Main Content

NBA: Kompletný prehľad a charakteristiky 1. kola play off

piatok, 18. apríl 2014 14:05 | Autor: TASR

New York 18. apríla (TASR) - Charakteristiky a štatistiky 1. kola play off zámorskej basketbalovej NBA (hrá sa na 4 víťazstvá):

Východná konferencia:

(1) Indiana Pacers - (8) Atlanta Hawks

Indiana bola až na menšie herné výpadky suverénom Východnej konferencie a počas celého priebehu základnej časti sa držala na jej čele. Okrem najlepšieho strelca tímu Paula George sa Pacers budú spoliehať na defenzívneho špecialistu Roya Hibberta a na objav sezóny Lanca Stephensona, ktorý viedol ligu v počte triple-double (dvojciferný počet v bodoch, doskokoch a asistenciách). Atlanta sa ako jediný tím v súťaži prebojoval do play off aj napriek tomu, že mal viac prehier ako výhier. Obrana Indiany si bude musieť dávať pozor najmä na Paula Millsapa, ktorý bol lídrom Hawks v bodoch i doskokoch. Bilancia v základnej časti: 2:2 Indiana v ZČ: 56 výhier, 26 prehier, 1. v Centrálnej divízii, 1. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): Paul George 21,7 bodu, Lance Stephenson 7,2 doskoku a 4,6 asistencie na zápas Atlanta v ZČ: 38 výhier, 44 prehier, 4. v Juhovýchodnej divízii, 8. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): Paul Millsap 17,9 bodu a 8,5 doskoku, Jeff Teague 6,7 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: Indiana - Atlanta (19. apríla) Zápas č. 2: Indiana - Atlanta (22. apríla) Zápas č. 3: Atlanta - Indiana (24. apríla) Zápas č. 4: Atlanta - Indiana (26. apríla) Zápas č. 5*: Indiana - Atlanta (28. apríla) Zápas č. 6*: Atlanta - Indiana (1. mája) Zápas č. 7*: Indiana - Atlanta (3. mája)

(2) Miami Heat - (7) Charlotte Bobcats

Hra Miami v základnej časti stála a padala na výkonoch LeBrona Jamesa. Najužitočnejší hráč minulej sezóny však nedostával v priebehu sezóny dostatok pomoci od ďalších opôr obhajcov titulu Dwyana Wadea a Chrisa Bosha. Wadea od začiatku sezóny trápili chronicky boľavé kolená, ku ktorým sa neskôr pridali i problémy s trieslami. Bosh sa snažil, ale za výkonmi z posledných ročníkov iba zaostával. Bobcats, ktorých väčšinovým vlastníkom je legendárny Michael Jordan, patrili medzi prekvapenia Východnej konferencie. Pod košom úradoval Al Jefferson, hru Charlotte režíroval tvorca hry Kemba Walker. Bilancia v základnej časti: 4:0 Miami v ZČ: 54 výhier, 28 prehier, 1. v Juhovýchodnej divízii, 2. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): LeBron James 27,1 bodu, 6,9 doskoku a 6,4 asistencie na zápas Charlotte v ZČ: 43 výhier, 39 prehier, 3. v Juhovýchodnej divízii, 7. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): Al Jefferson 21,8 bodu a 10,8 doskoku, Kemba Walker 6,1 asistencie zápas Program série: Zápas č. 1: Miami - Charlotte (20. apríla) Zápas č. 2: Miami - Charlotte (23. apríla) Zápas č. 3: Charlotte - Miami (26. apríla) Zápas č. 4: Charlotte - Miami (28. apríla) Zápas č. 5*: Miami - Charlotte (30. apríla) Zápas č. 6*: Charlotte - Miami (2. mája) Zápas č. 7*: Miami - Charlotte (4. mája)

(3) Toronto Raptors - (6) Brooklyn Nets

Toronto ako jediný kanadský tím v profilige má za sebou najúspešnejšiu sezónu za posledné roky. Raptors vyhrali Atlantickú divíziu a v priebehu základnej časti utvorili hneď niekoľko klubových rekordov. Veľký výkonnostný vzostup zaznamenal DeMar DeRozan, ktorý bol s priemerom 22,7 bodu na zápas desiatym najlepším strelcom súťaže. Brooklyn má najväčší rozpočet spomedzi všetkých klubov, ale najmä v úvode sezóny výkony tímu tomu vôbec nezodpovedali. Nets však vyšiel záver základnej časti, šance oboch mužstiev na postup do 2. kola sú vyrovnané. Bilancia v základnej časti: 2:2 Toronto v ZČ: 48 výhier, 34 prehier, 1. v Atlantickej divízii, 3. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): DeMar DeRozan 22,7 bodu, Jonas Valančiunas 8,8 doskoku, Kyle Lowry 7,4 asistencie na zápas Brooklyn v ZČ: 44 výhier, 38 prehier, 2. v Atlantickej divízii, 6. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): Joe Johnson 15,8 bodu, Andray Blatche 5,3 doskoku, Deron Williams 6,1 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: Toronto - Brooklyn (19. apríla) Zápas č. 2: Toronto - Brooklyn (22. apríla) Zápas č. 3: Brooklyn - Toronto (25. apríla) Zápas č. 4: Brooklyn - Toronto (27. apríla) Zápas č. 5*: Toronto - Brooklyn (30. apríla) Zápas č. 6*: Brooklyn - Toronto (2. mája) Zápas č. 7*: Toronto - Brooklyn (4. mája)

(4) Chicago Bulls - (5) Washington Wizards

Najvyrovnanejšia séria v 1. kole sa na Východe očakáva od súboja Chicaga s Washingtonom. Bulls sa museli v úvode sezóny vyrovnať so stratou rozohrávača Dereka Rosea, ktorý si poranil väzy v kolene a hrať opäť bude až o rok. Chicago sa však zomklo a tímovou hrou podávalo vyrovnané výkony. Oporou bol Joakim Noah. Syn francúzskej tenisovej legendy Yannicka Noaha bol lídrom tímu v doskokoch i asistenciách a všeobecne sa očakáva jeho víťazstvo v súťaži o najlepšieho defenzívneho hráča základnej časti. Tím z hlavného mesta USA si zahrá v play off po prvý raz od roku 2007. Wizards sa budú opierať najmä o výkony rozohrávača Johna Walla. Bilancia v základnej časti: 2:2 Chicago v ZČ: 48 výhier, 34 prehier, 2. v Centrálnej divízii, 4. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): Carlos Boozer 13,7 bodu, Joakim Noah 11,3 doskoku a 5,4 asistencie na zápas Washington v ZČ: 44 výhier, 38 prehier, 2. v Juhovýchodnej divízii, 5. vo Východnej konferencii, produktivita (priemery): John Wall 19,3 bodu, Marcin Gortat 9,5 doskoku, John Wall 8,8 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: Chicago - Washington (20. apríla) Zápas č. 2: Chicago - Washington (22. apríla) Zápas č. 3: Washington - Chicago (25. apríla) Zápas č. 4: Washington - Chicago (27. apríla) Zápas č. 5*: Chicago - Washington (29. apríla) Zápas č. 6*: Washington - Chicago (1. mája) Zápas č. 7*: Chicago - Washington (3. mája)

Západná konferencia:

(1) San Antonio Spurs - (8) Dallas Mavericks

Texaské derby má jasného favorita. San Antonio nielenže bolo najlepším tímom po základnej časti, ale proti Dallasu vyhralo všetky štyri vzájomné súboje. Tím vedený dvojicou veteránov Tony Parker - Tim Duncan valcoval súperov a v priebehu sezóny zaznamenal sériu 20 víťazstiev v rade. Hlavnou ofenzívnou zbraňou Mavericks bude rovnako v posledných sezónach Dirk Nowitzki, ale proti elitnému defenzívnemu mužstvu Spurs čaká nemeckého ostrostrelca a jeho spoluhráčov ťažká úloha. Bilancia v základnej časti: 4:0 San Antonio v ZČ: 62 výhier, 20 prehier, 1. v Juhozápadnej divízii, 1. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): Tony Parker 16,7 bodu, Tim Duncan 9,7 doskoku, Tony Parker 5,7 asistencie na zápas Dallas v ZČ: 49 výhier, 33 prehier, 4. v Juhozápadnej divízii, 8. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): Dirk Nowitzki 21,7 bodu, Samuel Dalembert 6,8 doskoku, Monta Ellis 5,7 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: San Antonio - Dallas (20. apríla) Zápas č. 2: San Antonio - Dallas (23. apríla) Zápas č. 3: Dallas - San Antonio (26. apríla) Zápas č. 4: Dallas - San Antonio (28. apríla) Zápas č. 5*: San Antonio - Dallas (30. apríla) Zápas č. 6*: Dallas - San Antonio (2. mája) Zápas č. 7*: San Antonio - Dallas (4. mája)

(2) Oklahoma City Thunder - (7) Memphis Grizzlies

Thunder vedení najlepším ligovým strelcom Kevinom Durantom by nemali mať s Memphisom väčšie problémy. Durant zaznamenal počas sezóny v priemere 32 bodov na zápas, obdivuhodná bola najmä jeho 41-zápasová séria s 25 a viac bodmi. Durantovi bude asistovať Russell Westbrook, ktorý síce mal na jar zdravotné problémy, ale v posledných zápasoch základnej časti sa prezentoval výbornou hrou. Grizzlies budú chcieť zabojovať o postup vyrovnanou hrou celého tímu. Bilancia v základnej časti: 3:1 Oklahoma City v ZČ: 59 výhier, 23 prehier, 1. v Severozápadnej divízii, 2. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): Kevin Durant 32,0 bodu, Serge Ibaka 8,8 doskoku, Kevin Durant 5,5 asistencie na zápas Memphis v ZČ: 50 výhier, 32 prehier, 3. v Juhozápadnej divízii, 7. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): Zach Randolph 17,4 bodu a 10,1 doskoku, Mike Conley 6,0 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: Oklahoma City - Memphis (19. apríla) Zápas č. 2: Oklahoma City - Memphis (21. apríla) Zápas č. 3: Memphis - Oklahoma City (24. apríla) Zápas č. 4: Memphis - Oklahoma City (26. apríla) Zápas č. 5*: Oklahoma City - Memphis (29. apríla) Zápas č. 6*: Memphis - Oklahoma City (1. mája) Zápas č. 7*: Oklahoma City - Memphis (3. mája)

(3) Los Angeles Clippers - (6) Golden State Warriors

Clippers dosiahli v základnej časti až 57 výhier, čím vytvorili nový klubový rekord. Losangeleské mužstvo má v tíme šiesteho najlepšieho strelca ligy Blakea Griffina, najlepšieho nahrávača súťaže Chrisa Paula a rovnako aj DeAndre Jordana, ktorý bol lídrom profiligy v počte doskokov. V kalifornskom derby však čaká Clippers neľahká úloha v podobe tímu Golden State. Vzájomné zápasy oboch tímov boli viac ako vyrovnané, sprevádzala ich veľká rivalita, množstvo faulov i vylúčených hráčov na oboch stranách. Warriors sa budú v play off spoliehať najmä na presnú ruku ostrostrelca Stephena Curryho. Bilancia v základnej časti: 2:2 LA Clippers v ZČ: 57 výhier, 25 prehier, 1. v Pacifickej divízii, 3. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): Blake Griffin 24,1 bodu, DeAndre Jordan 13,6 doskoku, Chris Paul 10,7 asistencie na zápas Golden State v ZČ: 51 výhier, 31 prehier, 2. v Pacifickej divízii, 6. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): Stephen Curry 24,0 bodu, Andrew Bogut 10,0 doskoku, Stephen Curry 8,5 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: LA Clippers - Golden State (19. apríla) Zápas č. 2: LA Clippers - Golden State (21. apríla) Zápas č. 3: Golden State - LA Clippers (24. apríla) Zápas č. 4: Golden State - LA Clippers (27. apríla) Zápas č. 5*: LA Clippers - Golden State (29. apríla) Zápas č. 6*: Golden State - LA Clippers (1. mája) Zápas č. 7*: LA Clippers - Golden State (3. mája)

(4) Houston Rockets - (5) Portland Trail Blazers

Séria medzi Portlandom a Houstonom nemá favorita. Oba tímy zakončili základnú časť s rovnakou bilanciou 54 výhier, 28 prehier a vyrovnané zápasy sa očakávajú aj v 1. kole nadstavbovej časti. Portland dosiahol o 21 triumfov viac ako v minulej sezóne a v Oregone po výkonoch Blazers zavládla basketbalová horúčka. Rockets sa stihli pred play off uzdraviť opory Patrick Beverley a najmä Dwight Howard, ktorý bude pod košom zvádzať tvrdé súboje s portlandskou hviezdou LaMarcusom Aldridgom. Bilancia v základnej časti: 3:1 Houston v ZČ: 54 výhier, 28 prehier, 2. v Juhozápadnej divízii, 4. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): James Harden 25,4 bodu, Dwight Howard 12,2 doskoku, James Harden 6,1 asistencie na zápas Portland v ZČ: 54 výhier, 28 prehier, 2. v Severozápadnej divízii, 5. v Západnej konferencii, produktivita (priemery): LaMarcus Aldridge 23,2 bodu a 11,1 doskoku, Damian Lillard 5,6 asistencie na zápas Program série: Zápas č. 1: Houston - Portland (20. apríla) Zápas č. 2: Houston - Portland (23. apríla) Zápas č. 3: Portland - Houston (25. apríla) Zápas č. 4: Portland - Houston (27. apríla) Zápas č. 5*: Houston - Portland (30. apríla) Zápas č. 6*: Portland - Houston (2. mája) Zápas č. 7*: Houston - Portland (4. mája)

Pozn.: * - prípadné ďalšie zápasy