Main Content

Získajú „škôlkári“ z Dortmundu vytúžený titul?

streda, 19. január 2011 16:53 | Autor: Štefan Álló

Získajú „škôlkári“ z Dortmundu vytúžený titul?
Získajú „škôlkári“ z Dortmundu vytúžený titul? | zdroj: Foto SITA, článok Štefan Álló

Aktuálny líder nemeckej Bundesligy, Borussia Dortmund zvíťazil v otváracom dueli 18. kola na pôde Leverkusenu 3:1. Vďaka víťazstvu a zakopnutí súperov si zvýšili náskok na čele tabuľky už na 12 bodov.

 
Pred otváracím zápasom jarnej časti sezóny noviny analyzovali obe mužstvá a špekulovali o možnom výsledku, keďže vedúci Dortmund sa predstavil na pôde tretieho Leverkusenu. V samotnom zápase však žlto-čierny ukázali, že nie darmo vedú ligovú tabuľku. V prvom polčase sa domáci akoby báli pustiť do útočných akcií a vyčkávali na kontry súpera. Bývalý hráč a funkcionár Dortmundu, Mathias Sammer vyhlásil: „Zápas bude mať určite dobré tempo a o úspechu niektorého z mužstiev rozhodnú maličkosti“. 
 
Nemýlil sa, avšak maličkosti vyústili do obrovských chýb, ktorých sa dopustili domáci hráči. Hneď v úvode druhého polčasu domáca obrana dvakrát trestuhodne zaspala a Dortmund ponúknuté šance 100% využil. Za šesť minút viedol už 2:0. Zápas sa skončil výsledkom 3:1, keď tretí gól Dortmundu pridal len osemnásťročný Mario Götze. 
 
V Nemecku si mnohí kladú ustavične tu istú otázku: ,,Ako môžu „škôlkari“ z Dortmundu viesť bundesligovú tabuľku, navyše s takým obrovským náskokom?” 
 
Odpoveď nie je zložitá.
 
Tréner Jürgen Klopp (43) prišiel do klubu v minulej sezóne a priniesol so sebou novú filozofiu. Do kádra pritiahol mladých hráčov s ktorými vsádza na útočný futbal. Príkladom bol i zápas na pôde Leverkusenu, keď sa pri vedení 2:0 mužstvo nezastavilo, ale útočilo ďalej. Dortmund vyšiel bodovo naprázdno v úvode a na konci jesennej časti sezóny. Počas 17. kôl mužstvo zvíťazilo v štrnástich zápasoch a z možných 51 bodov získali 43. 
 
Pozoruhodný je priemerný vek kádra, ktorý je spomedzi všetkých klubov najnižší, čo dokazuje aj tabuľka napravo. Ako príklad, v poslednom zápase mala základná jedenástka priemer 22,81 rokov. 
 
Káder sa počas vedenia trénera Kloppa výborne zohral a mladíci dôveru trénera odvďačili výbornými výkonmi na ihrisku. Kľúčovou postavou tímu je turecký reprezentant Nuri Sahin (22), ktorý napriek mladému veku pôsobí v žlto-čiernom drese už piatu sezónu a so 17,5 mil. eur je najdrahšie hodnoteným hráčom v kádri. Mladý stredopoliar disponujúci výbornou technikou už viackrát ukázal, že z neho môže vyrásť veľká hviezda. 
 
Vychádzajúcou hviezdou sa zdá byť aj mladý Japonec, Shinji Kagawa (21), ktorého pred sezónou získal Dortmund za “drobných” 350 tisíc eur. Podľa nemeckého portálu transfermarkt.de sa jeho hodnota vyšplhala počas prebiehajúcej sezóny už na 8 miliónov eur! Šikovného stredopoliara si už údajne všimol aj portugalský tréner Realu Madrid, José Mourinho. Japonský reprezentant môže byť najlepším nákupom Dortmundu v posledných rokoch. 
 
O výbornej práci s mládežou svedčí aj fakt, že v kádri je ďalší šikovný ofenzívny stredopoliar, Mario Götze, ktorý strelil tretí gól do siete Leverkusenu. Keďže Kagawa je v januári s reprezentačným tímom Japonska na ázijskom pohári, tréner Klopp neváhal nasadiť v poslednom kole mladého Götzeho do základnej zostavy a mladý len osemnásťročný hráč sa mu odvďačil výborným výkonom. Podľa mnohých odborníkov bol dokonca najlepším mužom na trávniku. 
 
Borrusi má pred svojimi tabuľkovými prenasledovateľmi 12 bodový náskok a pred slávnym Bayernom dokonca až 16. V tomto ročníku sú suverénne najlepším mužstvom v Bundeslige a vďaka výbornej práci trénera Kloppa je budúcnosť futbalu v Dortmunde veľmi jasná.