Main Content

Futbal: Blatter, Platini aj Vieira podporili rozhodnutie NBA v kauze Sterling

streda, 30. apríl 2014 14:05 | Autor: TASR

Ženeva 30. apríla (TASR) - Viaceré futbalové osobnosti verejne podporili rozhodnutie vedenia zámorskej NBA, ktoré potrestalo doživotným dištancom majiteľa basketbalistov Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga za rasizmus.

"Šport musí povedať rasizmu nie. NBA má moju plnú podporu," uviedol šéf Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter. Rovnako sa k rozhodnutiu postavil aj prezident Európskej futbalovej únie UEFA Michel Platini.

Bývalý francúzsky futbalista a majster sveta z roku 1998 Patrick Vieira si myslí, že NBA spravilo správnu vec. "Dobrá práca NBA, ďalšia organizácia zaoberajúca sa rasizmom správnym spôsobom. Znova opakujem - nulová tolerancia."

Vedenie NBA v utorok potrestalo Sterlinga pokutou 2,5 milióna dolárov a doživotným zákazom výkonu činnosti. Osemdesiatročný vlastník klubu NBA verejne urazil celú afro-americkú komunitu, vrátane jedného z najlepších hráčov histórie súťaže a bývalú oporu mestských rivalov Lakers Earvina "Magica" Johnsona. Sterling na audionahrávke zo začiatku mesiaca počas telefonického rozhovoru so svojou vtedajšou priateľkou vystupujúcou pod menom V Stiviano mladej modelke vyčítal, že sa ukazuje na verejnosti v spoločnosti "čiernych ľudí". Menovite spomenul Johnsona, ktorého Stiviano stretla na bejzbalovom zápase a fotku s ním umiestnila na svoju profil na sociálnej sieti.