Main Content

Zaostrené na talent: Lazar Markovič (Srbsko, Liverpool FC)

streda, 23. júl 2014 11:01 | Autor: Jakub Vaverka

Zaostrené na talent: Lazar Markovič (Srbsko, Liverpool FC)
Zaostrené na talent: Lazar Markovič (Srbsko, Liverpool FC) | zdroj: © TASR

Útočník Lazar Markovič dostal označenie lokálna hviezda, ktorá si musí na veľkú šancu ešte počkať. Markovič prišiel do Benficy ako 19- ročný mladík počas minulého leta, keď dal definitívne Zbohom srbskému gigantovi Partizanu Belehrad.

Neokukaný tínedžer prišiel tak povediac do nového sveta, novej kultúry a začiatky boli, ako to už býva zvykom, naozaj ťažké. Predsezónna príprava mu vyšla, dával gól za gólom a dostal šancu v prvom tíme Orlov.  V úvode sezóny sa mu podarilo skórovať v mestskom derby proti Sportingu Lisabon, okamžite sa stal miláčikom fanúšikov. Veď skórovať proti rivalovi, to nie je len tak.  Markovič si často chodí po lopty do hĺbky ihriska, za čo je veľmi chválený. Počas svojho pobytu na ihrisku býva zväčša veľmi aktívny, dobre si nabieha na dlhé pasy a je to aj hráč do kombinácie.

Markoviča označilo niekoľko odborníkov za futbalového rebela, čo potvrdil aj tréner Benficy Jorge Jesus. Ten si myslí, že Lazar je o niečo zložitejšia povaha, ako iní hráči v jeho kádri, preto treba mať pri práci s nimi väčšiu trpezlivosť. Minulý ročník nám však bol dostatočným dôkazom, že Jesus presne vie, čo Markovič potrebuje. Hráč cítil dôveru trénera, ktorú splácal kvalitnými výkonmi počas celej sezóny.  Za rok, ktorý strávil v metropole Portugalska urobil obrovský výkonnostný skok a žičlivé je pre Lazara aj prostredie na Estadio da Luz. Mnohí boli prekvapení, ako sa mu podarilo adaptovať na portugalský futbal, vzhľadom na to, že išlo o jeho prvú sezónu v zahraničí.

Medzi najväčšie esá, ktoré Markovič v rukáve má , patrí jeho skvelý dribling, čo potvrdil aj pri spomínanom góle proti Sportingu Lisabon. Ďalej sa vyznačuje dobrou kontrolou lopty a vie vhodne zmeniť tempo hry, na čo väčšina jeho súperov v portugalskej lige nemá recept. Je kreatívnym futbalistom,  Lazar dokáže rozdávať presné dlhé pasy a je silný v situáciách 1 na 1. Markovič nemá problém ani so strelami z diaľky, o čom by konkurenti Benficy istotne vedeli rozprávať.

Samozrejme, ani tento talentovaný srbský mladík nie je dokonalý. Niekedy má problém ostať koncentrovaný po celých 90 minút, preto sme často videli, že ho kouč Jorge Jesus striedal približne po 70 minútach. Lazar, rovnako ako väčšina talentovaných hráčov na časť zápasu prakticky zmizne z očí, no dokáže sa objaviť vo vhodnej chvíli a rozhodnúť. Taktiež by mohol popracovať na svojej defenzívnej hre.

Zaujímavosťou je, že Lazar Markovič neoslavuje svoje góly. Vysvetlil to v jednom z rozhovorov: „Nikdy neoslavujem svoje góly. Neviem ako to začalo, no nikdy som ich neoslavoval, ani v detstve. Možno sa to jedného dňa zmení, no aby som bol úprimný, nestrácam čas myslením na to, ako svoje presné zásahy oslávim. Každý jeden gól, ktorý som dal pre mňa veľmi veľa znamená, i keď ich neoslavujem.“

Markovič je skutočne obrovským talentom srbského futbalu a ak veci pôjdu podľa plánu, mala by ho čakať priaznivá budúcnosť. Benfica Lisabon si ho chcela udržať, ale keď prišiel s lukratívnou ponukou Liverpool, jednoducho sa nedalo odolať. Mladý Lazar tak bude od budúceho ročníka obliekať dres The Reds na Anfield Road a čaká ho tak najväčšia výzva v kariére.