Main Content

Téma: José Mourinho buduje v Chelsea majstrovský tím

utorok, 29. júl 2014 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Téma: José Mourinho buduje v Chelsea majstrovský tím
Téma: José Mourinho buduje v Chelsea majstrovský tím | zdroj: © TASR

„Klub odviedol dobrú prácu, prestupové obdobie končí až 31. augusta, ale my sme s prestupmi skončili 19. júla.“ Začíname slovami Josého Mourinha, ktoré preriekol pred niekoľkými dňami.

Pravdou je, že Chelsea sa na prestupovom trhu poriadne činila. Kvalitné posily do každej formácie, finančne rozumné investície a nie bezhlavé rozhadzovanie peňazí ako niekoľko krát v minulosti.

Pohyb v kádri tretieho tímu anglickej Premier League začal už pred MS 2014 v Brazílii. Pre fanúšikov Chelsea to bol šok – obľúbený stopér David Luiz sa upísal francúzskemu Parížu Saint- Germain. Prvotné udivenie vyprchalo a väčšina podporovateľov The Blues pochopila, že ich klub urobil majstrovský ťah. Kvality Davida Luiza sú nespochybniteľné, ale veľa krát sme mohli vidieť, že pozícia defenzívneho záložníka je preňho lepšia, ako tá stopérska. PSG ho však kúpilo práve do obrany a vysolilo zaňho astronomických 50 miliónov eur.

Ako prvý bol oficiálne smerom do Chelsea potvrdený prestup Cesca Fabregasa. Sympatický odchovanec Barcelony už nebol vo svojom materskom klube spokojný, a potom, čo ho Arsene Wenger do Arsenalu opätovne nechcel, rozhodol sa pre Stamford Bridge. Vzhľadom na to, že The Blues opustil legendárny Frank Lampard, Mourinho reagoval doplnením stredovej formácie.

Ďalšou posilou je Diego Costa, španielsky reprezentant s brazílskymi koreňmi, ktorý má nadviazať na fazónu z Atlética Madrid a oživiť jalový útok Chelsea. Budúcnosť Romelua Lukakua v prvom tíme je totiž nahnutá. Demba Ba stihol prestúpiť do Besiktasu Istanbul a Fernando Torres je zložitá kapitola, na ktorú momentálne nie je priestor. Mourinho už v januári avizoval, že klub má na leto smelé plány a prvé dva prestupy toho bolo jasným dôkazom.

Tretím do partie je ľavý obranca Filipe Luis, opäť z Atlética Madrid a opäť náhrada za odchádzajúceho hráča (Ashley Cole do AS Rím). Luis má 28 rokov, nie je taký perspektívny ako Luke Shaw, ktorého The Blues chceli získať, ale má viacej skúsenosti a sám hráč vyjadril obrovské chcenie obliekať dres Chelsea a pracovať pod Josém Mourinhom.

Je to rok, čo sa portugalský kouč vrátil do klubu svojho srdcu. Kedysi vyhlásil, že je lepší v druhých sezónach a prvý rok si tradične rezervuje na budovanie svojho tímu. Prvý ročník po jeho návrate do Londýna nebol zlý, Chelsea skončila tretia a dostala sa medzi TOP 4 tímy Európy. Trofej ale chýbala. Práve tituly a trofeje sú Mourinhovým hlavným cieľom v sezóne číslo dva. Káder si už na svoj obraz pretvoril. V bráne sa o miesto jednotky pobijú Čech a Courtois, pričom je jasné, že jeden z menovaných bude skutočne luxusnou dvojkou. Brankárom číslo 3 je skúsený Schwarzer.

Obranu má Chelsea kvalitnú, jednu z najlepších v Európe a taktiež vyváženú. Stopérska dvojica je jednoznačná: Terry- Cahill. V prípade potreby môže v strede obrany nastúpiť aj Branislav Ivanovič, ktorý sa o post pravého obrancu bude byť s nemenej kvalitným Cesarom Azplicuetom. Bývalý hráč Marseille v minulej sezóne skvelo alternoval na ľavom kraji obrany, tam by mal pevné miesto zaujať Filipe Luis. Na šancu bude čakať aj talentovaný Francúz Kurt Zouma, stopér zo Saint Etienne.

V zálohe sa Modrým núka hneď niekoľko možností, záležať bude aj na rozostavení. Stačí však vymenovať silu, akú Chelsea v tejto formácii má a každý zbystrí pozornosť: Hazard, Matič, Oscar, Fabregas, Willian, Schurrle alebo egyptská raketa Mohamed Salah, vyberte si. Nejeden kouč môže Mourinhovi závidieť. V útoku bude pravdepodobne hrávať opäť len jeden hráč, vychádza nám to na Diega Costu, ktorý si musí získať priazeň fanúšikov a taktiež posadiť vyše 40- miliónovú posilu by vyznelo vtipne. Fernando Torres viackrát potvrdil, že sa naučil hrať pre tím, s lavičkovou pozíciou by teda problém mať nemal. Bude zaujímavé sledovať, kam budú smerovať kroky Romelua Lukakua, v A tíme The Blues zrejme neostane. Karty môže zamiešať aj talentovaný mladík Patrick Bamford a po návrate legendárneho Didiera Drogbu, ktorý prišiel zadarmo sa ofenzívna línia Chelsea dá poskladať skutočne všelijako.  

Nech už José Mourinho vyberie akúkoľvek základnú zostavu, každý post v zostave má zdvojený kvalitnými futbalistami s množstvom skúsenosti. Pri pohľade na aktuálnu súpisku Chelsea slabinu nájsť len ťažko. Otáznikom ostáva útok, stačí si spomenúť, že aj Fernando Torres prichádzal do Londýna ako liverpoolsky bombardér a pušný prach mu zvlhol. Ak sa Diego Costa chytí už v prvých dueloch, zastaviť Chelsea bude pre súperov veľmi ťažkým orieškom.

Predpokladaná zostava Chelsea na ročník 2014/2015: Courtois - Azpilicueta, Terry, Cahill, Luis – Matič, Fabregas- Schurrle, Oscar, Hazard- Costa

Aká sezóna podľa vás čaká Chelsea?