Main Content

ANALÝZA: Slovensko - Švédsko (16.5.)

piatok, 16. máj 2014 11:09 | Autor: Jakub Mihálik

ANALÝZA: Slovensko - Švédsko (16.5.)
ANALÝZA: Slovensko - Švédsko (16.5.) | zdroj: © TASR

Po prvej výhre na hokejovom šampionáte sa slovenská reprezentácia predstaví už dnes proti favorizovanému výberu Švédska. Pozrite si analýzu nášho najbližšieho zápasu.

Zápas sa hrá o 19:45

V piatok večer sa zverenci Vladimíra Vujtka predstavia vo svojom piatom vystúpení na hokejovom šampionáte v Minsku. Po troch prehrách v úvodných troch zápasoch čakal náš výber dôležitý zápas proti Nórsku, ktorý vďaka gólom Nagya, Miklíka, Mikuša a Tatara vyhrali Slováci v pomere 5:2. Po dvihnutí morálky čaká na našich súper z kategórie najsilnejších.

Švédska hokejová reprezentácia sa v Minsku musí zaobísť bez viacero opôr, ktoré sa trénerovi Pärovi Maartsovi ospravedlnili, no ani tento fakt im nebráni v tom, aby po štyroch zápasoch viedli skupinu A, aj s našimi reprezentantmi. V úvodnom zápase Tre Kronom na turnaji, sa v severskom derby radovali úradujúci majstri sveta, ktorí zdolali Dánov v pomere 3:0. Ďalšie tri zápasy však boli oveľa vyrovnanejšie, keď najprv s Čechmi Švédi nepôsobili istým dojmom a zvíťazili až po nájazdoch, potom v ďalšom severskom derby len tesne pretlačili húževnatých Nórov, keď otáčali z 0:1 na 2:1 a naposledy porazili Francúzov, takisto v pomere 2:1, keď sa o výsledok strachovali až do posledných sekúnd.

Ako už naznačujú výsledky, hlavnou zbraňou Švédska je zabezpečená obrana. Tvrdosť obrancov a stabilní brankári majú za následok, že severský tím v doterajšom priebehu turnaja inkasoval najmenší počet gólov – päť, spolu s Ruskom. Veľkú zásluhu na tom má jednoznačná jednotka v tíme Troch koruniek, ešte len dvadsaťštyriročný brankár Anders Nilsson, hájaci farby New Yorku Islanders a Bridgeportu Sound Tigers v AHL. V doterajšom priebehu nechýbal ani minútu a zaznamenal skvelú úspešnosť 94,19%. Obrovský gólman so 195 centrimetrami má kvalitnú brankársku techniku a pravdepodobne ho čaká svetlá budúcnosť v NHL. Situáciu mu však veľmi uľahčujú spoluhráči, ktorí dovolili súperom len 86 striel v celom priebehu turnaja, čo je druhý najmenší počet spomedzi všetkých účastníkov. Defenzívnu dominanciu Švédska dokresľuje fakt, že v štyroch zápasoch inkasovali len jediný gól v početnej nevýhode zo 17 príležitostí súpera, za čo im patrí druhé miesto.

Pri spomínanej absencii najväčších hviezd švédskeho tímu sa tréner Marts zameriava na tímové poňatie. Asi najväčšou hviezdou tímu je Joakim Lindstrom zo švédskej Skelleftey, ktorý má ale skúsenosti aj z NHL. V Minsku v štyroch zápasoch zaznamenal zatiaľ 3 góly a 3 asistencie. Druhým v bodovaní je Oscar Moller, takisto útočník Skelleftey, ktorý bol draftovaný LA Kings. Až dvanásť hráčov švédskeho tímu má skúsenosti z NHL, keď najväčším počtom sa môžu pochváliť Joel Lundqvist (134) Gustav Nyquist (97).

Švédi, pomerne prekvapivo, na tomto šampionáte nedisponujú najlepšou presilovkou, keď využili len  15,79% príležitostí. Je to však stále lepšie číslo akým sa môže pochváliť výber Vladimíra Vujtka.

Tre Kronor dohrali svoj posledný zápas len 22 hodín pred úvodným buly duelu so Slovenskom a prekvapivo sa na víťazstvo proti Francúzom natrápili, čo môže znamenať odobratie fyzických síl. Švédi sa v nedeľu stretnú s Kanadou v súboji o prvé miesto v skupine, no pri psychických kvalitách Švédska je nepravdepodobné, že k dnešnému duelu pristúpia ľahkovážnejšie.

Receptom na výhru tímu Vladimíra Vujtka je pozorná obrana. V nej by sa mohol predstaviť už aj Vladimír Mihálik, ktorého tréneri dopísali na súpisku po avizovanej neúčasti Zdena Cháru a Andreja Meszároša. Švédi hrajú veľmi disciplinovane, keď v doterajších štyroch zápasoch sedeli na trestnej lavici len 38 minút, čo je piate najlepšie číslo spomedzi všetkých účastníkov. Švédsky brankár zatiaľ nečelil väčšiemu počtu striel, preto strelecká aktivita našich môže odhaliť jeho slabiny. Dôležitá bude agresivita našich hráčov, avšak v medziach pravidiel, pretože v úspešnosti v oslabeniach patrí nášmu tímu až delené 11. miesto. 

Kľúčom bude nadviazanie na výkony z konca druhej a celej tretej tretiny súboja proti Nórsku, v ktorom naši hráči aktívne pristupovali ku hráčom súpera, z pozornej obrany vyrážali do protiútokov a vyvarovali sa faulov. Je dôležité, aby sa presadzovali naše prvé dve formácie, keď Miroslav Šatan s Ladislavom Nagyom, spolu s druhou formáciou v zložení TatarMikuš Miklík, dosiahli 9 z 10 slovenských gólov, čo jednoznačne svedčí o rozdelení síl nášho útoku. V bránke by mal dostať opäť príležitosť Ján Laco, ktorý predviedol proti Nórom opäť famózne zákroky a spoliehať sa na jeho schopnosti budeme aj dnes večer.

Výrazne do zostavy zasiahli zdravotné problémy, keď až štvorica hráčov trpí dýchacími ťažkosťami, kvôli čomu tréner nemôže počítať s centrami Hrivíkom a Marcinkom, krídelníkom Haščákom a obrancom Švarným. Namiesto Marka Hrivíka by sa tak do prvej formácie mal postaviť Marek Viedenský. Traja zostávajúci centri by mali alternovať pri štvrtej formácii, ktorej momentálne chýba stredný útočník.

Bilancia oboch súperov na MS je pomerne vyrovnaná. V ôsmich zápasoch sa Slovensko radovalo trikrát, raz sa zrodil nerozhodný výsledok, štyrikrát sa radovali Tre Kronor.

Slovenská hokejová reprezentácia vstupuje do zápasu v pozícii outsidera. Pri tesných výsledkoch Švédov by však mohlo prísť ich prvé zakopnutie, čo by znamenalo obrovské posilnenie štvrťfinálových nádejí Slovenska.

Predpokladaná zostava proti Švédom: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešňák, Mihálik - Šatan, Viedenský, Nagy - Miklík, Mikúš, Tatar - Skokan, Šťastný, Réway - Pánik, Tybor

Výsledok tohto zápasu môžete tipovať aj v našej Tipovacej lige. Kurzy sú nasledovné...