Main Content

Basketbal: Vo finále súboj ofenzívy Interu proti prievidzskej obrane

štvrtok, 1. máj 2014 17:05 | Autor: TASR

Bratislava 1. mája (TASR) - Extraliga basketbalistov vyvrcholí počas nadchádzajúcich týždňov finálovou sériou, v ktorej sa stretnú dva najúspešnejšie tímy po základnej časti sezóny 2013/14. O tri body viac ako druhý BC Prievidza v nej dosiahol víťaz základnej časti Inter Bratislava. "Žlto-čierni" zároveň budú obhajovať titul z vlaňajšieho ročníka.

Oba tímy majú za sebou takmer bezproblémovú púť v nadstavbovej časti. Inter v 1. kole play off zmietol z palubovky Levice v pomere 4:0 na zápasy. V repríze vlaňajšieho finále potom vyradil Komárno, keď súper z južného Slovenska mu kládol odpor iba v poslednom štvrtom zápase, o výsledku ktorého muselo rozhodnúť až tretie predĺženie. Prievidza rovnako poľahky prešla v 1. kole cez Banskú Bystricu (4:0 na zápasy). V semifinále ju čakal Svit a hoci "baníci" prehrávali v sérii 1:2, zlepšenými výkonmi v ďalších stretnutiach dokázali nepriaznivý stav zvrátiť a po triumfe 4:2 na zápasy sa prebojovať do súboja o titul.

Finálová séria sľubuje zaujímavé zápasy, mala by byť súbojom interistickej ofenzívy proti prievidzskej obrane. Vzájomná bilancia oboch tímov zo základnej časti je vyrovnaná, každé z mužstiev vyhralo po dva zápasy. Bratislavčania sa budú spoliehať na širší káder a väčšie skúsenosti. Tréner Oleg Meleščenko upozorňuje, že jeho zverenci si budú musieť dať pozor najmä na prievidzských ostrostrelcov. "Vo finále sa stretávajú dva najlepšie tímy tohto ročníka. Rešpektujem silu Prievidze a aj to, že sa dokázala prebojovať do finále. Musíme bojovať na viac ako sto percent. Dostali sme sa na určitú úroveň, ale máme sa v čom zlepšovať. Prednosťou Prievidze je trojková streľba, tú musíme ubrániť. Ukázali, že keď dajú viac ako osem trojok, tak väčšinou vyhrávajú. Uvidíme, ako pristúpia k finále naši fanúšikovia. Verím, že do haly prídu, lebo Prievidžania pricestujú určite. Predsa len to je basketbalová bašta. Pokúsime sa ukázať pekný basketbal, ktorý bude ľudí baviť," uviedol Meleščenko, inak bývalý hráč Prievidze, pre portál basket.sk.

Hornonitrania budú útočiť na svoj štvrtý titul majstrov Slovenska (predtým 1993/94, 1994/95, 2011/12), v klubovej vitríne majú aj federálny primát zo sezóny 1992/93 a titul šampiónov ČSSR 1988/89. Opora baníkov Corey Jefferson tvrdí, že hráči si veria a tešia sa na zaujímavú sériu. "Naše šance vidím nádejne. Inter bol prvý počas celej sezóny, preto je normálne, že ľudia očakávajú aj jeho víťazstvo. Oba tímy počas celej sezóny patrili medzi najlepšie družstvá a preto očakávam zaujímavú sériu. Inter ma viacero nebezpečných hráčov. Rančík, Williams, Graham, Baťka a Miloševič sú schopní vyhrávať dôležité zápasy. Udriha som ešte nevidel hrať, ale počul som, že má svoju kvalitu. Bude to náročná séria, ale my sme na ňu dobre pripravení. Máme najlepšiu obranu v lige a tá bude kľúčom k úspechu. Ak zahráme každý zápas na vysokej úrovni, potom máme veľkú šancu vyhrať titul," naznačil prievidzské ambície Jefferson pre oficiálny klubový web pdbasket.com.

Finálová séria sa začína prvými dvoma stretnutiami v bratislavskej Hant Aréne na Pasienkoch (piatok a sobota, 18.00), ďalšie dva súboje sú na programe v Prievidzi budúci víkend.