Main Content

Romero rok nechytal, teraz je hrdinom, vďačí aj van Gaalovi

štvrtok, 10. júl 2014 14:05 | Autor: TASR

Romero rok nechytal, teraz je hrdinom, vďačí aj van Gaalovi
Romero rok nechytal, teraz je hrdinom, vďačí aj van Gaalovi | zdroj: © TASR

Sao Paulo 10. júla (TASR) - Sergio Romero sa stal hrdinom stredajšieho semifinálového zápasu na futbalových MS v Brazílii medzi jeho Argentínou a Holandskom (0:0 pp, 4:2 na 11 m).

 Dvadsaťsedemročný brankár neinkasoval v riadnej hracej dobe a predĺžení ani raz a v jedenástkovom rozstrele chytil dva zo štyroch pokusov súpera. Vďaka nemu Juhoameričania uspeli v penaltovej dráme a prvýkrát od roku 1990 sa prebojovali do finále MS.

Romero má v Brazílii zatiaľ fantastické štatistiky. Na šampionáte počas hry 373 minút neinkasoval, pričom dokopy dostal iba tri góly. "Som trénerovi veľmi vďačný za dôveru, ktorú mi dáva. Rovnako ale oceňujem aj van Gaala, ktorý pre mňa ešte v Holandsku urobil veľmi veľa,"ďakoval po postupe 27-ročný argentínsky brankár.

Tréner "oranjes" van Gaal totiž trénoval Romera v rokoch 2007 až 2009 v Alkmaare. V roku 2009 spolu získali v Holandsku majstrovský titul. "Áno, bol som jeho prvým trénerom v Európe. No neučil som ho chytať penalty," citovala van Gaala agentúra DPA. Od Romera sa holandský tréner dočkal veľkého uznania.

"Van Gaalovi vďačím za veľa. V Alkmaare so mnou hovoril po španielsky a začiatok nového angažmánu mi veľmi uľahčil. Mal som iba 20 rokov, keď som prišiel do Európy. Vždy ma učil, že brankár je jedenástym hráčom na ihrisku a musí vedieť dobre hrať nohami. Pomohol mi, máme spolu veľmi dobrý vzťah," uviedol brankár Sampdorie Janov, ktorý však uplynulú sezónu strávil na hosťovaní v AS Monaco.

Vo francúzskom klube bol Romero iba brankárskou dvojkou a drvivú väčšinu času vysedával na lavičke. Rok teda poriadne nechytal a chýbala mu zápasová prax. Napriek tomu mu tréner "albicelestes" Alejandro Sabella dal dôveru a brankár sa mu za ňu odvďačuje kvalitnými výkonmi na MS.

"Pomohol mi v najzložitejšom čase kariéry. Je ťažké sedieť celý rok na striedačke," povzdychol si Romero, ktorý v stredajšom rozstrele zneškodnil pokusy Rona Vlaara i Wesleyho Sneijdera. Pred jedenástkami prišiel za ním kapitán Javier Mascherano a "pumpoval" jeho sebavedomie. "Dnes budeš hrdinom. Napíšeš históriu, povedal mi," prezradil Romero.

Podľa Sabellu sa jeho brankárska jednotka na penalty poctivo pripravuje, študuje súperových strelcov a ich zvyklosti pri pokutových kopoch. Romero povedal, že tieto informácie mu ale pomáhajú iba čiastočne. "Na penalty neexistuje žiadny trik. Buď to vyjde, alebo nie. Brankárski kolegovia Andujar a Orion mi poradili, na akú stranu mám skákať. Je to aj ich zásluha. No aj tak je to dosť o šťastí. Myslel som si, že Robben bude strieľať na pravú stranu, no kopol to do ľavej."

Argentínčania potvrdili dobrú penaltovú bilanciu na MS. V doterajšej histórii svetových šampionátov rozhodovali ich zápasy rozstrely päťkrát, pričom štyri vyhrali. Holanďania prehrali obe jedenástkové drámy, v ktorých sa predstavili, v roku 1998 nestačili v semifinále na Brazíliu. V nedeľu zabojujú Juhoameričania o svoj tretí titul majstra sveta, keď sa na Maracane v Rio de Janeiro stretnú s Nemeckom. "Teraz si užijeme okamihy slávy a potom sa začneme pripravovať na finále. Pre titul urobíme maximum," sľúbil Romero.