Main Content

NBA: Spurs šokovali Miami ofenzívnou smršťou, v sérii vedú 2:1 -sumár, hlasy (2)

streda, 11. jún 2014 11:05 | Autor: TASR

New York 11. júna (TASR) - Basketbalisti San Antonia Spurs zvíťazili v noci na stredu v treťom zápase finále play off zámorskej NBA na palubovke Miami Heat 111:92 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 2:1. Štvrtý duel je programe v noci na piatok opäť v Miami.

Po dvoch zápasoch v Texase sa finálové séria presťahovala na Floridu. Spurs si boli vedomí faktu, že Miami doma v priebehu tohtoročnej nadstavbovej časti ešte neprehralo (bilancia 8-0) a že iba výborný výkon pod oboma košmi môže znamenať úspech. Hosťujúci tréner Gregg Popovich urobil pred tretím duelom jednu zmenu, keď brazílskeho pivota Tiaga Splittera v základnej zostave nahradil agilnejším Francúzom Borisom Diawom. Tento ťah sa mu vyplatil, keď "ostrohy" sa od úvodu prezentovali aktívnejšou hrou a lepším pohybom lopty na rozohrávke. Ich takmer dokonalá efektivita zaskočila súpera i šokovaných divákov v American Airlines Arena, keď Spurs premenili až 19 z úvodných 21 pokusov z poľa. V konečnom zúčtovaní prvého polčasu minuli hostia iba osem z celkového počtu 33 pokusov z hry, čo znamenalo streleckú úspešnosť 75,8 percenta. To sa vo finále predtým nepodarilo žiadnemu inému tímu, najbližšie k tomuto číslu malo Orlando v roku 2009 (75 percent). Hostia si najmä zásluhou takmer bezchybnej streľby vypracovali v druhej štvrtine až 25-bodový náskok, prvý polčas napokon vyhrali 71:50. Ich polčasová produktivita bola najvyššou od finále 1987, keď LA Lakers nastrieľali Bostonu za prvé dve štvrtiny 75 bodov.

Zaskočení domáci sa ako-tak spamätali po zmene strán, keď po koši Norisa Colea sa im podarilo znížiť na rozdiel siedmich bodov (74:81). Spurs však následne opäť zapli na vyšší výkonnostný stupeň, dostali sa do dvojciferného vedenia, ktoré si bez väčších problémov udržali až do konca. Po výsledku 111:92 sa ujali vedenia v sérii 2:1 a Miami pripravili prvú domácu prehru v tohtoročnom play off.

Lídrom víťazov bol krídelník Kawhi Leonard. Defenzívny špecialista v súčte prvých dvoch duelov série nastrieľal iba 18 bodov, ale v utorok premenil z poľa desať z 13 pokusov a celkovo zaznamenal nový osobný rekord 29 bodov. "Nebol som spokojný s mojím výkonom zo zápasov v San Antoniu. Dnes som však rýchlo našiel správny rytmus a potom to už išlo ako keby samo," usmieval sa po stretnutí Leonard. Tréner inak defenzívne založeného tímu hostí Gregg Popovich žiaril spokojnosťou. "Veľmi pochybujem, že ešte niekedy budeme mať takú vysokú úspešnosť streľby. Sám som z výkonu tímu prekvapený, ale samozrejme sa nebudem sťažovať. Základom bol rýchly pohyb lopty na rozohrávke, po ktorom sa moji hráči dostávali do lepších streleckých pozícií," uviedol Popovich.

Jeho náprotivok na miamskej lavičke Erik Spoelstra iba ťažko hľadal slová. "Dnes sme nemali šancu. Súperovi vyšlo takmer všetko, na čo siahol. Svojim zverencom ani nemôžem vyčítať zlú defenzívu, pretože Spurs boli dnes jednoducho nebrániteľní," povedal Spoelstra, ktorý bude musieť teraz vymyslieť účinnú taktiku na to, aby sa ofenzívna smršť Texasanov neopakovala aj vo štvrtom zápase. Ten je na programe v noci na piatok opäť v Miami, potom sa séria presúva späť do San Antonia.

Finále play off NBA - 3. zápas:

MIAMI - SAN ANTONIO 92:111 (25:41, 25:30, 25:15, 17:25)

Heat: James 22, Wade 22, Lewis 14, Bosh 9, Chalmers 2 (Allen 11, Cole 8, Andersen 3, Douglas 1, Jones 0, Battier 0, Haslem 0, Oden 0)

Spurs: Leonard 29, Parker 15, Green 15, Duncan 14, Diaw 9 (Ginobili 11, Splitter 6, Mills 5, Belinelli 3, Baynes 2, Bonner 2, Ayres 0, Joseph 0)

TH: 24/18 - 32/26, fauly: 26 - 25, trojky: 10 - 9. Diváci: 19.900.

/stav série: 1:2/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšie fakty, hlasy a sumár zápasu.