Main Content

Hokej-MS14: Hrivík nechcel čakať na "márnu"šancu v NHL, radšej pôjde na MS

utorok, 29. apríl 2014 17:05 | Autor: TASR

Bratislava 29. apríla (TASR) - Marek Hrivík mohol v New Yorku Rangers čakať na príležitosť, že si premiérovo zahrá v NHL. No jeho šance neboli práve ružové a tak sa radšej rozhodol odcestovať do rodnej krajiny a zabojovať, taktiež premiérovo, o účasť na majstrovstvách sveta.

Dvadsaťdvaročný útočník pôsobil v uplynulej sezóne na farme "jazdcov" v tíme AHL Hartford Wolf Pack, tomu sa však nepodarilo prebojovať do play off. Hrivík tak spolu s ďalšími deviatimi hráčmi rezervného mužstva putoval po konci základnej časti do prvého tímu Rangers, ktorý bojuje v 1. kole play off NHL proti Philadelphii. Tam však trénovali oddelene a do hry by mohli zasiahnuť iba v prípade zranení hráčov základného kádra.

Potom však prišla pozvánka z národného tímu a s ňou aj šanca zahrať si na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. "Bola len malá šanca, že by som si v tíme Rangers zahral, keďže mali troch náhradníkov v prvom tíme a bolo nás tam ešte ďalších šesť-sedem. Navyše tí traja hráči základného kádra sedia teraz na tribúne a aj počas celého ročníka sa z farmy do prvého mužstva dostal len jeden hráč. Preto mi z vedenia klubu povedali, že budú radšej, ak sa pobijem o šancu v reprezentácii a zahrám si na majstrovstvách sveta," povedal Hrivík.

Do rodnej krajiny priletel len v utorok dopoludnia: "Zatiaľ som sa s nikým poriadne nerozprával, takže neviem povedať ani to, aké mám šance dostať sa na šampionát. Priletel som dnes ráno o ôsmej, takže som toho príliš veľa nestihol."

Prvý kontakt s realizačným tímom absolvoval zhruba pred dvoma týždňami. "Volal mi pán Sýkora, že chcú, aby som prišiel a aby som odohral nejaké prípravné zápasy. Povedal mi, že mám ostať na linke a byť pripravený, že ak sa bude dať, poletím z jedného dňa na druhý. Takže som čakal. V sobotu som išiel na zápas, ktorý sa hral v New Yorku proti Philadelphii. Tam mi ľudia z manažmentu povedali, že v pondelok letím na Slovensko," pokračoval.

Hrivík sa v úvode ročníka predstavil v dobrom svetle v kempe NY Rangers, ale do prvého tímu sa nakoniec nedostal. V 74 zápasoch AHL potom strelil 13 gólov a pridal 14 asistencií. "Mal som celkom dobrý kemp, ale prvá polovica sezóny už taká dobrá nebola. Potom sme sa naštartovali, ale play off nám aj tak uniklo," uviedol.

Debut v A-tíme by mal absolvovať na nadchádzajúcom Slovakia Cup-e (1.-3. mája v Bratislave), ktorý bude pre zverencov trénera Vladimíra Vůjteka poslednou zápasovou previerkou pred blížiacim sa svetovým šampionátom. V tíme sa stretne až s desiatimi spoluhráčmi, s ktorými si zahral pred piatimi rokmi na juniorských MS v Kanade. "Poznám tu veľa chalanov, s ktorými sme boli spolu v Ottawe. Verím, že vytvoríme dobrý kolektív. Teším sa aj na zoznámenie s ďalšími hráčmi," dodal Hrivík.

Na spomínaných juniorských MS si zahral s desiatimi hráčmi zo súčasného A-tímu - Jaroslavom Janusom, Martinom Štajnochom, Marekom Ďalogom, Jurajom Valachom, Jánom Brejčákom, Radekom Deylom, Radoslavom Tyborom, Marekom Viedenským, Tomášom Tatarom a Richardom Pánikom. "Bol to asi posledný silný slovenský ročník na juniorskom šampionáte. Dnes sú tí chalani zhruba o päť rokov starší, majú viac skúseností. Keď na sebe pracujú, tak by mali urobiť pokrok až do toho seniorského mužstva, takže je celkom logické, že sú teraz tu," uviedol Vůjtek.