Main Content

NBA: Cleveland uviedol Ilgauskasa do klubovej Siene slávy

nedeľa, 9. marec 2014 09:05 | Autor: TASR

Cleveland 9. marca (TASR) - Tím zámorskej basketbalovej NBA Cleveland Cavaliers uviedol litovského pivota Zydrunasa Ilgauskasa do klubovej Siene slávy. Počas sobotňajšej ceremónie zavesili jeho dres s číslom 11 pod strechu haly Quicken Loans Arena.

Jeden z najlepších európskych hráčov v histórii profiligy pôsobil v metropole Ohia 12 sezón a je klubovým rekordérom v počte odohratých zápasov (771), doskokov (5904) a blokov (1269). Dvestodvadsaťjeden centrimetrov vysokého centra si vybrali Cavaliers v 1. kole draftu v roku 1996. Na začiatku kariéry ho trápili zranenia, ale postupne sa vypracoval medzi opory mužstva. V roku 2003 prišiel do tímu ako nováčik LeBron James a spolu s Ilgauskasom vytvorili obávaný tandem. Najmä ich zásluhou sa Cleveland po prvý raz v histórii v roku 2007 prebojoval do ligového finále.

O tri roky neskôr putoval Ilgauskas v rámci výmeny medzi troma klubmi do Washingtonu, kde sa ihneď dohodol na rozviazaní kontraktu a krátko potom posilnil tím Miami Heat. Tam sa opäť stretol s Jamesom, s ktorým ho až doteraz spája blízke priateľstvo.

"Bol to jeden z najlepších pivotov s akými som kedy hral. A čo je dôležitejšie, je to skvelý človek a dobrý priateľ," uviedol James počas slávnosti.

Ilgauskas sa stal iba tretím hráčov z Európy, ktorého si klub NBA uctil podobným spôsobom. Pred ním sa to podarilo iba juhoslovanským legendám Draženovi Petrovičovi a Vlademu Divacovi.