Main Content

Päť poznámok: Van Gaal v zajatí vlastnej geniality. Nuda zabíja futbal

štvrtok, 10. júl 2014 14:53 | Autor: Jakub Mihálik

Päť poznámok: Van Gaal v zajatí vlastnej geniality. Nuda zabíja futbal
Päť poznámok: Van Gaal v zajatí vlastnej geniality. Nuda zabíja futbal | zdroj: © TASR

Druhý semifinálový zápas mali odohrať tímy Argentíny a Holandska. Na poslednú chvíľu však došlo k zmene a tento dôležitý súboj obstarali tímy Iránu a Grécka. Dopadlo to podľa očakávania.

Trochu iný druh napätia

Prvý semifinálový zápas medzi Nemeckom a Brazíliou bol tak plný napätia, že sme si včera pripadali ako by ani oba tímy o nič nehrali. A pritom sa rozhodovalo až po penaltách a šlo o účasť vo finále. Aj preto neustále opakujeme, že na zápas Brazília – Nemecko sa bude spomínať roky rokúce.

To čo bolo?

Nabudúce, keď sa páni Sabella a van Gaal rozhodnú, že sa im páči jedenástková ruleta, nech nám dajú prosím vedieť. Ušetrili by nám 120 minút života, ktoré boli totálne zbytočné. Uznávam, že netreba v semifinále otvárať bezhlavo defenzívu. Ide o veľa. Ale toto pripomínalo zápas Iránu s Gréckom. Ešte aj tí by viac útočili. Oba tímy neriskli ale zhola nič a od prvej do poslednej minúty bolo jasné, že to chcú dotiahnuť na jedenástky. Gól chceli dať asi len vtedy, keby im bol súper prihral do jasnej šance. Videl som zatiaľ všetky zápasy majstrovstiev sveta, no poprvýkrát som si želal, aby zápas už skončil.

Van Gaal zajatcom vlastnej geniality

Louis van Gaal tak navnadil všetkých svojimi geniálnymi ťahmi pred, či počas zápasu, že niečo podobné očakávali aj včera. Van Gaal tak skúsil reverznú taktiku a prekvapil tým, že ničím neprekvapil. Nakoniec sa však do toho tak zamotal, že ho to stálo postup do finále. Krul totiž mal byť v bráne a hromotĺk Vlaar kopať penaltu nemal. 

Plýtvanie talentom?

Argentína je vo finále. K tomu im gratulujeme. Ale akým spôsobom? Argentína disponuje jednoznačne najväčším útočným talentom. Ten však ostal niekde skrytý. Odborníci sa dohadujú, či v Buenos Aires, alebo v európskych pôsobiskách ich najväčších hviezd. Ďalší zápas, v ktorom nedokázali rozvinúť ofenzívne kombinácie, kvôli defenzívnej taktike Sabellu. Za celý turnaj dali osem gólov, aj to kvôli tomu, že Nigéria sa pustila do otvoreného súboja a dostala tri góly. Titul Argentína možno získa, no v tom prípade sa stane len zabudnuteľným víťazom na štýl Talianska z roku 2006. 

Favoritom Nemecko

Po včerajšom výkone Argentíny (to isté by platilo v prípade Holandska) musíme povedať, že favoritom finále je jednoznačne Nemecko. Bodka.