Main Content

Hokej-MS14: Francúzsko - Kanada 3:2 sn, v A-skupine - prvý triumf od 1995 (2)

piatok, 9. máj 2014 19:05 | Autor: TASR

Minsk 9. mája (TASR) - Francúzski hokejisti vyhrali v piatok na úvod A-skupiny MS v bieloruskom Minsku nad Kanadou 3:2 po nájazdovom rozstrele. Oficiálna webstránka podujatia uvádza, že v desiatom vzájomnom meraní síl na vrcholnom turnaji od roku 1931 je to druhý triumf "trikolóry", ktorý prišiel po roku 1995, keď favorit prehral 1:4.

Práve nečakane zdolaný tím javorového listu bude v sobotu o 19.45 SELČ druhým súperom Slovenska, ktoré malo v prvý večer na programe susedský šláger s Českom. Francúzi odohrajú svoj druhý duel na šampionáte v nedeľu o 11.45 s Talianmi.

A-skupina:

Francúzsko - Kanada 3:2 po nájazdoch (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 18. S. Da Costa (Auvitu, Bellemare), 53. S. Da Costa (Roussel, Fleury), rozhodujúci nájazd Bellemare - 20. Schenn (Hodgson, Garrison), 51. Gudbransson (MacKinnon). Rozhodcovia: Kaval, Patafie (obaja USA) - Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), vylúčení na 2 min.: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 5252 divákov.

Francúzsko: Huet - Amar, manavian, Auvitu, Besch, Chakiachvili, Janil, Dieude Fauvel - Desrosiers, Meunier, Treille - Fleury, S. Da Costa, Bellemare - Roussel, Guttig, T. Da Costa - Raux, Henderson, Tardif - Ritz

Kanada: Reimer - Garrison, Bieksa, Myers, Coburn, Gudbransson, Ellis, Rielly - Burrows, Turris, MacKinnon - Kadri, Brouwer, Hodgson - Gudbransson, Schenn, Huberdeau - Scheifele, Ward, Chimera - Monahan.

Francúzi začali nebojácne a v úvodnej päťminútovke favorita zatienili korčuliarsky i strelecky. V ďalšom priebehu sa síce dostávali aj pod tlak, ale mali väčšie šance a tretiu tutovú v presilovke využili. Kanaďania medzitým opečiatkovali žŕdku a 16 sekúnd pred koncom tretiny tiež v početnej výhode vyrovnali. V druhom dejstve to bol podobný obraz, v miernej prevahe mal galský kohút dve čisté šance, v jeho bránke párkrát zakúzlil Huet a do tretej časti sa šlo za stavu 1:1. Kanaďania sa snažili ovládnuť záver, ale súper neustále hrozil a prevaha tak zostala neefektívna. Na vedúci gól totiž Francúzi dokázali odpovedať a za stavu 2:2 išli mužstvá do predĺženia. V ňom sa napriek kanadskej snahe nič podstatné neudialo, v nájazdovom rozstrele všetci traja Kanaďania prepadli, ale tretí Francúz nie a tak sa zrodilo nečakané víťazstvo Francúzov nad kolískou hokeja.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v perexe.