Main Content

Milióny už lietajú, ale skutočné prestupové leto začne až po MS

pondelok, 9. jún 2014 08:30 | Autor: Filip Chudý

Milióny už lietajú, ale skutočné prestupové leto začne až po MS
Milióny už lietajú, ale skutočné prestupové leto začne až po MS | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Letné prestupové obdobie ponúka viac vzrušenia ako to zimné, čo je už dlhodobý jav. Lebo kým v zime sa snažia kluby iba zmierniť svoje zlé letné rozhodnutia, aby aspoň trochu zachránili sezónu, tak v lete sa robí celá politika klubu na nasledujúcu sezónu. Aj s hráčmi sa ľahšie obchoduje, lebo väčšina zmlúv je koncipovaná ku koncu sezóny, preto sa buď hráčmi stávajú voľnými, alebo kluby cítia, že nadišiel čas ich predaja. Ale leto v roku MS je vždy ešte špecifickejšie, lebo turnaj ponúka nové možnosti.

MS trvajú mesiac a počas nich sa pred celým svetom ukazuje plejáda hráčov, ktorá síce bojuje v národných farbách ako tímy, ale vlastne aj každý bojuje sám za seba. Ak sa niekto pozitívne ukáže na MS, zvyšuje sa automaticky jeho cena a tá tak skoro dole nepôjde, lebo týmto turnajom sa ukončí sezóna, čiže hráči ju nemajú kde stratiť. S vyššou cenou môžu obchodovať na letnej prestupovej burze a kluby si radi zaplatia za to, čo obdivoval celý svet.

Toto je cesta hlavne pre tých, čo sa chcú niekde dostať, ale svoju budúcnosť riešia aj už pomerne známi hráči. Práve prestupy tých sa riešia vo veľkom v posledných dňoch pred turnajom, hoci oficiálne prestupové obdobie ešte nezačalo. Je to z dôvodu toho, že počas samotného turnaja si manažérskych „supov“ do hniezda nepustí žiadna logicky mysliaca výprava. Keby to dovolili, tak by koncentrácia hráčov klesala na minimum, lebo by premýšľali, či ísť tam, alebo tam, namiesto toho proti komu idú hrať.

Ale nie vždy sa ukáže vyriešenie si svojej budúcnosti pred turnajom ako správne, pričom po príklad nemusíme ísť vôbec ďaleko. Róbert Vittek pred MS 2010 spečatil svoju budúcnosť s tureckým Ankaragucu, ale po turnaji by dostal oveľa lepšie ponuky, veď veľa klubov by chcelo hráča, ktorý dá na najväčšom turnaji 4-krát viac gólov, ako v tom čase trojica najlepších futbalistov sveta dokopy (Messi, Ronaldo, Xavi). No na druhej strane je otázka, či by tie góly dal, keby už nemal istotu budúcnosti.

Asi každý prípad sa musí posudzovať samostatne, ale pre svetové hviezdy je asi jedno, či podpíšu už teraz, alebo si počkajú, keďže o nich bude záujem určite. Lenže aj keď je v posledný týždeň pred MS pri prestupoch horúco, tak to nie je nič v porovnaní s tým, čo nás čaká po nich. Turnaj v Brazílii zdvihne ceny hráčov tak, že v septembri po prestupovom období sa dočkáme možno aj nejakého nového rekordu v celkovej sume za prestupy.

V diskusii sa vyjadrite, čo čakáte od prestupového leta?