Main Content

Mladý Kostaričan presvedčil Wengera. Dá mu šancu

nedeľa, 6. júl 2014 08:41 | Autor: Tarek Yacoob

Mladý Kostaričan presvedčil Wengera. Dá mu šancu
Mladý Kostaričan presvedčil Wengera. Dá mu šancu | zdroj: © TASR

Napriek tomu, že Kostarika vo štvrťfinále podľahla favoritovi z Holandska, nemá sa za čo hanbiť. Tím, ktorí nemá v kádri veľa hviezd bol odpisovaný už mesiace pred turnajom, lebo sa ocitol po žrebe v skupine smrti. Uruguaj, Taliansko a Anglicko mali byť príliš ťažkým sústom pre stredoamerického „trpaslíka“.

Kostarika ale na Mundiale šokovala celý svet. Porazila bývalých majstrov sveta z Talianska i Uruguaju a proti Anglicku, kedy už prakticky o nič nešlo, si pripísali cennú remízu. Ofenzívnou hviezdičkou tímu bol mladučký Joel Campbell.

Campbellove začiatky

Joel Campbell sa narodil v San José, v hlavnom meste Kostariky. Hráč z početnej rodiny s troma súrodencami, ktorý hovorí, že na prvom mieste je u neho Boh a na druhom rodina, začal s futbalom už v skorom veku, keď od ôsmych rokov pôsobil v klube Saprissa. Svoj debut v seniorskom drese tohto mužstva zaznamenal v roku 2009, no v priebehu nasledujúcich 3 rokov zaň zaznamenal iba 2 štarty, v ktorých sa strelecky nepresadil. V roku 2011 preto zamieril na hosťovanie do Puntarenasu, no ani tam san netešil veľkej dôvere trénera. Zlom v jeho kariére nastal po tom ako si ho všimol známy lovec talentov Arséne Wenger. Mnohí si trieskali hlavu, keď sa dozvedeli, že práve tento hráč sa stane novou posilou Arsenalu. Nechápali, ako môže niekto kúpiť hráča do slávneho Arsenalu, keď zatiaľ prakticky nič nedokázal. Wengerovi sa na Campbellovi ale pozdávali jeho výkony v mládežníckych reprezentáciach. Za sedemnásťročných nastúpil v 9 zápasoch,v ktorých strelil 8 gólov. Rovnako efektívny bol aj v „dvadsiatke“. V 13 dueloch sa presadil až desaťkrát.

Joel dostane konečne šancu hrať za Arsenal

Wenger hneď po jeho príchode na Emirates Stadium poslal Campbella na hosťovanie do francúzskeho Lorientu. V 25 dueloch však mladý útočník strelil len 2 góly. V ďalšej sezóne stále nepríchádzal želaný herný progres, keď na hosťovaní v Seville opäť skóroval len dvakrát. Následne putoval do Grécka do Olympiakosu, kde sa presadil už výraznejšie, v 32 zápasoch strelil 8 gólov. Najdôležitejší zásah v klubovej kariére strelil na jar Manchestru United pri výhre 2:0 v osemfinále Ligy majstrov.


Dôverujte mojim prestupovým rozhodnutiam“, povedal Wenger na tlačovke po tom, čo okrem Campbella prišli do tímu aj ďalší mladíci.

"Moja krajina je malá krajina – má len niekoľko miliónov - a ľudia nás do značnej miery ignorujú," povedal Campbell senior v tej dobe pre Daily Mail. "Ale keby bol môj syn napríklad Brazílčan, bol by už slávny po celom svete“.

"Dúfam, že Wenger uvidí, čo Joel dokáže,“ hovoril otec pred majstrovstvami sveta, po tom ako jeho syn tri roky strávil na hosťovaniach mimo Britské ostrovy. ,,Ak ho privezie späť domov do Arsenalu budem veľmi šťastný. Ak tomu tak nebude, potom nech ho pošle zas na hosťovanie, jednoducho bude musieť ísť a hrať.“

"Keď hral proti United, povedal som mu, že musí v zápase zažiariť, ukázať svetu, čo vie," pripomína Campbell senior najslávnejší gól svojho syna. Vtedy ešte netušil, že potvrdí svoje kvality aj na majstrovstvách sveta.

Za Kostariku napokon nastúpil vo všetkých piatich zápasoch na svetovom šampionáte. Zažiaril najmä v tom prvom, keď Uruguaju strelil pri nečakanom víťazstve 3:1 gól a pridal aj dôležitú asistnenciu. Po stretnutí ho vyhlásili za muža zápasu. Ktovie či by Kostarika neskončila na MS oveľa skôr, nebyť jeho prínosu pre tím v úvode turnaja.

"Má futbalové kvality ukázať sa v Anglicku, a je čas, aby to všetkým dokázal. To, čo predviedol proti Uruguaju, to bolo neuveriteľné,“ hovorí pyšný otec.



Joel sa v ďalších stretnutiach na Mundiale už nepresadil, no pre obranu súpera bol neustálou hrozbou. Arséne Wenger prisľúbil, že mu dá v lete v Arsenale príležitosť. Skúsenosti zo svetového šampionátu mu pred zlomovým obdobím kariéry určite dodali dôležité sebavedomie.