Main Content

VIDEO: Spurs opäť vyhrali v Miami a vo finále vedú 3:1!

piatok, 13. jún 2014 10:05 | Autor: TASR

VIDEO: Spurs opäť vyhrali v Miami a vo finále vedú 3:1!
VIDEO: Spurs opäť vyhrali v Miami a vo finále vedú 3:1! | zdroj: © TASR

Miami 13. júna (TASR) - Basketbalistov San Antonia Spurs delí už iba jedno víťazstvo od zisku titulu.

V štvrtom stretnutí finále play off NBA triumfovali na palubovke Miami Heat suverénne 107:86 a v sérii vedú 3:1 na zápasy. Spurs tak vyhrali oba duely na pôde obhajcu a séria sa teraz vracia do San Antonia, kde v noci na pondelok môžu v prípade víťazstva oslavovať zisk trofeje, svojej piatej za uplynulých 15 rokov.

Po predchádzajúcom stretnutí, v ktorom hostia uštedrili Heat lekciu z ofenzívnej efektivity, miamský tréner Erik Spoelstra vyhlásil, že v ďalšom priebehu série jeho zverenci určite nájdu recept ako Spurs zastaviť. Jeho slová platili vo štvrtok iba niekoľko minút. Domáci síce zaznamenali úvodný kôš duelu, ale Texasania kontrovali sériou 13:2 a od toho momentu už ani raz neprehrávali. Zverenci trénera Gregga Popovicha sa opäť prezentovali výborným pohybom po celom ihrisku, rýchlo a presne si prihrávali a zase mali vysokú úspešnosť streľby. Tá síce nebola až taká vysoká ako v treťom stretnutí (76 percent za polčas - rekord finále), ale napriek tomu ich náskok od úvodných momentov utešene narastal. Prvú štvrtinu vyhrali "ostrohy" 26:17, v priebehu tej druhej po efektnom smeči Kawhiho Leonarda svietil na ukazovateli skóre stav 55:33 v ich prospech. V tom momente už fanúšikovia vo vypredanej American Airlines Arena vedeli, že je zle, a na svojich miláčikov začali protestne pískať. Stalo sa tak aj kvôli tomu, že veľmi slabý polčas odohrali aj tradičné opory LeBron James s Dwyanom Wadeom. Obaja za prvé dve štvrtiny premenili spolu iba štyri zo 14 pokusov z hry.

"Miami má tradične silný nástup do tretej časti hry, musíme si dať na to pozor," povedal pre televíziu ESPN počas polčasovej prestávky priamo z palubovky hosťujúci tvorca hry Tony Parker. Jeho slová začal po zmene strán potvrdzovať James, ktorý sám rýchlo nastrieľal 10 bodov a náskok San Antonia sa najmä jeho zásluhou zmenšil na rozdiel 13 bodov. Spurs však následne nedopustili žiadnu drámu, pritvrdili v defenzíve a opäť spresnili hru. Po troch štvrtinách viedli 81:57 a od toho momentu sa zápas už len dohrával. Pochopili to aj diváci, ktorí začali v húfoch opúšťať halu, päť minút pred záverečným klaksónom sedeli v hľadisku už iba tí najvernejší. Miami napokon po výsledku 86:107 utrpelo druhý domáci debakel v rade, floridský tím naposledy ťahal za kratší koniec v play off v dvoch zápasoch po sebe v konferenčnom finále 2012. Obhajcovia titulu tak prehrávajú v sérii 1:3 a ak chcú obhájiť majstrovský primát, budú musieť prepísať históriu. Zvrátiť finálovú sériu vo svoj prospech sa totiž za takého stavu predtým ešte nepodarilo žiadnemu tímu v profilige.

Lídrom víťazov bol opäť Kawhi Leonard. Defenzívny špecialista potom, ako si v utorok s 29 bodmi vytvoril nový osobný rekord, predviedol ďalší skvelý výkon, keď k 20 bodom pridal aj 14 doskokov a tri zblokované strely. Výborne mu sekundovala dvojica Francúzov Tony Parker - Boris Diaw. Prvý menovaný nastrieľal 19 bodov, Diaw mal na dosah uznávaný triple-double, keď zaznamenal osem bodov, deväť doskokov a rovnaký počet asistencií. "Opäť môžem vyjadriť spokojnosť s výkonom svojich zverencov. Čaká nás zápas na domácej palubovke, tam musíme hrať rovnako dobre, ak nie ešte lepšie," potvrdil svoj pragmatizmus pred novinármi kouč hostí Popovich. Najlepším strelcom domácich bol LeBron James, ale so svojimi 28 bodmi zostal osamotený. Jeden z najhorších zápasov v kariére odohrala jeho útočná dvojička Dwyane Wade. Ten za tri štvrtiny dal jediný kôš z hry, celkovo zaznamenal iba chudobných 10 bodov (streľba 13/3). "Opäť sme zle začali a nedokázali zachytiť nástup súpera. Spurs mali jasne navrch, ani dnes sme nemali šancu. Ak chceme ešte pomýšľať na úspech, musíme zmeniť históriu," narážal James na spomenutú štatistiku z predchádzajúcich finále. Piaty duel série, v ktorom San Antonio môže rozhodnúť o zisku piateho titulu v klubovej histórii, sa hrá na jeho palubovke v noci na pondelok.

 

Finále play off NBA - 4. zápas:

MIAMI - SAN ANTONIO 86:107 (17:26, 19:29, 21:26, 29:26)

Heat: James 28, Bosh 12, Wade 10, Chalmers 4, Lewis 2 (Jones 11, Allen 8, Andersen 5, Cole 4, Haslem 2, Battier 0, Douglas 0, Oden 0)

Spurs: Leonard 20 (14 doskokov), Parker 19, Duncan 10 (11 doskokov), Green 9, Diaw 8 (Mills 14, Ginobili 7, Splitter 6, Belinelli 4, Bonner 3, Ayres 3, Joseph 2, Baynes 2)

TH: 20/13 - 25/18, fauly: 25 - 19, trojky: 9 - 9. Diváci: 19.900

/stav série: 1:3/