Main Content

Slovan postúpi, ale lepší súper by ho po takomto výkone vyradil

streda, 16. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan postúpi, ale lepší súper by ho po takomto výkone vyradil
Slovan postúpi, ale lepší súper by ho po takomto výkone vyradil | zdroj: © TASR

Do Ligy majstrov vstúpil aj náš majster Slovan Bratislava, ktorý prvý zápas vyhral 1:0. A hoci je výsledok pohárovo dobrý, tak treba zdvihnúť varovný prst. S týmto výkonom by lepší súper vystavil belasým stopku.

Komentár Filipa Chudého

Cieľom Slovana musí byť úspech v pohárovej Európe. Predurčuje ho k tomu slávna história klubu, aj súčasná dominantnosť na domácej scéne. A úspechom pre slovenské kluby je v dnešnej dobe na pohárovej scéne iba skupinová fáza. Presne tá je cieľom belasých pred každou sezónou. Podarilo sa to iba pred tromi rokmi, ale odvtedy akoby uťal. Najprv vystavil stopku maďarský Videoton a minulý rok bulharský Razgrad. Treba dodať, že obaja to potom dotiahli ďaleko, ale to iba mierne ospravedlňuje belasé zlyhania.

Ak chce Slovan pravidelne postupovať do skupín, čo chce, potom takýchto súperov musí vedieť vyradiť, lebo takých sú dnes v Európe desiatky a všetci majú rovnaký cieľ. Tento rok bol k Slovanu žreb milostivý, waleský majster The New Saints (TNS) patrí do kategórie súperov, ktorých si pred žrebom prajete. Tým v žiadnom prípade TNS nepodceňujem, lebo svoju kvalitu má a v našej lige by sa zaradil niekde do dolnej časti stredu tabuľky. Ale tím, ktorý chce skupinu, proste musí takéhoto súpera vyradiť, čo Slovan urobí!

Slovan svoju úlohu výsledkovo zvládol, uhral ten najzákladnejší výsledok aký mohol. Prvý zápas v domácom prostredí, neinkasoval gól, jeden dal, vyhral, prvotná úloha splnená. No iba s týmto môže byť spokojnosť. Ak by totiž podal Slovan takýto výkon proti podobnému súperovi, aký ho v minulých sezónach vyradil, tak by vypadol opäť. A taký ho v tejto sezónu ešte čakajú, dokonca už iba takí. Samozrejme, uvedomujem si, že Slovan ešte ani cez TNS nepostúpil, ale to by sa museli diať podobné veci ako v zápase Brazília – Nemecko, aby tomu boli inak.

Slovan prvé tri zápasy v sezóne vyhral, všetky hral na Pasienkoch, vo všetkých bol favorit, súper vždy nastúpil hlavne s defenzívnou taktikou a každý zápas rozhodla individuálna akcia hráča v belasom. Ale tiež vo všetkých zápasoch mal Slovan hluché fázy, chýbala lepšia kombinácia, lepšie riešenia ofenzívnych akcií a preto logicky aj viac gólov. Z toho dôvodu musí byť iba čiastočná spokojnosť a hlavne treba pracovať na tom, aby bolo iba lepšie.

Teraz má Slovan týždeň na to, aby sa posunul herne vyššie a hlavne odstránil svoje chyby, ktorých je dosť. Vo Walese musí prísť progres, lebo času do začiatku skutočnej sezóny je málo. Musíme si totiž uvedomiť, že už za dva týždne príde prvý vážny súper v 3.predkole Ligy majstrov. Vtedy už Slovan favorit nebude, čo mu môže pomôcť, ale ak podá výkon ako proti TNS, nepomôže mu nič.

Slovan nemá zlých hráčov, určite majú kvalitu na to aby sa presadili v Európe, ale to sa stane iba v tom prípade, keď budú hrať všetci na hornej hranici svojich schopností a vytvoria tím! Z ligy sú síce zvyknutí na to, že súpera porazia aj vtedy, keď poriadne nenačrú do zásob herných kvalít, ale pohárová Európa je iná záležitosť. Našťastie, prvou prekážkou je klub „ligových“ kvalít, ale druhý za pár dní už nebude, dovtedy sa treba zlepšiť, dá sa to!