Main Content

Hokej-MS14: Viedenskému začína obdobie výziev, cestou k ich naplneniu sú MS

utorok, 29. apríl 2014 17:05 | Autor: TASR

Bratislava 29. apríla (TASR) - Hoci zažil Marek Viedenský po stránke produktivity najúrodnejšiu hokejovú sezónu v zámorskej AHL, počas nej ho trápili menšie zranenia, ktoré ho vyradili z plnej kondície. Boj o miesto v zostave na svetovom šampionáte v Bielorusku tak spája s osobnými výzvami, rád by navyše obnovil bývalú úspešnú spoluprácu tria Pánik - Viedenský - Tatar.

Dvadsaťtriročný center sa pripojil k mužstvu trénera Vladimíra Vůjteka už v závere minulého týždňa a premiéra v reprezentačnom A-tíme ho čaká na nadchádzajúcom Slovakia Cup-e (1.-3. mája). So svojimi výkonmi v tomto ročníku bol vcelku spokojný, v najbližšom čase ich však plánuje vyšperkovať a vybojovať si účasť na vrcholnom podujatí. "Zranenia mi skrátili sezónu, ktorá patrila k tým lepším v kariére. Stále však mám chuť do hokeja a pôsobením v reprezentácii chcem všetky negatíva napraviť," uviedol Viedenský, ktorý naposledy zápasil s podozrením na otras mozgu. Po zdravotnej stránke sa však už cíti lepšie: "Veľa som toho neodohral, no mal by som byť v poriadku. Nemal som síce veľa možností dostať sa späť do kondície, ale verím, že to zvládnem."

V súvislosti s avizovanými príchodmi Richarda Pánika a Tomáša Tatara do reprezentácie neostalo v tieni ani meno Mareka Viedenského. Všetci traja tvorili na kanadskom juniorskom šampionáte na prelome rokov 2008 a 2009 produktívne trio, ktoré spoločne so zvyškom tímu prekvapivo vyradilo vo štvrťfinále favorizované USA a obsadilo štvrtú priečku. "Na internete som čítal názory ľudí, ktorí by ma chceli vidieť vo formácii s Tatarom a Pánikom. Hrali sme spolu na šampionáte pred niekoľkými rokmi, no všetci sme sa zmenili a každý už má iný hokejový štýl. Ak by nás dal tréner spolu dokopy, sám by som zvedavý, ako by nám to po čase išlo," pousmial sa 23-ročný center. V súčasnom výbere sa okrem Tatara a Pánika stretne aj s ďalšími ôsmimi spoluhráčmi zo spomínaných MS (Janus, Štajnoch, Ďaloga, Valach, J. Brejčák, Deyl, Hrivík, Tybor).

Viedenský obliekal posledné tri sezóny v AHL dres Worcester Sharks. Po stránke produktivity mu vyšla hlavne tá posledná, keď v 54 zápasoch nazbieral 23 bodov (6+17). Visiaci otáznik nad jeho nejasnou budúcnosťou môže vyriešiť práve reprezentačné pôsobenie. "Nemám podpísanú žiadnu zmluvu a rád by som o ňu zabojoval na majstrovstvách, ak budem mať tú možnosť. Ďalšie pôsobenie je v štádiu riešenia a či to bude v zámorí alebo v Európe, to v tejto chvíli nechcem rozvíjať," ozrejmil.

V poslednom roku sprevádzala bývalého slovenského reprezentanta do 18 aj 20 rokov aj dávka smoly a "zasadli" si na neho zranenia. Keďže nemá zmluvu, mohol uvažovať o odmietnutí pozvánky do národného tímu rovnako ako ďalší Slováci pôsobiaci v zámorí. "Je to svojím spôsobom risk hrať ďalej a nemať zmluvu. Šampionát by bol pre mňa výzvou ako čo najlepšie pomôcť tímu, možno sa aj niekam predať. Len si nespraviť hanbu," zaželal si Viedenský.