Main Content

NBA: Ibakov návrat inšpiroval Oklahomu k víťazstvu (2)

pondelok, 26. máj 2014 10:05 | Autor: TASR

New York 26. mája (TASR) - Basketbalisti Oklahomy City zvíťazili v noci na pondelok v treťom súboji finále play off Západnej konferencie zámorskej NBA na domácej palubovke nad San Antoniom 106:97. Thunder tak znížili stav série hranej na štyri víťazstvá na 1:2 na zápasy, štvrtý duel je na programe v utorok opäť v Oklahome.

Domáci šokovali už pred začiatkom stretnutia, keď na predzápasovej súpiske figurovalo meno Serga Ibaku. Elitný pivot a defenzívny špecialista vynechal prvé dva súboje série a pre natiahnutý lýtkový sval už pôvodne nemal do aktuálnej nadstavbovej časti vôbec zasiahnuť. Dvadsaťštyriročného konžského rodáka so španielskym pasom však lekári dali dokopy a v nedeľu mohol napokon hrať. Druhou zmenu v oklahomskom tíme bolo zaradenie kľúčového náhradníka Reggieho Jacksona do základnej zostavy. Stretnutie bolo od úvodu vyrovnané, miernu prevahu i náskok v skóre si udržiavali domáci. Ibaka vstúpil do zápasu nad očakávania, keď premenil prvé štyri pokusy z poľa a hneď v prvej štvrtine sa prezentoval dvoma doležitými blokmi. Jeho prítomnosť prekážala najmä Tonymu Parkerovi. Francúzsky rozohrávač hostí nemohol agresívne vnikať pod kôš tak, ako to robil v prvých dvoch dueloch série. Kľúčový moment sa odohral na prelome tretej a štvrtej dvanásťminútovky. Vtedy domáci za stavu 81:76 zaznamenali sériu 14:2. Z toho rezultoval 17-bodový náskok (95:78), ktorý si potom Thunder už bez problémov udržali až do záveru. Obaja tréneri potom dali príležitosť kompletným lavičkám a šetrili najlepších hráčov na ďalšie zápasy.

V konečnom zúčtovaní Kevin Durant s Russellom Westbrookom nastrieľali spoločných 51 bodov, ale bol to výkon Ibaku a Jacksona, ktorý bol rozhodujúcim jazýčkom na váhach. Obaja zaznamenali po 15 bodov, Ibaka pridal aj sedem doskokov a štyri bloky. "Myslím si, že som dnes celkom obstál. Chcel som iba do tímu priniesť energiu na oboch koncoch palubovky. O víťazstve rozhodla naša defenzíva," hodnotil duel Ibaka, ktorého po zápase pochválil aj tréner Thunder Scott Brooks. "Samozrejme, že nám chýbal v prvých dvoch zápasoch. Serge je však bojovník a keď mu lekári umožnili dnes hrať, neváhal a okamžite bol dôležitým článkom v našej hre," uviedol Brooks. Ibaka celkovo odohral 30 minút, na záver svojho pôsobenia na palubovke však už evidentne pokrivkával. "Uvidíme, ako jeho telo odpovie na zápasovú záťaž. Verím, že bude môcť hrať aj v ďalších zápasoch," dodal domáci kouč.

San Antonio potvrdilo, že oklahomská Chesapeake Energy Arena nie je ich obľúbeným miestom, keď nedeľňajšia prehra bola pre Spurs už ôsmou za sebou v tejto budove. V drese hostí sa výraznejšie presadil iba striedajúci Manu Ginobili. Argentínsky rozohrávač premenil šesť z deviatich trojkových pokusov a celkovo nastrieľal 23 bodov. "Bolo jasné, že súper podá na domácej palubovke odlišný výkon, Oklahoma je tým povestná. Musíme zabrať v ďalších dueloch," nechal sa počuť Ginobili. Kormidelník hostí Gregg Popovich bol nespokojný s prístupom svojich zverencov v defenzíve. "V obrane sme podali iba štandardný výkon. Najmä v prvom polčase sme domácim dovolili skórovať z ľahkých pozícií, čo sa nám predtým nestávalo," komentoval duel Popovich. Jeho zverenci budú mať možnosť na nápravu v utorok, kľúčový štvrtý zápas série sa hrá opäť v Oklahome.

play off NBA

Západná konferencia - finále:

OKLAHOMA CITY - SAN ANTONIO 106:97 (28:29, 29:24, 26:23, 23:21)

Najviac bodov: Westbrook 26, Durant 25, Ibaka a Jackson po 15 - Ginobili 23, Duncan 16, Leonard 10, 18.203 divákov

/stav série: 1:2/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v texte a o sumár.