Main Content

Ohlasy Chelsea, Realu, Bayernu a Atlética na žreb semifinále

piatok, 11. apríl 2014 14:05 | Autor: TASR

Ohlasy Chelsea, Realu, Bayernu a Atlética na žreb semifinále
Ohlasy Chelsea, Realu, Bayernu a Atlética na žreb semifinále | zdroj: © TASR

Nyon 11. apríla (TASR) - Nemecký futbalový klub Bayern Mníchov sa na ceste za obhajobou titulu v Lige majstrov 2013/2014 stretne v semifinále s Realom Madrid. Druhú dvojicu tvoria Atletico Madrid a Chelsea Londýn. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

V jeho osudí figurovali tri kluby, ktoré už "ušatú" trofej v minulosti získali. Okrem Bayernu to dokázal Real Madrid a tiež Chelsea Londýn. Kvarteto semifinalistov dopĺňal čierny kôň súťaže Atletico Madrid, ktorý ako jediný nenašiel v tejto sezóne LM premožiteľa a vo štvrťfinále v španielskom derby prešiel cez FC Barcelona (1:1 v, 1:0 d). V kvartete najlepších sa zverenci Diega Simeoneho predstavia štvrtýkrát v histórii po dlhom 40-ročnom čakaní.
      

Bayern sa do semifinále Ligy majstrov prebojoval štvrtýkrát za posledných päť rokov, keď po výsledkoch 1:1 a 3:1 vyradil Manchester United. Žiadnemu klubu sa v doterajšej histórii európskeho pohára číslo jeden nepodarilo obhájiť trofej, Bayern sa tak pokúsi prelomiť túto bariéru. Chelsea sa dostala do semifinále siedmykrát za posledných jedenásť sezón, keď po prehre 1:3 v Paríži dokázala v domácej štvrťfinálovej odvete zdolať St. Germain 2:0. Real Madrid sa usiluje o zisk 10. trofeje LM, do semifinále sa prebojoval cez Borussiu Dortmund (3:0 d, 0:2 v), teraz ho čaká náročný súboj s obhajcom. Miernou nevýhodou pre "biely balet" môže byť, že odvetu bude hrať v mníchovskej Allianz aréne. Kapitán Bavorov Philipp Lahm: "Narazia na seba dva top kluby. Myslím, že pôjde o predčasné finále. Máme len jediný cieľ - za každú cenu postúpiť do finále."

Real a Bayern sú starí známi rivali. V súťažiach pod hlavičkou UEFA sa stretli celkove 20-krát, z toho až päťkrát na seba narazili v semifinále EPM či LM. Bayern je 4-násobným víťazom európskeho pohára číslo jeden, Real až 9-násobným, no jeho čakanie na jubilejnú trofej trvá od roku 2000. Zástupca Realu Emilio Butragueno očakáva dva náročné zápasy.

"Sme sebavedomí, ale vieme, že Bayern bude tvrdým orieškom. Je to úradujúci šampión a jeden z najprestížnejších klubov na svete. Čaká nás výnimočný súper - silný ako kolektív, ale disponujúci aj veľmi kvalitnými individualitami. Samozrejme verím, že Real Madrid sa dostane do finále."

Chelsea má zo vzájomných zápasov s Atleticom Madrid zmiešané pocity. V sezóne 2009/2010 zdolali "The Blues" španielsky tím 4:0 v skupinovej fáze LM, na štadióne Vicenteho Calderona remizovali 2:2. V roku 2012 však Londýnčania odchádzali so sklonenými hlavami zo zápasu o európsky Superpohár, v ktorom ich Atletico prevalcovalo a získalo trofej po víťazstve 4:1.

Zástupca Atletica Jose Luis Perez Caminero na margo žrebu uviedol: "V semifinále už nebolo z čoho vyberať, všetko sú to kvalitné mužstvá. Chelsea je skvelý tím, bude to pre nás veľmi ťažké. My sme však dokázali, že s nami treba rátať. Urobíme všetko pre postup, šanca zahrať si finále neprichádza každý rok."

Paulo Ferreira, ktorý v Nyone zastupoval Chelsea, nešetril chválou na adresu semifinálového soka. "Atletico predviedlo vo štvrťfinále proti FC Barcelona dva fantastické výkony a zaslúžene postúpilo do semifinále Ligy majstrov. Postupové šance odhadujem 50 na 50. Pred dvoma rokmi sme Ligu majstrov vyhrali, radi by sme sa opäť pozreli do finále."

Brankár Atletica Madrid Thibaut Courtois bude môcť napriek pôvodným zamietavým správam nastúpiť v oboch dueloch semifinále futbalovej Ligy majstrov proti svojmu kmeňovému klubu Chelsea Londýn bez toho, aby španielsky klub svojmu súperovi za to platil akýkoľvek sankčný poplatok. Po piatkovom žrebe semifinále to potvrdili predstavitelia UEFA i riaditeľ madridského klubu.

Courtois je hráčom Chelsea, no už tretiu sezónu pôsobí na hosťovaní v Atleticu. Podľa španielskych médií je v kontrakte o hosťovaní klauzula, podľa ktorej musí Atletico v prípade nasadenia Courtoisa proti Chelsea zaplatiť londýnskemu klubu za každý zápas tri milióny eur. UEFA ale v piatok potvrdila, že podobná klauzula porušuje pravidlá jej súťaží a je neplatná. V prípade jej uplatnenia pohrozil strešný orgán "zodpovedajúcimi sankciami".

"Integrita športových súťaží je základným princípom UEFA," píše sa v stanovisku Európskej futbalovej únie. "Disciplinárne pravidlá UEFA i Ligy majstrov obsahujú jasné ustanovenia, ktoré striktne zakazujú akémukoľvek klubu ovplyvňovať nasadenie hráčov iného klubu do zápasov. To znamená, že akákoľvek klauzula v súkromnej zmluve medzi klubmi, ktorá by ovplyvňovala nasadenie hráča do zápasu je nulová, neplatná a nevymáhateľná."
      
Rovnaký názor prezentoval aj riaditeľ Atletica Madrid Clemente Villaverde v rozhovore pre televíznu stanicu Canal Plus: "Courtois môže hrať, nech sa deje čokoľvek. Existuje predpis UEFA, ktorý zakazuje akúkoľvek dohodu medzi klubmi, ktorá by bránila hráčovi zúčastniť sa bez obmedzení v súťaži."
      
"Môže proti Chelsea nastúpiť, o tom niet pochybností," reagoval šéf exekutívy Chelsea Ron Gourlay. "Pokiaľ ide o stanovisko UEFA, vyhodnotíme ho v správny čas."

Pri žrebe semifinále Ligy majstrov neplatili žiadne obmedzenia, tým pádom na seba mohli naraziť aj mužstvá z rovnakej krajiny. Prvé zápasy tejto fázy sú na programe v utorok 22. apríla a v stredu 23. apríla, odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 29., resp. 30. apríla. Finále je na programe v sobotu 24. mája v Lisabone na štadióne Benficy, za domáci tím bude evidovaný víťaz súboja medzi Realom Madrid a Bayernom Mníchov.