Main Content

NBA: Deng získal ocenenie za rozvoj humanitárnych záležitostí

streda, 16. apríl 2014 11:05 | Autor: TASR

Cleveland 16. apríla (TASR) - Luol Deng sa stal držiteľom ocenenia J. Walter Kennedy Citizenship Award, ktoré vedenie zámorskej basketbalovej NBA každoročne udeľuje hráčovi za jeho prínos ku komunite a rozvoju humanitárnych záležitostí.

Krídelník Chicaga Bulls sa narodil pred 29 rokmi v sudánskom meste Wau, odkiaľ aj s rodinou museli pre občiansku vojnu utiecť do Egypta. Deng, ktorý neskôr získal azyl vo Veľkej Británii a od roku 2006 je britským občanom, už niekoľko rokov finančne pomáha obetiam ozbrojených konfliktov v rodnej krajine.

"Želal by som si, aby som sa zajtra zobudil a nebol by tu už nikto, kto potrebuje pomoc. Všetci však vieme, že to sa nikdy nestane. Som rád, že z pozície profesionálneho basketbalistu môžem pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú," povedal Deng pre agentúru AP. Dvojnásobný účastník prestížnych Zápasov hviezd vlani založil humanitárny projekt EnoughProject.org, ktorý pomáha deťom z problematických častí Južného Sudánu. Nadácia nesúca jeho meno vybudovala v africkej krajine už niekoľko škôl a športových ihrísk. Charitatívne pôsobí aj v USA, kde organizuje basketbalové kempy pre deti utečencov. Predchádzajúcimi víťazmi humanitárneho ocenenia boli napríklad legendárny Earvin "Magic" Johnson, Kanaďan Steve Nash alebo ešte stále aktívny Kevin Garnett.