Main Content

NBA: Spurs vyhrali v Oklahome a vo finále sa stretnú opäť s Miami (2)

nedeľa, 1. jún 2014 11:05 | Autor: TASR

New York 1. júna (TASR) - Basketbalisti San Antonia sa stali druhými finalistami tohtoročnej NBA. Rozhodli o tom v šiestom finálovom súboji play off Západnej konferencie, keď zdolali Oklahomu City na jej palubovke 112:107 po predĺžení. Spurs sa v boji o titul stretnú s Miami, prvý duel je na programe v noci zo štvrtka na piatok. Súboj dvoch najlepších tímov bude reprízou minuloročného finále, v ktorom si titul vybojovali Heat.

Až v šiestom stretnutí série sa porušilo pravidlo "môj dom-môj hrad". V dovtedajších piatich zápasoch si obe mužstvá suverénnym spôsobom udržali výhodu domáceho prostredia, keď všetky súboje sa skončili rozdielom dvojciferného počtu bodov. Vyrovnaný a dramatický bol až šiesty duel v Oklahome. Mierny náskok si v prvom polčase vytvorili domáci a vyhrali ho 49:22. Hosťom síce po zmene strán chýbal v zostave rozohrávač Tony Parker, ktorý si v druhej štvrtine obnovil zranenie členka. Spurs aj bez svojho francúzskeho tvorcu hry však predviedli v treťom dejstve výborný výkon a zdalo sa, že po výsledku 37:20 si vytvorili rozhodujúci náskok. Oklahoma zásluhou heroického výkonu však dokázala vyrovnať a rozhodovať sa tak muselo až v predĺžení. V ňom potvrdil pevné nervy hosťujúci veterán Tim Duncan, ktorý v záverečnej minúte riadneho hracieho času premenil tri trestné hody. San Antonio napokon triumfovalo 112:107 po predĺžení, v sérii triumfovalo 4:2 na zápasy a opäť po roku si zmeria sily v súboji o titul s Miami Heat.

Veľký rozdiel vo výkone oboch mužstiev bol v sobotu v produkcii striedajúcich hráčov. Derek Fisher bol jediným hráčom Oklahomy, ktorý sa ako náhradník mimo základnej zostavy dokázal bodovo presadiť. V protiklade s tým nastrieľala lavička Spurs až 51 bodov. Lídrom bol Boris Diaw. Francúzsky krídelník zaznamenal 26 bodov a prezentoval sa aj viacerými dôležitými zákrokmi v obrane. "Sme veľmi šťastní, toto sme chceli. Miami máme čo oplácať, každý z nás si pamätá nešťastný záver série, ktorú sme mali vlani už-už vyhratú. Verím, že tentoraz bude stáť šťastie na našej strane," usmieval sa po zápase Diaw. Útočné duo Oklahomy Russell Westbrook - Kevin Durant spolu nastrieľalo 65 bodov, ale prvý menovaný po zápase priznal, že im v konečnom súčte chýbali body jeho spoluhráčov. "Spurs si postup zaslúžia, hrali viac ako tím. Keď sa nedarilo jednému, zastúpil ho iný. My sme takúto výhodu nemali," nechal sa počuť Westbrook.

NBA - play off

Západná konferencia - finále:

OKLAHOMA CITY - SAN ANTONIO 107:112 pp (23:20, 26:22, 20:37, 32:22 - 6:11)

Najviac bodov: Westbrook 34, Durant 31, Jackson 21 - Diaw 26, Duncan 19 (15 doskokov), Leonard 17 (11 doskokov), 18.203 divákov

/konečný stav série 2:4, postúpilo San Antonio/