Main Content

San Antonio sa ujalo vedenia vo finálovej sérii NBA

piatok, 6. jún 2014 10:05 | Autor: TASR

San Antonio sa ujalo vedenia vo finálovej sérii NBA
San Antonio sa ujalo vedenia vo finálovej sérii NBA | zdroj: © TASR

New York 6. júna (TASR) - Basketbalisti San Antonia Spurs triumfovali v prvom stretnutí finále play off zámorskej NBA nad Miami Heat 110:95 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0. Druhý duel je na programe v noci na pondelok opäť v San Antoniu.

Niekoľko hodín pred úvodným rozskokom reprízy vlaňajšieho finále sa v hale AT&T Center pokazila klimatizačný systém, ktorý sa aj napriek enormnej snahe domácich organizátorov nepodarilo do začiatku stretnutia opraviť. Hráči i fanúšikovia sa tak museli zmieriť s neregulárnymi podmienkami, keď teplota v hale sa v priebehu zápasu vyšplhala až na hranicu 30 stupňov Celzia. Úvod vyšiel lepšie hosťom, ktorí sa rýchlo ujali vedenia 7:2. Spurs však kontrovali sériou 16:6, keď dvoma trojkami sa prezentoval Manu Ginobili. Prvú štvrtinu napokon vyhrali Spurs 26:20. Vyrovnaný zápas pokračoval aj v ďalšom priebehu, oba tímy sa striedali vo vedení. Pred záverečným dejstvom svietil na ukazovateli skóre stav 78:74 v prospech Miami. Necelých desať minút pred koncom viedli Heat po štvorbodovej akcii Chrisa Bosha 86:79. Potom však v horúcom prostredí začal mať zdravotné problémy líder hostí LeBron James. Najlepší hráč Miami niekoľkokrát musel opustiť palubovku, keď ho trápili svalové kŕče. Domáci jeho absenciu dokonale využili a sériou 15:4 otočili zápas. Spurs celkovo v poslednej štvrtine premenili 14 zo 16 pokusov z poľa vrátane všetkých šiestich trojkových pokusov a záverečných desať minút stretnutia vyhrali 31:9. Po výsledku 110:95 sa tak napokon mohli tešiť z triumfu v úvodnom zápase a zároveň z vedenia v sérii.

Lídrom Texasanov bol veterán Tim Duncan, ktorý minul jediný pokus z hry (streľba 10/9) a celkovo zaznamenal 21 bodov a 10 doskokov. "Bol to veľmi ťažký zápas, za daných podmienok to bolo ako hrať v saune. Som rád, že v záverečnej štvrtine sme nespanikárili a pokračovali vo svojej hre. Víťazstvo samozrejme teší, ale séria bude ešte dlhá," usmieval sa po zápase Duncan. Spoločnými 35 bodmi mu v ofenzíve sekundovalo francúzsko-argentínske duo Tony Parker - Manu Ginobili. Prvý menovaný po stretnutí povedal, že s teplom nemal žiadny problém. "Pripomenulo mi to časy, keď som začínal s basketbalom v Európe. Vtedy tam žiadna klimatizácia nebola, podobné podmienky boli úplne bežné," nechal sa počuť francúzsky tvorca hry. Tréner Spurs Gregg Popovich bol spokojný s konečným výsledkom, ale nepáčila sa mu štatistika stratených lôpt. "Skutočne si nepamätám zápas, v ktorom sme stratili až 22 lôpt, a napriek tomu uspeli. Musíme si dať na to pozor, pretože v ďalších zápasoch nám to tak ľahko neprejde," povedal Popovich pre webový portál televízie ESPN.

Najlepším strelcom hostí bol s 25 bodmi LeBron James. "Nemôžem sa sťažovať na podmienky, pretože tie boli pre oba tímy rovnaké. V závere som veľmi chcel pomôcť chalanom na palubovke, ale moje telo bolo proti. Ten pocit bezmocnosti neprajem zažiť nikomu," smútil po stretnutí James. Miamský kouč Erik Spoelstra vyjadril presvedčenie, že jeho mužstvo malo lepšie zvládnuť záver aj bez svojho najlepšieho hráča. "Samozrejme, LeBron nám v kľúčových momentoch chýbal. Ale nie sme tímom jedného hráča, musíme byť schopní zvládať krízové situácie aj bez neho," nespokojne krútil hlavou Spoelstra. Druhý zápas série, ktorý by sa mal hrať už za regulárnych podmienok, je na programe opäť v San Antoniu v noci na pondelok.

 

Finále play off NBA:

SAN ANTONIO - MIAMI 110:95 (26:20, 28:29, 20:29, 36:17)

Spurs: Duncan 21 (10 doskokov), Parker 19, Splitter 14, Green 13, Leonard 9 (Ginobili 16, Belinelli 9, Mills 7, Diaw 2)

Heat: James 25, Wade 19, Bosh 18, Lewis 10, Chalmers 3 (Allen 16, Andersen 2, Cole 2, Battier 0)

TH: 22/17 - 11/9, fauly: 14 - 21, trojky: 13 - 12. Diváci: 18.581

/stav série: 1:0/