Main Content

ZPH2014-Lyžovanie: Dudáš šiesty v slalome, Krako vypadol v 2. kole (3)

štvrtok, 13. marec 2014 18:05 | Autor: TASR

Roza Chutor 13. marca (TASR) - Slovenskí športovci nezískali vo štvrtkovom programe na XI. zimných paralympijských hrách v Soči šiesty cenný kov pre svoju výpravu. Jakub Krako mal k medaile solídne našliapnuté, po 1. kole slalomu zrakovo postihnutých figuroval na delenej druhej pozícii spolu s Kanaďanom Chrisom Williamsonom, v druhom kole však vypadol. Najlepší z kvinteta Slovákov bol šiesty Radomír Dudáš.

V slalome telesne postihnutých - stojacich sa predstavil jediný Slovák Martin France, ktorý obsadil štrnástu priečku. Obe slalomárske súťaže sa stali korisťou ruských reprezentantov, medzi zrakovo postihnutými získal zlato Valerij Redkozubov, v kategórii telesne postihnutých - stojacich bol najrýchlejší jeho krajan Alexej Bugajev.

Medailová zbierka Slovenska predstavuje stále 5 kusov (2-1-2).

Reakcie slovenských reprezentantov (zdroj: www.spv.sk):

Jakub Krako: "Urobil som školácku chybu. Mal by som lyže za trest odložiť na dlho do kúta. Neviem prečo, ale stratil som v druhej bráne koncentráciu, stočilo ma a bolo po nádejách. Veľmi ma to mrzí, obral som našu výpravu už o dve medaily. Asi som si pripustil na seba príliš veľký tlak. Napriek tomu som mal druhé kolo zvládnuť..."

Miroslav Haraus: "Pri prehliadke trate sme zaregistrovali, že prvé tri – štyri brány sú poriadne rozryté, ale mysleli sme si, že organizátori ich ešte upravia. Žiaľ, nestalo sa, celkom ma to vyhodilo. Ešte som sa vrátil do pretekov, ale šanca na medailu sa rozplynula. Išli sme do druhého kola od začiatku naplno a zrejme sme mali byť v úvode opatrnejší. Je mi to veľmi ľúto."

Radomír Dudáš: "Teší ma, že som sa napokon umiestnil tak vysoko. Na staré kolená som to nečakal, ale mrzí ma, že čiastočne aj na úkor našich dvoch adeptov na medaily. Druhé kolo som išiel uvoľnene, cítil som sa na svahu veľmi dobre. Keby bolo také vydarené aj prvé kolo, mohlo to byť celkovo ešte lepšie."

Martin France: "Škoda brzdy v druhej tretine trate. Celkom dobre som to napálil, išiel som celé druhé kolo v pohode, až na moment, ktorý ma takmer vyniesol z brány. Napriek tomu bolo druhé kolo lepšie než prvé, škoda, že som sa tak nechytil aj popoludní, výsledok mohol byť ešte lepší."

výsledky:

slalom - zrakovo postihnutí: 1. Valerij Redkozubov (Rus.) 1:43,21 min, 2. Yon Santacana Maiztegui (Šp.) +3,61 s, 3. Chris Williamson (Kan.) +5,40 ..., 6. Radomír DUDÁŠ +11,25, 7. Miroslav HARAUS +16,14, 8. Michal BELADIČ +16,20, Jakub KRAKO - nedokončil 2. kolo, Marek KUBAČKA (všetci SR) nedokončil 1. kolo

slalom - telesne postihnutí - stojaci: 1. Alexej Bugajev (Rus.) 1:38,97 min, 2. Vincent Gauthier-Manuel (Fr.) +1,27 s, 3. Alexander Aljabjev (Rus.) +1,77 ..., 14. Martin FRANCE (SR) +14,17 s.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy.