Main Content

Preview 2.predkola EL: MFK Košice – Slovan Liberec

štvrtok, 17. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Preview 2.predkola EL: MFK Košice – Slovan Liberec
Preview 2.predkola EL: MFK Košice – Slovan Liberec | zdroj: © TASR

Do pohárovej Európy vstupuje ďalší z našich zástupcov, MFK Košice. Tomu žreb prihral pomerne atraktívneho súpera. Súboj s českým Libercom sľubuje malé derby, okorenené tým, že na severe Čiech pôsobí veľa Slovákov.

MFKKošiceSlovan Liberec
Štvrtok 17.7.2014 o 17:00, rozhoduje Jesus Gil Manzano (Španielsko)

Košice sa vracajú na európsku scénu po štyroch rokoch, keď si účasť vybojovali ako víťazi Slovnaft cup-u. V jarnej časti mali dobrú formu, ukážkovo zvládli semifinále pohára proti Ružomberku a tiež aj finále proti Slovanu. Ale to je už minulosť, dnes sa Košice nezdajú až tak silné, čo vlastne priznal aj ich tréner Látal. Východniari prehrali oba prvé súťažné zápasy v novej sezóne. V Superpohári sa síce čakalo, že im Slovan vráti prehru z myjavského finále, ale domáca prehra proti Banskej Bystrici bola miernym šokom.

Pri všetkej úcte k Dukle, Košice mali vyhrať. Lenže sa ukázalo, že keď hrá proti nim súper zo zabezpečenej obrany, majú veľký problém, lebo na taký štýl futbalu nemajú dostatočnú hráčsku kvalitu. Košiciam vyhovuje, keď sú v pozícii outsidera oni. Vedia hrať veľmi dobre v defenzíve, dobre prehusťujú priestor a hrajú kompaktne. K tomu majú rýchlych hráčov vpredu, keď hlavne Ján Novák by si mohol spomenúť na to, ako trhal obrany súperov v Európskej lige pred štyrmi rokmi. Ale na to potrebuje priestor, ktorý by sa mu proti Libercu mohol otvoriť, lenže liberecký tréner Slovák veľmi dobre vie, kde sú prednosti Košíc.

Nebudeme si klamať, favoritom dvojzápasu je Liberec. Na každom poste má lepších hráčov, o čom najlepšie svedčí, že v minulej sezóne vypadol v Európskej lige až na jar. Ale pozor, mužstvo sa pomerne dosť zmenilo, prišiel nový tréner a v prvých dvoch zápasoch sezóny ešte nebudú zohraní. Aj pred rokom mal Liberec najväčšie problémy v Európskej lige v 2.predkole, keď cez Skonto Riga postúpil iba s veľkou dávkou šťastia.

Trénerská dvojica Slovák – Valachovič má na európskej súpiske zo Slovákov brankára Hrošša, defenzívneho stredopoliara Obročníka, krídla Kolára s Obžerom, najnovšie eso Ďubeka a najlepšieho strelca našej druhej ligy z minulej sezóny Hamuľaka. Tomu sa príprave strelecky darilo a zaujal aj Obžera, ktorého späť do veľkého futbalu vytiahli jeho nedávni spoluhráči zo Slovana, teraz libereckí tréneri.

Zápas zrejme v priamom prenose nebude, keďže Košice nepredali nikomu TV práva.

Predpokladané zostavy
Košice:
Tofiloski – Kavka, Bašista, Ostojič – Viazanko, Šinglár, Korijkov, Sekulič – Novák, Skvašík – Redžič
Liberec: Hroššo – Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman – Obročník – Obžera, Jarolím, Ďubek, Šural – Hamuľak

Ako tipovať
Favoritom dvojzápasu je Liberec, ale to Košiciam iba vyhovuje. Ich defenzívna hra môže narobiť hosťom problémy. Otázne bude, či ofenzíva ukáže dostatočnú kvalitu. Liberec ešte nie je rozbehnutý, preto je remíza reálna (v našej Tipovacej lige s kurzom 3,19)

V diskusii sa vyjadrite, aký je váš tip na výsledok.