Main Content

NBA: Miami zásluhou zlepšenej defenzívy vyrovnalo stav série (2)

streda, 21. máj 2014 10:05 | Autor: TASR

New York 21. mája (TASR) - Basketbalisti Miami Heat zvíťazili v noci na stredu v druhom finále play off Východnej konferencie zámorskej NBA na palubovke Indiany 87:83. V sérii hranej na štyri víťazstvá obhajcovia titulu vyrovnali stav na 1:1 na zápasy, ďalší duel je na programe v noci na nedeľu.

Na rozdiel od prvého duelu, ktorý po ofenzívnej prestrelke vyhrala Indiana 107:96, malo druhé stretnutie diametrálne odlišný priebeh. Miamský tréner Erik Spoelstra po úvodnom zápase sľúbil, že jeho tím zmení prístup k defenzívnej časti hry. A tak sa aj stalo. Heat výrazne obmenili obranný systém, keď väčší pozor si dávali najmä na priestor pod košom, z ktorého im atletickí hráči Pacers v prvom stretnutí nastrieľali najviac bodov. Duel bol od úvodu veľmi vyrovnaný, ani jedno z mužstiev si nedokázalo vypracovať výraznejší náskok. Po troch štvrtinách svietil na ukazovateli skóre stav 63:62. Sedem minút pred záverečným klaksónom po úspešnom trojbodovom koši Paula Georgea viedli domáci 73:69. Potom však taktovku stretnutia prebrala do rúk hosťujúca dvojica LeBron James - Dwyane Wade. Prvý menovaný zaznamenal deväť bodov za sebou a Heat sériou 9:2 otočili priebeh duelu. James potom minul z ľahkej pozície, ale jeho pokus efektným smečom vrátil do koša Wade, ktorý následne skóroval aj z ďalšieho útoku a hostia si vytvorili rozhodujúci náskok (75:82). Pacers už v samom závere nenašli dostatok síl na zvrat a po zápase sa museli uspokojiť s faktom, že výhodu domáceho prostredia využili iba v úvodnom súboji.

"Rozdiel v porovnaní s prvým zápasom bol veľký, až dnes sme sa dostali k našej typickej hre. Celý tím si príkladne splnil defenzívne úlohy a práve to bolo základom nášho úspechu. Víťazstvo zo súperovej palubovky samozrejme teraz musíme potvrdiť doma," hodnotil duel Wade, ktorý celkovo zaznamenal 23 bodov. Najlepším strelcom domácich bol s 25 bodmi Lance Stephenson. "Boli sme veľmi blízko k víťazstvu, ale nezvládli sme záver. Súpera potiahol LeBron, my sme prepadli v rozhodujúcich momentoch. Veľká škoda, ale séria je ešte dlhá," smútil po súboji Stephenson. Duel nevyšiel jeho spoluhráčom Paulovi Georgovi a Davidovi Westovi, skúsení krídelníci nastrieľali spolu iba 24 bodov. Na výkone Georgea sa podpísal aj incident zo záverečnej štvrtiny, počas ktorého ho pri súboji o loptu na zemi kolenom do hlavy zasiahol Wade. "Na chvíľu som bol úplne mimo, po zvyšok zápasu som sa nedokázal stopercentne sústrediť," povedal po zápase otrasený George. Séria sa teraz presúva na Floridu, tretí duel je na programe v sobotu na palubovke Miami, ktoré v play off neprehralo dvakrát za sebou už v 40 zápasoch.

play off NBA:

Východná konferencia - finále

INDIANA - MIAMI 83:87 (21:20, 16:21, 26:21, 20:25)

Najviac bodov: Stephenson 25, George 14, Hill 13 - Wade 23, James 22, Cole 11, 18.165 divákov.

/stav série: 1:1/