Main Content

Beh-SP: Totálny triumf Švédov vo finálovom šprinte, malý glóbus pre Hattestada

piatok, 14. marec 2014 17:05 | Autor: TASR

Falun 14. marca (TASR) - Totálnym triumfom trojice domácich reprezentantov s víťazným Teodorom Petersonom sa skončil piatkový šprint klasickou technikou v rámci finále Svetového pohára bežcov na lyžiach vo švédskom Falune. Malý glóbus za šprint získal tretíkrát v kariére olympijský šampión v tejto disciplíne zo Soči Nór Ola Vigen Hattestad.

Kvalifikáciu na 1,4 km dlhej trati vyhral domáci spolufavorit Calle Halfvarsson a Švédi mali s trojicou mužov v šesťčlennom finálovom poli jasnú prevahu. Na začiatku udával tón Nór Eirik Brandsdal, ale potom sa už dopredu dostali zástupcovia "troch koruniek" a napokon si pripísali dokonalý triumf. O víťazstve Petersona rozhodla až cieľová forografia, druhý skončil v rovnakom čase Emil Jönsson a tretí Halfvarsson (+1,01).

Brandsdal ešte mohol vo finále preskočiť v celkovom hodnotení šprintu Hattestada, ale potreboval skončiť do tretieho miesta. V závere mu ale chýbali sily, finišoval až šiesty a v konečnom účtovaní mu na krajana chýbalo osem bodov. Hattestad sa tak stal historicky druhým mužom, ktorý sezónny glóbus za šprint získal tretíkrát. Predtým sa mu to podarilo v rokoch 2008 a 2009 a v tomto ročníku tak vyrovnal doterajší rekordný zápis obhajcu Švéda Emila Jönssona (2010, 2011 a 2013).

Nórsko a Švédsko sú jedinými dvoma krajinami, ktorých reprezentanti doteraz v histórii SP získali malý glóbus za šprint. Nóri majú na konte jedenásť víťazstiev, Švédi sedem.

Celkovým víťazom SP 2013/2014 sa už pred finálovým podujatím vo Falune stal v predstihu Nór Martin Johnsrud Sundby. Obhajca veľkého glóbusu Nór Petter Northug neúspešnú sezónu už ukončil a vo Falune neštartoval. Slovensko nemalo v piatok na štarte zastúpenie.

"Mini-tour" finále SP vo Falune pokračuje v mužskej časti v sobotu skiatlonom na 30 km a v nedeľu vyvrcholí stíhačkou voľne na 15 km.