Main Content

NBA: Miami i San Antonio postúpili do konferenčných finále (2)

štvrtok, 15. máj 2014 10:05 | Autor: TASR

New York 15. mája (TASR) - Basketbalisti Miami Heat zvíťazili v piatom stretnutí 2. kola play off NBA nad Brooklynom Nets 96:94, v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy a štvrtú sezónu za sebou postúpili do finále Východnej konferencie. Prvými finalistami na západe sa stali San Antonio Spurs. Najlepší tím po základnej časti zdolal v piatom súboji konferenčného semifinále Portland Trail Blazers 104:82 a sériu vyhral rovnako ako Miami 4:1 na zápasy.

Miami triumfovalo aj napriek tomu, že ešte päť minút pred záverečným klaksónom prehrávalo o osem bodov. Heat však následne zabrali v obrane, súpera donútili minúť nasledujúcich deväť streleckých pokusov z poľa a prezentovali sa sériou 12:0. Kľúčový moment prišiel 32 sekúnd pred koncom, keď po asistencii od Maria Chalmera presne mieril spoza trojkového oblúka veterán Ray Allen. Hostia už na jeho kôš nedokázali odpovedať a po tesnej prehre sa pre nich sezóna skončila. Nets na úspech nestačil ani výborný individuálny výkon Joe Johnsona, ktorý zaznamenal 34 bodov. "Heat si postup zaslúžia, boli lepším tímom. My sa však za svoje výkony určite nemusíme hanbiť, Miami sme boli viac ako vyrovnaným súperom," priznal chlapsky Johnson. Hlavnou ofenzívnou zbraňou domáceho tímu bola dvojica LeBron James - Dwyane Wade, ktorí spolu nastrieľali 57 bodov. "Polovica úlohy je splnená, ale cesta za titulom je ešte dlhá. Teraz budeme mať niekoľko dní na oddych, môžme si doliečiť drobné zranenia a čo najlepšie sa pripraviť na ďalšieho súpera," usmieval sa po zápase James. Miami sa v konferenčnom finále stretne s úspešnejším z dvojice Indiana - Washington (zatiaľ 3:2 na zápasy).

Po tretí raz za sebou sa vo finále Západnej konferencie predstavia San Antonio Spurs. Texaský tím si podľa očakávania poradil s mladým mužstvom Portlandu a v súboji o ligového finále sa stretne s víťazom série Oklahoma City - Los Angeles Clippers (zatiaľ 3:2 na zápasy). "Chceme hrať proti lepšiemu z tejto dvojice, aspoň nás lepšie pripraví na finále," vyhlásil sebavedome krídelník San Antonia Kawhi Leonard. Ten bol spolu s Dannym Greenom v noci na štvrtok lídrom Spurs, ktorí v priebehu zápasu prišli o elitného rozohrávača Tonyho Parkera. Francúzsky tvorca hry si v polovici druhej štvrtiny poranil stehenný sval a duel nedohral. Jeho miesto na domácej rozohrávke zaujal Austrálčan Patty Mills, ktorý sa zhostil úlohy na výbornú. Trojica Leonard, Green, Mills napokon spolu zaznamenala 62 zo 104 bodov Texasanov. "Práve preto sme sa opäť prebojovali medzi štyri najlepšie tímy súťaže. Máme vyrovnaný tím, ak niekto vypadne zo zostavy, sú tu iní, ktorí ho dokážu plnohodnotne nahradiť," pochválil svojich spoluhráčov domáci veterán Tim Duncan. Portland nemusel byť po vypadnutí smutný. Blazers patrili medzi najpríjemnejšie prekvapenia sezóny a ukázali, že do budúcnosti majú veľký herný potenciál. "Celý rok bol pre nás jedna veľká škola. Dokázali sme si, že vieme hrať rovnocennú partiu s každým mužstvom v lige. Máme na čom stavať, v budúcej sezóne budeme ešte silnejší," hodnotil sezónu portlandský pivot LaMarcus Aldridge.

Sumáre - 2. kolo play off NBA:

Východná konferencia

MIAMI - BROOKLYN 96:94 (23:22, 19:27, 24:26, 30:19)

Najviac bodov: James 29, Wade 28, Bosh 16 - Johnson 34, Pierce 19, Williams 17, 19.615 divákov

/konečný stav série: 4:1, postúpilo Miami/

Západná konferencia

SAN ANTONIO - PORTLAND 104:82 (19:19, 32:25, 26:19, 27:19)

Najviac bodov: Leonard a Green po 22, Mills 18 - Aldridge 21 (10 doskokov), Lillard 17 (10 asistencií), Matthews 14, 18.581 divákov

/konečný stav série: 4:1, postúpilo San Antonio/