Main Content

Spurs sú majstri, no čo ďalej s finalistami?

utorok, 17. jún 2014 09:43 | Autor: Viktor Štefaňák

Spurs sú majstri, no čo ďalej s finalistami?
Spurs sú majstri, no čo ďalej s finalistami? | zdroj: © TASR

Čakalo sa, že Spurs vyhrajú titul a boli mierni favoriti. No nikto nečakal takýto hladký priebeh.

Okrem prvých dvoch zápasov to bola jasná jazda Spurs. Koniec koncov, aj po zranení LeBrona Jamesa v poslednej štvrtine, sa i prvý zmenil na exhibíciu. Spurs prezentovali moderný, až európsky basketbal s množstvom prihrávok a tímových akcií. Nie darmo, mimo USA sa narodilo až osem ich hráčov. V tíme Heat ani jeden.

Sériu si vlani Spurs prehrali v podstate sami, tento rok to nedovolili. Hráči ako Leonard a Green dospeli, Splitter bol oveľa platenejší na oboch koncoch a Diaw si viac veril v útoku. Veľká trojka bola o rok staršia. No veľký rozdiel bol vo výkone argentínskeho veterána Manu Ginobiliho. Tomu vlani finále totálne nevyšlo a robil toľko chýb, najmä v koncovkách posledných dvoch zápasov, že to Spurs stálo titul. Tento rok to bol oveľa sviežejší a agresívnejší Manu. Z lavičky robil Heat najväčšie problémy.

A práve lavička zrážala Heat na kolená zápas čo zápas. Diaw, či neskôr Splitter, Ginobili, Mills ale aj Bonner si vždy zastali svoje miesto a minúty od trénera Poppovicha. Na strane Heat občasne iba Ray Allen. To je veľmi málo. Čo bude teda s finalistami ďalej?

Duncan bude mať v novej sezóne 38, Ginobili 37, no obaja chcú hrať ďalej. Tréner Poppovich dokáže perfektne šetriť ich minúty a je teda predpoklad, že na vrchol sezóny by mohli byť znovu oddýchnutí. Ak ale skončí Duncan, je to oveľa väčší problém, ako u Ginobiliho. Parker je z nich najmladší, je len dva roky po tridsiatke. Spurs budú musieť ešte viac zapracovať do systému a rotácie hráčov ako Splitter, Mills a Green. Nemôžu sa totiž spoliehať, že Duncan bude hrať nasledujúce 3-4 roky. Ginobilimu vyšlo playoff, no jeho forma môže byť takisto otázna, ako jeho zdravotný stav. Predsa len, jeho štýl je výrazne odlišný od Duncana. Nový líder k Parkerovi vyrástol z Leonarda, MVP finále. Má 22 a dokáže skvele brániť, skákať, strieľať a je to nový franchise player. Spurs by mali byť o rok späť, konferenčné finále nie je nereálna méta.

Ako je to na slnečnej Floride? Pod zmluvami na novú sezónu sú len Cole a Andersen. Wade pravdepodobne dohrá kariéru v Heat, ľudia ho milujú a stále je to jeho dom. Bosh chce ostať takisto, stále má čo ponúknuť pod košom súpera, potreboval by pomoc do obrany, a síce poriadneho defenzívneho pivota, čo dokáže doskakovať aj blokovať. Posledný článok veľkej trojky, LeBron James. Najlepší hráč sveta má tridsiatku na krku a má poslednú šancu odísť a dostať maximálny kontrakt. Sám povedal, že teraz nemá chuť o ničom rozmýšľať a dá nám vedieť v lete. Ale v Miami je šťastný on aj rodina. Vo finále sa ukázalo, že tŕňom v päte Heat je pozícia rozohrávača. Chalmers ako keby nehral a Cole nebude taká budúcnosť, ako sa ukazoval v prvých sezónach. Predsa len, hrať rozohrávku v tíme s LeBronom nie je jednoduché.

Otázkou je lavička Heat. Battier skončil kariéru, Allen uvažuje o konci a ostatné mená sú viac menej do počtu. Žiadna ofenzívna hrozba typu Ginobili či Splitter, hráč, ktorý dokáže zmeniť zápas. Pat Riley bude mať v lete o zábavu postarané. Šepká sa o Anthonym, ale to si azda nevie predstaviť nikto. Jedine ak by nahradil Jamesa. Každopádne, veľká trojka má v nohách cez 300 zápasov za posledné štyri roky. No vďaka slabšej Východnej konferencii si ich vo finále ligy vieme predstaviť ešte 1-2 nasledujúce sezóny.

Až v lete sa uvidí, či sa prognózy naplnili.