel Washington - Anaheim pokračoval aj v predĺžení. Hostia z Kalifornie nakoniec vyhrali 2:1. Jeho reprezentačný kolega Andrej Meszároš z Philadelphie asistoval pri druhom góle "letcov" na klzisku Montrealu, čím pomohol k víťazstvu 5:3. Útočník Tomáš Kopecký si v domácom súboji s Colorado Avalanche pripísal už 14. asistenciu v tejto sezóne, no ani jeho prihrávka nezabránila prehre "čiernych jastrabov" na domácom ľade 3:4. Zdolaný odchádzal z Detroitu brankár St. Louis Jaroslav Halák, ktorý v zápase s domácimi hráčmi úspešne zlikvidoval 32 streleckých pokusov, no zo svojej siete lovil štyri puky. St. Louis prehralo v Detroite 2:5.

V stredajších stretnutiach zažiarila trojica útočníkov a netradične jeden obranca, ktorí vsietili hetrik - krídelník Buffala Drew Stafford zaznamenal všetky tri presné zásahy v úspešnom dueli proti Bostonu (3:2), rovnako tak aj center Vancouveru Ryan Kesler, ktorý trikrát prekonal brankára Columbusu Mathieua Garona (3:2 po predĺžení). Kapitán Detroitu Nicklas Lidström si v úspešnom súboji s Halákovým St. Louis (5:2) okrem trojgólovej nádielky pripísal aj jednu asistenciu, zatiaľ čo Čech Tomáš Fleischmann sa tri razy zaskvel v napínavom stretnutí s Chicagom (4:3). "Rozmýšľal som nad tým, že si dám opäť dva týždne pauzu. Potom sa vrátim a nazbieram nejaké body, ktoré snáď pomôžu nášmu tímu k víťazstvu," smial sa rodák z mesta Milwaukee Stafford z toho, že tento mesiac to bolo už druhýkrát, čo sa vrátil po zranení a dopomohol mužstvu k výhre. "Vždy ste však hladný po návrate. Nanešťastie som cítil bolesť. Dúfam však, že tieto dni sú už za mnou a budem schopný bez problémov dohrať zvyšok aktuálnej sezóny," dodal napokon Stafford.

Devätnásť rokov a 1442 zápasov - presne toľko čakal najlepší obranca ostatných rokov Lidström na hetrik v najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete. V stredu sa konečne dočkal. Šesťnásobný držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu dvakrát pokoril bratislavského rodáka Haláka, tretí presný zásah potom pridal do opustenej bránky "bluesmanov", čím zaznamenal svoj prvý hetrik v zámorskej kariére. "Pre obrancov nie sú hetriky až také bežné. Robil všetko tak, ako mal. Je ako kvalitné víno - čím staršie, tým lepšie," uviedol kouč "červených krídel" Mike Babcock na margo kapitána svojho mužstva a pokračoval: "Potrebovali sme dnes veľké víťazstvo a napokon sme ho získali. To je tá najdôležitejšia vec." Štyridsaťročný Švéd mal na svojom konte pred stredajším premiérovým hetrikom 19 dvojgólových duelov. "Bol som si vedomý toho, že mi chýba už iba jediný gól. Devätnásť rokov som totiž nestrelil hetrik. Vedel som, že práve v tomto súboji mám veľkú šancu," vyjadril svoje pocity pred tretím presným zásahom zlatý olympijský medailista z turínskych ZOH 2006. "Je to vynikajúci hráč. Ukazuje to každú jednu sezónu. Ak nie je najlepší, určite patrí aspoň medzi špičku obrancov v lige," vzdal hold Lidströmovi aj 25-ročný slovenský reprezentant Halák.

Svoj prvý hetrik v NHL zaznamenal aj ľavý krídelník Colorada Fleischmann. "Som šťastný, že sme vyhrali. To je všetko, na čom záleží," skromne poznamenal už bývalý hráč Washingtonu, ktorý do Denveru prestúpil v posledný novembrový deň. "Mám taký pocit, že je to typ hráča, ktorý potrebuje hrávať so skúsenými borcami. Je to pre neho dobrý začiatok, veci mu momentálne vychádzajú," rozhovoril sa na Fleischmannovu adresu tréner "lavín" Joe Sacco. Slovenský gólman Peter Budaj opäť nedostal priestor v bránke Avalanche a na lavičke robil náhradníka Craigovi Andersonovi.

Na štvrtý pokus v tejto sezóne dokázal Ryan Kesler pridať k dvom presným zásahom aj tretí a aj on si pripísal svoj vôbec prvý hetrik v zámorí. "Bol určite najlepším mužom na ľade. Niekedy ho zatienili ostatní, ale jeho rýchlosť a zručnosti sú naozaj veľmi nebezpečné," pochválil 26-ročného Američana tréner "modrokabátnikov" Scott Arniel.

Bezchybný výkon gólmana Martina Brodeura a prvý dvojgólový zápas Iľju Kovaľčuka v drese Devils boli hlavnými dôvodmi ukončenia negatívnej päťzápasovej šnúry New Jersey, ktoré triumfovalo na vlastnom ľade v súboji s Phoenixom (3:0). "Sme ďaleko od miesta, na ktorom by sme chceli byť. Myslím si však, že keď budeme hrať ako dnes, bude to fajn," skonštatoval ruský krídelník Kovaľčuk a dodal: "Trvalo 61 duelov, kým som v drese New Jersey strelil v jednom stretnutí dva góly. Dokázal som to a snáď to už bude častejšia záležitosť." Pre 38-ročnú hrajúcu legendu Brodeura bol stredajší zápas tretí v tejto sezóne s nulou na konte, celkovo má Kanaďan na svojom konte už 113 shutoutov. "Uvedomujeme, že máme pred sebou veľa práce. Nie sme v závideniahodnej pozícii. Tento duel bol však naozaj zábavný," prezradil držiteľ viacerých brankárskych rekordov najstaršej severoamerickej profesionálnej súťaže.

Napriek druhej prehre v rade po dvanásťzápasovej víťaznej šnúre si vytvoril kapitán Pittsburghu Sidney Crosby osobný rekord v počte za sebou idúcich duelov s aspoň jedným bodom. "Tučniaci" prehrali s "jazdcami" z New Yorku 1:4, mladý kanadský center sa asistenciou podieľal na jedinom presnom zásahu domácich z hokejky Jevgenija Malkina a už 20 zápasov po sebe si pripísal aspoň bod. "Podľa mňa sme vyhrali preto, lebo sme sa dodržali systému. Verili sme, že ešte môžeme obrátiť vývoj duelu a po prvom góle to už išlo ľahko. Bola to vynikajúca tímová hra," zhodnotil úspešné stretnutie brankár Rangers Henrik Lundqvist. "Mohli sme v záverečnej tretine odviesť aj lepšiu prácu. Zaplatili sme za náš nedostatočný výkon," smutne poznamenal 23-ročný Crosby.

Hráči Washingtonu boli proti Anaheimu blízko k ukončeniu šesťzápasovej šnúry bez víťazstva, napokon však sklonili hlavu pred svojím súperom aj v 7. dueli v rade. V poslednej minúte predĺženia totiž dva body pre "káčerov" vybojoval Ryan Getzlaf. "Ak budeme hrať ako dnes, vyhráme mnoho zápasov," nachádzal aj na prehre pozitíva tréner najlepšieho tímu základnej časti minulej sezóny Bruce Boudreau.

Výsledky stredajších zápasov kanadsko-americkej hokejovej súťaže NHL:


Buffalo - Boston 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Góly: 19. Stafford (D. Roy, Myers), 47. Stafford (D. Roy), 51. Stafford (D. Roy, Pominville) - 18. Krejčí (Seidenberg), 47. Ryder (Kampfer). Vylúčení: 7:8, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:34, brankári: R. Miller - Rask. Diváci: 18 197.

New Jersey - Phoenix 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Góly: 6. Kovaľčuk (Zubrus), 14. Fayne (Eliáš, Zajac), 45. Kovaľčuk (Zajac, Eliáš). Vylúčení: 3:5, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:29, brankári: Brodeur - Bryzgalov. Diváci: 13 208.

Pittsburgh - New York Rangers 1:4 (1:0, 0:0, 0:4)
Góly: 20. Malkin (Crosby, Orpik) - 51. Christensen (GÁBORÍK), 51. Frolov (Brian Boyle, Girardi), 55. Anisimov (Rozsíval, Del Zotto), 57. Brian Boyle (Frolov, M. Staal). Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Asham - Avery obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:22, brankári: B. Johnson - Lundqvist. Diváci: 18 242.

Washington - Anaheim 1:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
Góly: 15. Laich (Carlson, Nicklas Bäckström) - 33. Lupul (Fowler, VIŠŇOVSKÝ), 65. Getzlaf (Perry, Lydman). Vylúčení: 2:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:24, brankári: Varlamov - Hiller. Diváci: 18 398.

Detroit - St. Louis 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)
Góly: 25. Lidström (Zetterberg, Daciuk), 37. Kronwall (Cleary, Helm), 38. Cleary (Lidström, Zetterberg), 43. Lidström (Zetterberg, Rafalski), 60. Lidström (Cleary, Zetterberg) - 36. Colaiacovo (Scatchard, Brewer), 47. Winchester (Steen, Berglund). Vylúčení: 3:5, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:21, brankári: Howard - HALÁK. Diváci: 18 769.

Montreal - Philadelphia 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)
Góly: 39. Subban (Gomez, Cammalleri), 48. Plekanec (Pouliot, Cammalleri), 50. Gionta (Gomez, Subban) - 20. J. Carter (Carle), 23. Van Riemsdyk (J. Carter, MESZÁROŠ), 46. Žerdev (O'Donnell), 55. Van Riemsdyk (Žerdev, J. Carter), 56. Giroux (M. Richards). Vylúčení: 3:2, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 41:30, brankári: Price - Bobrovskij. Diváci: 21 273.

Tampa Bay - Atlanta 2:1 po samostatných nájazdoch (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 35. Bergenheim (Jones, Kubina), rozhodujúci sam. nájazd premenil Hedman - 14. Peverley (Hainsey). Vylúčení: 5:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 31:28, brankári: M. Smith - Pavelec. Diváci: 14 441.

Florida - Carolina 3:4 (3:0, 0:1, 0:3)

Góly: 1. Dadonov (Reasoner, Matthias), 2. Frolík (Higgins, Weiss), 6. McCabe (Wideman, Santorelli) - 35. Cole (Skinner, E. Staal), 48. McBain (Pitkänen, Samsonov), 53. T. Ruutu (Skinner, Samsonov), 54. T. Ruutu. Vylúčení: 4:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:34, brankári: Vokoun - C. Ward (2. Peters). Diváci: 14 651.

Nashville - San Jose 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Góly: 33. Tootoo, 57. S. Kosticyn (Weber, R. Suter), 58. C. Wilson (Sullivan, Goc) - 8. Wallin (Ferriero, Braun), 38. Heatley (J. Thornton). Vylúčení: 4:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:27, brankári: Lindbäck - Niemi. Diváci: 14 731.

Chicago - Colorado 3:4 (0:1, 1:0, 2:3)
Góly: 22. Bickell (Seabrook, Keith), 50. Toews (Cullimore, KOPECKÝ), 60. Brouwer (Bickell, B. Campbell) - 14. Mauldin (Winnik, Foote), 45. Fleischmann (P. Stastny, Duchene), 47. Fleischmann (Duchene, Shattenkirk), 55. Fleischmann (D. Jones, O'Byrne). Vylúčení: 4:4, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 38:23, brankári: Crawford - Anderson. Diváci: 21

Vancouver - Columbus 3:2 po predĺžení (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Góly: 20. Kesler (Edler), 31. Kesler (Samuelsson), 64. Kesler (D. Sedin, H. Sedin) - 30. Brassard (Voráček, Methot), 48. Sestito (Commodore, Ťutin). Vylúčení: 3:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:30, brankári: Luongo - Garon. Diváci: 18 860.