Main Content

Začínajú súboje gigantov o finále NBA

nedeľa, 18. máj 2014 11:42 | Autor: Viktor Štefaňák

Začínajú súboje gigantov o finále NBA
Začínajú súboje gigantov o finále NBA | zdroj: © TASR

Dnes večer odštartuje prvá séria medzi Miami a Indianou, zajtra pokračuje San Antonio proti Oklahoma City. V oboch konferenciách sa tak stretávajú tímy z prvých dvoch priečok, znamená, že potvrdili svoju kvalitu a sú tam, kde chceli byť.

Jednoznačne najmenej zápasov odohrali hráči Miami Heat, len deväť. Až trinásť odohrali OKC aj Pacers. Spurs o jeden menej. Tí majú aj najstarší tím, čo sa týka lídrov tímu. No systém trénera Popovicha je taký prepracovaný, že je takmer jedno, kto je na palubovke, Spurs ničia súperov jedna radsoť.

Suverénne najviac minút odohral MVP ligy Kevin Durant, až 579 minút v 13 zápasoch, čo je skoro 45 minút na zápas. Z lídrov tímov odohral najmenej Dwayne Wade, iba 308 minút, zhruba 34 minút na zápas. V playoff je znovu najlepším strelcom Kevin Durant, priemer cez 31 bodov na zápas, hneď za ním LeBron James s 30 bodmi. Najlepší strelec Indiany Paul George má na konte takmer 22 bodov a líder Spurs niečo cez 19 bodov. Najlepší útok majú prekvapivo Spurs so 105 bodmi na zápas, jasne najhorší sú Pacers s 91 bodmi. Pacers majú ale najlepšiu obranu s 89 obdržanými bodmi, najhoršie je na tom OKC so 101 bodmi súpera. Najtímovejšie hrajú logicky Spurs, s ich pasovou hrou po perimetry, na zápas to činí zhruba 20 asistencií, doskoky ovládajú hráči OKC so 47 doskokmi, no po zranení Ibaku to určite bude ťažšie.

San Antonio verzus Oklahoma

V sezóne vyhrali hráči Oklahomy prekvapivo všetky štyri zápasy. Celá ťarcha po zranení Ibaku leží na pleciach Duranta a Westbrooka. Ak im nebudú padať strely z diaľky, OKC to budú mať ťažké. Takisto zaváži aj výkon Butlera v útoku a Sefoloshu v obrane. Pod košom zohrá dôležitú úlohu Perkins, práve on sa bude biť s Duncanom, Diawom aj Splitterom. X-faktor by mohol byť rozohrávač Jackson, ktorý zachránil sezónu pre Thunder v zápase prvého kola v Memphise. Naopak Spurs hrajú konferenčné finále po ôsmy krát za posledných 14 rokov. Skúsená trojka Duncan, Parker a Ginobili je skvele doplnená o hráčov ako Leonard, Diaw, Green či Splitter. Spurs ťažia s kolektívnej hry a skvelej trojkovej streľby. A veria, že zranenia Tonyho Parkera nie je vážne. X-faktor bude výkon obrancov Leonarda či Splittera, ako dokážu pribrzdiť Duranta pri streľbe a nájazdoch. Doma začínajú Spurs, čo môže ale aj nemusí byť ich výhoda, OKC hrajú totiž v playoff dobre aj na palubovkách súperov.

Náš tip Spurs 4-2

Indiana verzus Miami

Miami Heat nezačnú sériu doma a presne to chcela dosiahnuť Indiana Pacers. Séria v sezóne je vyrovnaná 2-2. Vlani Pacers takmer zastavili Heat za obhajobou titulu, veľa sa skloňovalo z ich úst najmä výhoda domácej palubovky pre rozhodujúci zápas, tú teraz majú, tak sú všetci zvedaví, ako to potvrdia. Pacers prechádzali playoff veľmi ťažko, najmä prvé kolo a podcenenie Atlanty ich takmer stálo sezónu. V druhom zabrali, aj keď proti Wizards to nebolo ani 70 % vystúpenie. No sú tam, kde chceli byť, majú Heat a sú nabudení. Veľa bude záležať na forme ich hviezdy Georga, no X-faktor je určite Roy Hibbert. Ten sa v playoff hľadá, strieda skvelý zápas s katastrofou. No vlani jeho výška na Heat platila, keď zahrá svoj All stars štandard, Pacers majú veľkú šancu. Takisto obrancovia Stephenson a Turner musia pribrzdiť Jamesa a vymazať Wadea. Heat majú starosti, aby kolená Dwayne Wadea poslúchali a bol schopný hrať na minimálne 90 % každý zápas. LeBron James bude musieť opäť robiť všetko, od útoku, cez tvorbu hry až po obranu a doskoky. Zobudiť by sa mohol znovu Chris Bosh, ktorý hrá nenápadnú rolu v rotácii Heat, no je to práve on, kto dokáže rozhodnúť dôležité zápasy a byť najlepším strelcom tímu. X-faktor bude výkon lavičky Heat. Ak zahrajú hráči ako Ray Allen, Battier či Andersen a pridajú dôležité trojky a defenzívu, Heat majú veľkú šancu ísť ďalej.

Náš tip Heat 4-2