Main Content

Vodné lyžovanie: Klub Trixen žiada košické mestské zastupiteľstvo o pomoc

utorok, 29. apríl 2014 12:05 | Autor: TASR

Košice 29. apríla (TASR) – Klub vodného lyžovania (KVL) Trixen, ktorému pre vysoké nájomné v košickej rekreačnej lokalite Jazero hrozí zánik, dúfa, že košické mestské zastupiteľstvo na najbližšom zasadnutí schváli návrh na riešenie situácie. Klub, ktorého pretekári tvoria základ slovenskej reprezentácie, dosiaľ platil mesačný nájom 134 eur. Od nastávajúcej sezóny by však malo byť až 3704 eur mesačne, čo za rok predstavuje takmer 44.500 eur.

Predseda KVL Trixen klubu Alexander Vaško potvrdil, že ide o likvidačnú sumu. "Vedenie KVL Trixen momentálne hľadá podporu v športovej a širokej verejnosti a komunikuje s poslancami mestského zastupiteľstva. Veríme, že do jeho najbližšieho zasadnutia sa pripraví a schváli návrh, ktorý by umožnil ďalšie fungovanie a dovolil pokračovať KVL Trixen v činnosti za čo najvýhodnejších podmienok," uviedol pre TASR.

Vodnolyžiarsky areál s vlekom, ktorý prevádzkuje klub takmer 20 rokov, slúži najmä na športovú prípravu pretekárov vo vodnom lyžovaní, vrátane mládeže, organizujú sa tu aj medzinárodné súťaže. Areál poskytuje tiež služby pre verejnosť, ktorá má možnosť vyskúšať si a naučiť sa rekreačne lyžovať či jazdiť na wakeboarde.

Zvýšenie platieb má oddiel podpísať do 15. mája, inak dostane výpoveď z doterajšej podnájomnej zmluvy. "S prihliadnutím na to, že vodnolyžiarska sezóna trvá štyri mesiace, vlek by musel zarobiť na nájomné zhruba 11.250 eur za mesiac. To je číslo absolútne mimo reality. Sme športový klub a väčšinu prevádzky počas dňa máme rezervovanú na tréningy našich zverencov," konštatoval Vaško k novej sume. Veľkú časť práce v rámci vleku podľa neho vykonávajú dobrovoľne členovia a priaznivci klubu a do údržby sa ročne preinvestujú tisíce eur. "V posledných rokoch sme prakticky celé staré strojné zariadenie vleku spolu s elektrickými rozvodmi kompletne vymenili. Nie je to len z dôvodu modernizácie vleku do takého stavu, aby sme mohli organizovať preteky európskeho formátu, ale, samozrejme, aj z dôvodu bezpečnosti," vysvetlil šéf klubu.

Areál jazera vlastní mesto Košice, spravuje ho a prenajíma mestská časť (MsČ) Nad jazerom. Pri doterajšej sume podnájmu MsČ zvýhodňovala vodnolyžiarsky oddiel, a to aj pre sezónnosť jeho letnej športovo-rekreačnej aktivity. Nedávna kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR však upozornila, že takýto postup nie je v súlade s pravidlami prenajímania majetku mesta Košice. Podľa NKÚ, keďže ide o mestský majetok, MsČ musí mať na úľavy pri nájomných zmluvách súhlas mesta.

Riešením bol návrh, aby košické mestské zastupiteľstvo schválilo postup MsČ pri uzatváraní podnájomných zmlúv v prípadoch hodných osobitného zreteľa vzhľadom na sezónnosť, ako aj rekreačné a športové využitie areálu. Na zasadnutí 14. apríla však väčšina mestských poslancov tento návrh nepodporila, čo kritizovala starostka MsČ Nad Jazerom Anna Jenčová. Ďalšie rokovanie mestského zastupiteľstva má byť 16. júna.

Vážne znepokojenie nad situáciou vyjadrilo aj predsedníctvo Slovenského zväzu vodného lyžovania (SZVL). "Nové podmienky znamenajú úplnú likvidáciu vodného lyžovania za vlekom, keďže košické stredisko je jediné na Slovensku, ktorého vlek spĺňa náročné medzinárodné technické podmienky na športovú prípravu reprezentantov a organizovanie medzinárodných podujatí," uviedol zväz v stanovisku. Úspešné reprezentovanie Slovenskej republiky je podľa neho priamo závislé od tréningových podmienok košických reprezentantov.

"Veríme, že predstavitelia mesta nájdu také riešenie, ktoré zabezpečí pokračovanie činnosti a podporu Klubu vodného lyžovania Trixen, aby unikátny košický športový areál naďalej slúžil športu, Košičanom, reprezentácii Slovenska a k dobrej propagácií mesta Košice, a aby neschátral, ako sa to na Slovensku stalo v mnohých iných prípadoch," konštatoval generálny sekretár SZVL Marián Pospíšil.