Main Content

Prehľad o príjmoch trénerov nemeckej Bundesligy

streda, 12. január 2011 20:18 | Autor: Štefan Álló

Prehľad o príjmoch trénerov nemeckej Bundesligy
Prehľad o príjmoch trénerov nemeckej Bundesligy | zdroj: SITA, Sport7.sk

Platy, prémie, príjmy z reklám, služobné vozidlá. V našich futbalových kruhoch nie je zvykom aby kluby zverejnili platy hráčov, trénerov a funkcionárov. Vo vyspelých futbalových krajinách však nie je vôbec prekvapením, keď kluby zverejnia platy najlepších hráčov i trénerov. Nemecký týždenník Sport Bild na úvod nového roka zostavil rebríček trénerov Bundesligy podľa mesačného platu.

Najlepšie plateným je tréner Schalke 04,  Felix Magath s mesačným zárobkom 330 000 eur. Ročný plat 4 mil. eur sa zdá byť pre nemeckého trénera príliš vysoký, avšak Magath okrem pozície hlavného trénera pôsobí aj ako športový riaditeľ. „Podľa mňa je tréner pod veľkým tlakom a má príliš veľa práce, preto nemôže plnohodnotne plniť funkciu športového riaditeľa alebo práve naopak, nemôže sa plne koncentrovať na trénerskú robotu. Keď sa tréner aj manažér v jednej osobe zaoberá prestupmi a zmluvami hráčov, môže to zapôsobiť na trénersko-hráčsky vzťah“ hovorí tréner švajčiarskej reprezentácie, Ottmar Hitzfeld, ktorý pôsobil ako tréner dlhé roky v Bundeslige.

Druhým v poradí je tréner nemeckého rekord majstra Bayernu Mníchov, Louis van Gaal s mesačným platom 208 000 eur. Holandský tréner má v zmluve zakotvených najviac prémií: po víťazných zápasoch a prémiách za tituly môžu jeho príjmy dosiahnuť aj 5 mil. eur.

Na tretie bronzové miesto sa dostal tréner vedúceho mužstva Borussie Dortmund, Jürgen Klopp so zárobkom 175 000 eur mesačne. Mladý tréner má však okrem príjmov od klubu aj iné finančné aktivity, ktoré zahrňujú príjmy z reklám.

Zaujímavú zmluvu má tréner Bayeru Leverkusen, Jupp Heynckes, ktorý okrem základného platu nemá v zmluve zakotvené žiadne prémie. Napriek tomu sa nemusí 65 ročný tréner sťažovať, keďže s mesačným príjmom 170 000 eur je štvrtým najlepšie zarábajúcim trénerom v lige.

Samozrejme extra služby patria v nemeckom futbale k základu. Kluby platia mobilné telefóny, služobné autá, byty, počítače. Napríklad klub Mainz 05 platí spoločnosti BMW  mesačne 600 eur za služobné auto trénerovi Tuchelovi.

Keď sa pozeráme na zárobky trénerov, vyskytne sa otázka či tréneri nezarábajú príliš veľa, alebo či majú tréneri zarábať viac ako hráči? Na túto otázku nám dáva jasnú odpoveď Ottmar Hitzfeld: „ Nie je to otázkou, platy trénerov by sa mali rovnať platom najlepších hráčov v mužstvách. Tréneri majú v kluboch najväčšiu zodpovednosť a keď niečo nefunguje podľa predstáv vedenia práve tréneri nesú všetky dôsledky. Treba brať do úvahy, že trénerská robota je riziková, môže sa stať, že tréner zostane bez práce aj niekoľko rokov.“

Reprezentačný tréner Joachim Löw zinkasuje 4,2 mil. eur za rok

Zmluva trénera Löwa vyprší po majstrovstvách Európy v Poľsku a Ukrajine, čiže v roku 2012. Čistý trénerský zárobok činí za rok 2,7 milióna eur, k tomu prichádzajú príjmy z reklám a sponzorských zmlúv za ktoré zinkasuje Löw 1,5 milióna eur. Dokopy dostane nemecký tréner sumu 4,2 mil. eur, do ktorej ešte nie sú zahrnuté prémie.

Tabuľka


V nasledujúcej tabuľke prinášame kompletné poradie trénerov prvej Bundesligy. Tabuľka obsahuje meno a aktuálny klub trénera, mesačný príjem, služobné vozidlo, príjmy z reklám, a taktiež iné príjmy. Zaujímavou súčasťou sú iné príjmy, kde sú podrobne rozpísané prémie za body alebo za prípadné umiestnenia.