Main Content

Španieli rozobraní na súčiastky, tešiť to môže aj Slovensko!

sobota, 14. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Španieli rozobraní na súčiastky, tešiť to môže aj Slovensko!
Španieli rozobraní na súčiastky, tešiť to môže aj Slovensko! | zdroj: © TASR

Úradujúci majstri sveta, ktorí vyhrali tri vrcholné podujatia v sérii sú na kolenách. Španielska futbalová reprezentácia prehrala s Holandskom 1:5, čo je prekvapivý debakel na úkor jedného z favoritov turnaja.

Komentár Filipa Chudého

V repríze finále z predchádzajúcich MS sa stalo niečo, čo zrejme nikto nečakal. Víťazstvo Holandska prekvapením nie je, ale spôsob jeho dosiahnutia šokoval. Ešte nikdy v histórii sa nestalo, aby držiteľ titulu bol takto zosmiešnený. Výsledok 5:1 je hanebný debakel a Španielov neospravedlňuje ani to, že hrali proti vicemajstrovi sveta. Iba dve veci ich po tomto zápase môžu tešiť, prvým je záverečný hvizd rozhodcu a druhým to, že nedostali viac, hoci by sa do nich ešte zmestilo.

Tešiť ich nemôže ani to, že sa definitívne zbúral mýtus o neprekonateľnom štýle tiki-taka. Najprv padol v Barcelone, čiže tam kde začal. Hlavne v španielskej lige bolo vidieť, že účinnejší je priamočiarejší štýl, čo pochopili už aj v katalánskom klube, preto idú prestavovať mužstvo. Zlyhala aj jeho Guardiolova implementácia v mníchovskom Bayerne, pretože bavorský klub sa vďaka nemu zhoršil. Poslednou pevnosťou bol reprezentačný futbal, hoci Pohár konfederácií 2013 už niečo naznačil a prvý zápas na MS všetko podčiarkol. Čas tiki-taka dotikal.

Holanďania ukázali, že za štyri roky sa toho veľa zmenilo. Kým Španieli prišli na MS prakticky s tým istým, tak Oranjes si ponechali iba hviezdnu ofenzívu, všetko ostatné zmenili. Dokonca aj systém, keď národných 4-3-3 zmenil van Gaal na 5-3-2. Jeho kritici mu vyčítali, že Holandsko predsa nemôže hrať defenzívne. Lenže nie je dôležité rozostavenie, ale to, čo sa ukáže na trávniku. Holanďania svojou kolmosťou a rýchlosťou pomleli Španielov na prach.

Samozrejme, stále sa jedná iba o prvý zápas, ale majstri sveta budú musieť urobiť zmenu za pochodu, inak môže byť ich balenie veľmi rýchle. Stále majú skvelých hráčov, ktorí v prvom polčase úvodného zápasu B-skupiny ukázali, že akonáhle hrajú kolmo, vedia sa dostať do šancí. To je pre nich cesta, no na nej sa musia pozbierať aj psychicky, čo môže byť tá najťažšia úloha. Ak to nedokážu, bude to koniec veľkého tímu, ale nás by to moc trápiť nemuselo.

Je všeobecne známe, že Španielov máme v najbližšej kvalifikácii a prídu k nám už o necelé štyri mesiace. Po prípadnom španielskom neúspechu by s veľkou pravdepodobnosťou prišlo k výmene generácií, čo nie je jednoduchý proces a hlavne v zárodku sú s tým problémy vždy a všade. A zápas na Slovensku bude pre Španielsko iba tretí po MS, čo nám dáva o niečo väčšie šance. Ale nech už by prišiel k nám ktokoľvek, tak Holandsko ukázalo nielen našim chlapcom, že aj majstri sveta sú len ľudia a keď idete na nich múdro, sú poraziteľnejší viac akoby ste si mysleli.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na holandskú demontáž majstrov sveta?