Main Content

KHL: Lev Praha údajne skončil, Chabibulin definitívu opäť poprel (3)

utorok, 1. júl 2014 17:05 | Autor: TASR

Praha 1. júla (TASR) - Český klub HC Lev Praha nebude štartovať v budúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Finalista uplynulého ročníka nadnárodnej súťaže po dvoch rokoch existencie pre finančné problémy zanikne, informoval portál idnes.cz. Na tieto informácie ale reagoval športový manažér klubu Rašid Chabibulin s tým, že definitívne rozhodnutie ešte stále nepadlo.

Ruské médiá priniesli správu o ukončení pôsobenia Leva v KHL už na začiatku uplynulého týždňa. Vedenie klubu potvrdilo problémy s naplnením rozpočtu klubu pre nový ročník, špekulácie o konci pôsobenia však odmietlo. O všetkom sa malo rozhodnúť napokon na pondelňajšom stretnutí majiteľa pražského tímu Jevgenija Myškovského s prezidentom súťaže Alexandrom Medvedevom. Rokovania, na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia generálneho partnera súťaže spoločnosti Gazprom, sa však natiahli až do noci a definitíva o neúčasti Leva v budúcej sezóne KHL tak údajne padla až v utorok popoludní.

Športový manažér Leva Chabibulin však oficiálny koniec klubu v súťaži opätovne poprel. "Žiadne oficiálne rozhodnutie o tom, že Lev nebude v budúcej sezóne štartovať v KHL, zatiaľ nikto neprijal," cituje portál allsport.ru Chabibulinové slová.

Klub ale už začal v utorok s výpredajom všetkých hráčov pod zmluvou. Najskôr uvoľnil doterajšieho kapitána Jiřího Novotného, ktorý je blízko k podpisu zmluvy s Lokomotivom Jaroslavľ. Podľa portálu rsport.ru je ruský klub v kontakte aj so švédskym útočníkom Martin Thörnbergom, Calle Ridderwall by mal zamieriť do HV 71. Za finančnú kompenzáciu do AK Bars Kazaň odišiel v utorok Kanaďan s portugalskými koreňmi Justin Azevedo, tento klub navyše získal práva aj na českého reprezentanta Jiřího Sekáča. V Leve pôsobila v uplynulej sezóne aj dvojica Slovákov - obranca Juraj Mikuš a útočník Lukáš Cingeľ.

Pražania zažili pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena veľmi úspešnú sezónu. V play off postupne vyradili Medveščak Záhreb, Donbass Doneck aj Lokomotiv Jaroslavľ a vo finálovom boji o Gagarinov pohár sa stretli v Metallurgom Magnitogorsk. O víťazovi ročníka napokon rozhodol až siedmy duel na ľade ruského šampióna, v ktorom Lev prehral 4:7 a v celej sérii 3:4 na zápasy.

Po Donbasse Doneck a Spartaku Moskva je to tak už tretí účastník uplynulej edície nadnárodnej ligy, ktorý zo súťaže pravdepodobne odstúpi. V prípade ukrajinského tímu však išlo o nepriaznivú politickú situáciu, ktorá vyvrcholila zapálením domáceho stánku Arena Družba. Finančné problémy deklarovali aj ďalšie kluby KHL. V novej sezóne budú v súťaži pôsobiť však tri nové - Jokerit Helsinki, Lada Togliatti a Leopardi Soči.

UPOZORNENIE: Správa je aktualizovaná v texte a rozšírená o 3. odsek.