Main Content

Indiana ušla hrobárovi z lopaty a znížila s Miami na 2:3

štvrtok, 29. máj 2014 11:05 | Autor: TASR

Indiana ušla hrobárovi z lopaty a znížila s Miami na 2:3
Indiana ušla hrobárovi z lopaty a znížila s Miami na 2:3 | zdroj: © TASR

New York 29. mája (TASR) - Basketbalisti Indiany Pacers triumfovali v noci na štvrtok v piatom súboji finále play off Východnej konferencie zámorskej NBA nad Miami 93:90 a znížili stav série hranej na štyri víťazstvá na 2:3.

Šiesty duel, v ktorom môžu Heat ako obhajcovia titulu rozhodnúť o svojom postupe do ligového finále, je na programe v piatok na ich palubovke na Floride.

Domáci nastúpili na duel s nožom na krku vedomí si, že v prípade prehry by sa sezóna pre nich skončila. Tento fakt ovplyvnil ich hru v prvom polčase, ktorý po nervóznom výkone prehrali 33:42. Deväťbodový rozdiel (41:50) svietil na ukazovateli skóre ešte sedem minút pred koncom tretej štvrtiny. Potom sa však k veľkému výkonu rozohral Paul George. Líder Pacers zobral zodpovednosť do vlastných rúk, keď bol na začiatku i konci série 11:0, ktorou Indiana otočila priebeh duelu. Hostia držali krok so súperom aj napriek tomu, že ich najlepší hráč LeBron James mal od úvodu stretnutia problémy s faulami a najmä kvôli nim sa v stredu takmer vôbec nepresadil. V rozhodujúcej záverečnej časti hry sa zo zápasu stal mikrosúboj Georgea so základnou zostavou Heat. Miami sa nevzdávalo a nepríjemne doťahovalo náskok súpera, ale Pacers v kľúčových momentoch zakaždým podržal dôležitým košom George. Ten napokon nastrieľal za posledných 12 minút až 21 zo svojich 37 bodov a mal leví podiel na tom, že Indiana si aj so šťastím tesné víťazstvo udržala a vynútila si šiesty zápas.

"Pred súbojom som svojich zverencov povzbudzoval, aby útočili z každej pozície, aby sa nebáli hrať agresívne do koša a nech využijú všetky šance na skórovanie. Paul tak učinil a vďaka nemu sme sa udržali v sérii," hodnotil duel domáci tréner Frank Vogel. George k 37 bodom pridal aj 6 doskokov a rovnaký počet získaných lôpt. "Rýchlo som sa dostal do rytmu a potom to už išlo akoby samo. Našťastie to dnes stačilo k víťazstvu," uviedol po zápase krídelník Pacers, ktorý iba o štyri body zaostal za klubovým rekordom Reggieho Millera. Georgových 21 bodov bolo pre Miami najviac inkasovaných bodov za štvrtinu od jedného hráča v zápase play off. Predchádzajúce maximum držal legendárny Michael Jordan, ktorý Heat v máji 1997 nastrieľal za jednu časť hry o bod menej ako George (20).

Hostia hrajúci polovicu zápasu bez Jamesa podali bojovný výkon, čo ocenil aj ich tréner Erik Spoelstra. "Škoda, aj napriek viacerým faktorom, ktoré zahrali v dnešnom zápase proti nám, sme mohli uspieť. V závere nám chýbalo trochu šťastia. Z LeBronovho výkonu si určite nebudem robiť ťažkú hlavu, som si istý, že v piatok nás všetkých presvedčí, že mal dnes iba zlý deň," uviedol Spoelstra. James pre problémy s faulami strávil na palubovke iba 24 minút, počas ktorých dokázal nastrielať len sedem bodov. Takú nízku produktivitu elitný strelec v dueloch play off ešte nemal, celkovo išlo iba o desiaty zápas v jeho bohatej kariére, v ktorom neprekonal dvojcifernú hranicu bodov. "Myslím, že každý z nás si raz za čas môže vybrať slabšiu chvíľku. Tá moja prišla dnes," povedal po zápase James. On a jeho spoluhráči sa pokúsia ukončiť sériu v piatkovom šiestom stretnutí na vlastnej palubovke v miamskej American Airlines Arena. Ak sa to Heat podarí, stanú sa prvým tímom po 27 rokoch, ktorý sa prebojoval do záverečného súboja o titul štvrtú sezónu za sebou.

 

play off NBA:

Východná konferencia - finále

INDIANA - MIAMI 93:90 (22:16, 11:26, 31:15, 29:33)

Najviac bodov: George 37, West 19, Stephenson 12 - Bosh 20 (10 doskokov), Wade a Lewis po 18, 18.165 divákov

/stav série: 2:3/