Main Content

Mexický zázrak menom Ochoa

utorok, 1. júl 2014 12:24 | Autor: Tarek Yacoob

Mexický zázrak menom Ochoa
Mexický zázrak menom Ochoa | zdroj: © TASR

Ľudia, ktorí sledujú len tie najväčšie futbalové kluby, pred majstrovstvami o Guillermovi Ochoovi nepočuli. Lenže na týchto majstrovstvách sveta sa ukázal v skvelom svetle. Odborníci či laici ho zatiaľ hodnotia ako najlepšieho brankára celého šampionátu.

Hráč, ktorý 3 roky pôsobil vo Francúzskom Ajacciu a je momentálne bez angažmánu, zažiaril najviac ako len mohol. Po jeho fantastických výkonoch na tomto šampionáte je jasné, že dlho voľný neostane. Veľké kluby sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou predbiehať v tom, kto mu ponúkne lepšiu zmluvu. Už proti Kamerunu Ochoa predviedol skvelé zákroky. Najväčšiu pozornosť si však vyslúžil v zápase proti domácej Brazílii. Pri bezgólovej remíze bol práve on mužom zápasu.

Veľké slová chváli si Guillermo vypočul napríklad od svojho trénera. "Počas mojej trénerskej kariéry som už zažil veľa vecí. Nepamätám si však, že by nejaký brankár podal taký brilantný výkon, ako Memo v dueli s Brazíliou. V dôležitých momentoch predviedol famózne zákroky a dodal celému tímu veľa sebadôvery. Na predchádzajúcich dvoch šampionátoch bol v úlohe náhradníka, no v Brazílii potvrdzuje svoje kvality.“

Superlatívmi na jeho adresu nešetril ani tréner Brazílie, Luiz Felipe Scolari. Ten najprv zažartoval:"Mexický brankár sa mi nepozdával.“ Následne však okamžite dodal: ,,Musím uznať, že chytal veľmi dobre, bol skvelý. Dokázal zlikvidovať strely aj hlavičky z bezprostrednej blízkosti. Vyžaroval z neho veľký pokoj, vedel zaujať tú správnu pozíciu. Bol najlepším hráčom na ihrisku. Mexiko potvrdilo, že má kvalitný tím." Nie je ani žiadnym prekvapením, že po tomto zápase zazneli prvé špekulácie o budúcnosti tohto brankára.

Ochoove začiatky

Seniorskú kariéru začal Guillermo v mexickom klube América, ktorý sídli v hlavnom meste krajiny, Mexico City. V roku 2004 nastúpil premiérovo medzi mužmi proti tímu Monterrey, mal vtedy len 18 rokov, čo je na brankára naozaj mladý vek. Do tímu bol povolaný známym trénerom Leom Beenhakkerom. Svoju prvú veľkú trofej získal v roku 2005. Postupne sa stal dôležitým hráčom tohto známeho mexického klubu. Pamätný zápas odohral v roku 2008, keď pomohol klubu k zisku Inter Ligy skvelými zákrokmi v dôležitom zápase proti Monarcasu (1:0).  V tomto stretnutí dokonca vychytal aj pokutový kop. O jeho prestupe do Európy sa však začalo šepkať až v zime 2010. Anglické média Metro uviedli, že o Ochou má veľký záujem Sir Alex Ferguson. Daily Mail zas písali, že tím América sa dohodol s Fulhamom, klubom z Londýna. Oba tímy z Premier League to však neskôr popreli.

Prestup do Európy

Guillermo Ochoa napokon prestúpil 4.júla 2011 do francúzskeho Ajaccia, s ktorým podpísal trojročný kontrakt. Premiéra mu ale veľmi nevyšla. V prvých dvoch priateľských zápasoch prehral proti Bordeaux, repektíve Realu Sociedad 1:2 a 1:4. Následne si však pripísal dve čisté konta za sebou. V poslednom zápase sezóny musel jeho tím vyhrať. Proti Toulouse bol mužom zápasu a najmä vďaka nemu Ajaccio zvíťazilo 2:0. V prvej sezóne v Ligue 1 si Guillermo pripísal dokopy 8 čistých kont. Zároveň však dostal 59 gólov, za mnohé ale mohla najmä zle fungujúca obrana. Niektorí po sezóne vraveli, že si Mexičan zaslúži lepší klub. Záujem oňho mali Sevilla aj Galatasaray, no ostal vo Francúzsku. V druhej sezóne si v klube pripísal dokonca 12 čistých kont. Naplno však zažiaril až v tej poslednej. Mexický brankár si pripísal vôbec najviac zákrokov v celej súťaži. Síce dostal aj pomerne dosť gólov, no opäť v tom mala prsty často deravá obrana. Po sezóne oznámil, že s klubom zmluvu nepredlží.

Ani čarovný zákrok nestačil

Holandsko bolo pred zápasom proti Mexiku favoritom. Mnohí však poukazovali na to, že aj keď Holanďania v ťažkej skupine nestratili ani bod, proti Mexiku môžu prehrať. Napomôcť k tomu mal aj Ochoa, ktorému sa to takmer podarilo. V 49.minúte sa pochlapil Dos Santos, ktorý vypálil z 25 metrov k ľavej žrdi a Mexiko sa ujalo vedenia. O 9 minút neskôr sme otvárali ústa, Guillermo Ochoa predviedol ďalší zázračný zákrok na šampionáte. Síce mal aj šťastie, no vďaka skvelej reakcii sa lopta od neho odrazila na ľavú žrď a odtiaľ mimo šestnástky.



Svoje kvality predviedol aj v 75.minúte, kedy bol Robben v dobrej pozícii, no Ochoa opäť výborne zakročil. V 88.minúte však Holandsko predsa len vyrovnalo. Pri delovke Sneijdera nemal žiadnu šancu. Druhý gól dostal z penalty. Robben prifilmoval pád a ako sa hovorí, penalta sa nedá chytiť, dá sa len zle kopnúť. Huntelaar bol však neomylný. Ochoa napriek tomu na šampionáte zažiaril. Prejavili oňho záujem svetové veľkokluby a spoločne s Kolumbijčanom Rodriguezom je najviac skloňovaným hráčom posledných dní.