Main Content

Smutné časy na Camp Nou. Čo ďalej, Barcelona?

nedeľa, 9. marec 2014 14:12 | Autor: Jakub Mihálik

Smutné časy na Camp Nou. Čo ďalej, Barcelona?
Smutné časy na Camp Nou. Čo ďalej, Barcelona? | zdroj: © TASR

Futbalisti FC Barcelona včera opäť v domácej súťaži prehrali, no viac ako výsledok prekvapil herný prejav úradujúceho šampióna. Rana za ranou stíha barcelonský klub. Nehľadiac na to, ako dopadne táto sezóna, čaká Barcelonu veľmi dôležité obdobie.

Komentár Jakuba Mihálika

Katalánsky klub neprehral v domácej súťaži dvakrát za sebou na súperovom ihrisku od čias, keď na jeho lavičke sedel Frank Rijkaard v jeho poslednej sezóne v metropole Katalánska. Vtedy, v roku 2008 sa musela z klubu sťahovať hviezda najväčších rozmerov, Ronaldinho, nasledovali ho o čosi neskôr Eto´o a prirodzene aj Rijkaard, napriek tomu, že sa roky predtým postarali o výstup Barcelony na samotný vrchol. Tri kozmetické úpravy trápiacej sa Barcelone stačili na to, aby sa po niekoľkých mesiacoch zadrhnutia, opäť naštartoval ich stroj na víťazstvá. 

Môžeme si povedať, že podobný scenár môže nasledovať aj dnes, keď sa Barcelona opäť trápi, no tým by sme sa len chlácholili a nehovorili pravdu. Súčasná Barcelona oproti tej z roku 2008 má oveľa vážnejšie problémy.

Barcelone vtedy stačilo vymeniť trénera a ten priniesol nový impulz. Inak všetko fungovalo tak, ako má. Tohtoročná Barcelona nového trénera má, ale ten nemá do čoho ten impulz poslať. Barcelona pred piatimi rokmi mala stabilného prezidenta, vtedy Joana Laportu, ktorý sa nebál opustiť jeden model, založený na hviezdnych zahraničných hráčoch ako Ronaldinho, Eto´o, Giuly, Larsson, či Deco, a vymeniť ho za Barcelonu, ktorá hrala takmer čisto s odchovancami. Dnes je Barcelona bez prezidenta a bez jasnej vízie, čo ďalej. Zatiaľ, čo Barcelona v roku 2008 disponovala enormným množstvom najkvalitnejších odchovancov vo svojej histórii, uplynulé dva-tri roky barcelonských chýb v manažmente spôsobili, že dnes sa na miesta dohasínajúcich hráčov netlačí nikto a zmena tak vovnútri klubu nastať nemá ako. Do popredia sa netlačí nikto, kto by nahradil odchádzajúceho Puyola. Nikto z barcelonských zdrojov nenahradí Valdeza. Viac a viac slabnúcu genialitu Xaviho takisto nemá kto nahradiť, pretože si Barcelončania dovolili luxus v podobe odchodu Thiaga, či luxus v podobe čoraz menšieho zapracovávania odchovancov La Masie do prvého tímu. A tak musí prísť zmena zo zdrojov mimo klubu, a teda poupravenie rétoriky, ktorá za predchádzajúcich päť rokov vyhrala Barcelone úplne všetko. To by sa však musel nájsť niekto, kto je schopný tomtuto poupraveniu dať reálne kontúry.

Samozrejme, Barcelončania disponujú nesmiernymi finančnými prostriedkami, vďaka ktorým si môžu dovoliť priviesť do klubu takmer hocikoho a už tak aj začali činiť, keď sa do Barcelony po sezóne pravdepodobne bude sťahovať ter Stegen. Kvalitou možno svojich predchodcov nahradia, no dokážu nové zahraničné posily vniesť do barcelonskej hry srdce a katalánsku identitu tak, ako to dokázali Xavi, Puyol, Valdes, či ďalší miestni srdciari?

Barcelona rozhodne nemá túto sezónu stratenú. V Lige majstrov stačí nevybuchnúť doma so City, v La Lige poraziť v El Clásicu Real, v pohári postúpiť do finále. Nie však z výsledkového, ale z pohľadu zachovania tváre FC Barcelony, ako jednej z najsymbolickejších futbalových tvárí v histórii, čaká na Barcelonu prelomové a veľmi dôležité obdobie. 

Barcelona potrebuje neškandalózneho prezidenta s jasnou víziou, Barcelona potrebuje kouča, ktorý dostane priestor na realizáciu toho, k čomu bol poverený, Barcelona potrebuje zdravý mix neopozeranosti a hrdosti, ktorú prináša nosenie katalánskeho symbolu na prsiach. Taký plán sa však neuskutočňuje zo dňa na deň a Barcelona si musí uvedomiť, čo najskôr, že čas na jeho realizáciu už beží. Možno sa budeme musieť zmieriť s faktom, že Barcelonu čaká podobný krátkodobý prepad ako Manchester United, ktorý sa takisto ocitol v identitu hľadajúcom období.

Možno sa po ňom Barcelona opäť vráti ešte silnejšia. Tak, ako už mnohokrát predtým. Barcelonu tejto sezóny, so všetkými škandálmi, výsledkovými výbuchmi, či hernými prepadákmi, však už rozhodne vidieť nechceme.

Čo je podľa vás dôvodom barcelonského trápenia a ako sa z neho dostať?